18.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Λυκογιάννης βγάζει από τον ΠΑΟΚ βαθιά θαμμένο DNA

Όπως και να προσεγγίσει κανείς την πορεία του φετινού ΠΑΟΚ, το κομβικό σημείο της σεζόν ήταν η συμφωνία με τον Άρη Λυκογιάννη που έβγαλε από τον ΠΑΟΚ ένα πρόσωπο που έμοιαζε δύσκολο ότι θα μπορούσε να βγάλει. Μία ομάδα που δεν είναι δική του, την κάνει τελικά δική του.

 


Ο ΠΑΟΚ πήρε όλα τα παιχνίδια του στο «παλατάκι» επί ημερών Λυκογιάννη -για το Πρωτάθλημα- και με τα δύο διπλά στη Ρόδο και τη Λάρισα, έδιωξε την πίεση που άρχισε να φορτώνεται από νωρίς για να έχει πλέον την πολυτέλεια να κοιτάξει ψηλότερα.

 


Κρίνοντας από την εικόνα των αγώνων του με τον «Λύκο», ο ΠΑΟΚ που εμφανίζεται μετά την ήττα με τη Λάρισα στην Πυλαία, βγάζει στοιχεία που έμοιαζαν ξένα προς αυτόν. Στοιχεία που καταγράφονται στο χαρτί της στατιστικής αλλά και άλλα, ίσως πιο σημαντικά, που δεν είναι χειροπιαστά. Η αποφασιστικότητα, το πάθος, η αυτοπεποίθηση και η πίστη στις δυνάμεις του ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Τι γίνεται με τα αμιγώς μπασκετικά κομμάτια;

 


Ένα από εκείνα τα στοιχεία που κατάφερε να αναδείξει ο Λυκογιάννης είναι αναμφίβολα η διάθεση και η αποτελεσματικότητα στην άμυνα. Δεν έγινε ο ΠΑΟΚ κάποια αμυντική-μηχανή, ούτε είναι χαώδης η διαφορά του παθητικού του από το διάστημα που πορεύτηκε με τον Κώστα Μέξα. Ακόμη όμως και η βελτίωση του αμυντικού μέσου όρου κατά τρεις πόντους, για μία ομάδα που έχασε στα σημεία κάποια ματς στην αρχή της σεζόν, είναι ικανή για να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο και αυτό συμβαίνει.

 


Τι άλλο άλλαξε μετά τα πρώτα πέντε ματς του Πρωταθλήματος, χωρίς να υπολογίζεται εκείνο με την ΑΕΚ που επαναλήφθηκε; Ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται καλύτερος τόσο στην επίθεση όσο και στα ριμπάουντ ενώ εκείνος του Κώστα Μέξα ήταν καλύτερος σε όλες τις κατηγορίες της οικονομίας.

 


Η σύγκριση του ΠΑΟΚ με τον Μέξα και τον Λυκογιάννη σε αριθμούς...

 

 

 

Τα παιδιά του «Λύκου»

 


Μία από τις παραμέτρους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα της παρουσίας του Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ήταν η παρουσία παικτών που τους ήξερε καλά και βοήθησε καταλυτικά στην εξέλιξη τους. Η σύγκριση των αριθμών του Ζερμέιν Λοβ και του Μάλκολμ Γκρίφιν από την αρχή της σεζόν και σε σχέση με το διάστημα που κοουτσάρει τον Δικέφαλο ο Λυκογιάννης οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 


Οι δύο Αμερικανοί είναι αυτοί που κρατούν το παιχνίδι της ομάδας στα χέρια τους. Είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας, δημιουργούν και εκτελούν στην επίθεση. Είναι αυτοί που κατά κανόνα παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτό γινόταν επί Μέξα, αυτό γίνεται και επί Λυκογιάννη. Με τη διαφορά ότι ο Γκρίφιν έχει ανεβάσει σημαντικά την απόδοση του ενώ ο Λοβ παίζοντας λιγότερο, εμφανίζει μικρότερους μέσους όρους.

 

Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ