16.4 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Ο κύκλος μιας λαμπρής καριέρας (vids)

Ο Νίκος Ζήσης επιστρέφει εκεί όπου άρχισαν όλα. Όχι... εντελώς όλα, καθώς το μπάσκετ το έμαθε στο μεγάλο σχολείο της ΧΑΝΘ στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, αλλά οπωσδήποτε η επαγγελματική του καριέρα. Μια καριέρα που ξεκίνησε στην ΑΕΚ και όλα δείχνουν ότι θα κλείσει στην ΑΕΚ, συμπληρώνοντας έναν κύκλο γεμάτο τίτλους, διακρίσεις και μεγάλες στιγμές. Έναν κύκλο που πολλοί επαγγελματίες αθλητές σε όλα τα σπορ θα ζήλευαν.

Από τη ΧΑΝΘ στην ΑΕΚ

Αυτός ο κύκλος άνοιξε το καλοκαίρι του 2000. Τότε που η διοίκηση του Γιάννη Φιλίππου, στο πλαίσιο του... παιδομαζώματος, που είχε φέρει στην ΑΕΚ ορισμένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ εκείνης της εποχής, τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα. Ο Ζήσης ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής παίδων, σκόρερ ολκής, και ο Γιάννης Γρανίτσας έδωσε μεγάλο αγώνα για να τον φέρει στην Αθήνα και την Ένωση, καθώς οι παράγοντες της ΧΑΝΘ αποδείχθηκαν πολύ σκληροί διαπραγματευτές. Τελικά ενέδωσαν και Ζήσης έγινε στα χέρια του Ντούσαν Ίβκοβιτς ο σπουδαίος παίκτης που όλοι περίμεναν ότι θα γινόταν.

Η Ευρωλίγκα μαθαίνει τον Ζήση

Με την ΑΕΚ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα το 2002, ένα Κύπελλο Ελλάδας το 2001 και έκανε τις πρώτες συμμετοχές του στην Ευρωλίγκα. Δεν έφτασε κάπου πολύ ψηλά, όμως έγινε γνωστός για το ταλέντο και τις ικανότητές του σε όλη την Ευρώπη. Και φυσικά όλοι θυμούνται ακόμα το απίθανο buzzer beater που πέτυχε σε έναν αγώνα με την Εφές στο Γαλάτσι για τη σεζόν 2004-05, χαρίζοντας μια μεγάλη νίκη στην Ένωση.

Το ταξίδι στην Ευρώπη αρχίζει από το Τρεβίζο

Το καλοκαίρι του 2005 ο γιος του Γιάννη Φιλίππου, Δημήτρης, που είχε αναλάβει τη διαχείριση της ΚΑΕ ΑΕΚ, αποφάσισε να πωλήσει τον Ζήση στην Μπενετόν Τρεβίζο έναντι 350.000 Ευρώ. Εκτός από αυτά τα χρήματα, που πήγαν στην τακτοποίηση παλαιών οφειλών, η Ένωση βγήκε χαμένη από αυτή τη μεταγραφή, αντίθετα ο Νίκος κέρδισε πολλά. Και πάνω απ' όλα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα διάρκειας 15 ετών, στο κορυφαίο επίπεδο, και γεμάτη τίτλους.

Σχεδόν όπου έπαιξε, ο Ζήσης σήκωσε κούπες. Στο Τρεβίζο κέρδισε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο Ιταλίας, στην ΤΣΣΚΑ κατέκτησε τη μοναδική Ευρωλίγκα του και φυσικά πρωταθλήματα, με τη Σιένα κέρδισε τρία νταμπλ κι έπαιξε και στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, με την Ούνιξ κατέκτησε ένα Κύπελλο Ρωσίας, με την Μπάμπεργκ κέρδισε δύο πρωταθλήματα κι ένα νταμπλ. Μόνο με την Μπιλμπάο δεν κέρδισε κάποιο τίτλο, έπαιξε όμως στον τελικό του Eurocup, με την Φενερμπαχτσέ επίσης, αλλά εκεί αγωνίστηκε μόλις για μισή σεζόν υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και φυσικά με την Μπανταλόνα.

Βάπτισμα του πυρός από τον Γιαννάκη

Όσο έπαιζε στην ΑΕΚ ο Νίκος Ζήσης έλαβε το χρίσμα στην Εθνική ανδρών. Ήταν φυσικό επόμενο από τη στιγμή που ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής στις "μικρές" εθνικές ομάδες, έχοντας μάλιστα κερδίσει μεταξύ άλλων και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Λιθουανίας. Μαζί με τον Γιάννη Μπουρούση και τον κολλητό του και μέλλοντα κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη. 

Το καλοκαίρι του 2004 στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιχειρούσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στην Εθνική ανδρών, κάλεσε και αυτόν στην ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκτοτε ο Ζήσης έγινε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Εθνικής, συμμετέχοντας και βιώνοντας όλες τις μεγάλες στιγμές της τη δεκαετία του 2000.

Οι μεγάλες στιγμές με την Εθνική

Το χρυσό στο Βελιγράδι το 2005, άλλωστε ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Διαμαντίδη για το ιστορικό τρίποντο στον ημιτελικό με τη Γαλλία.

Το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, όπου δυστυχώς δεν έπαιξε όσο θα ήθελε. Υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο αλήστου μνήμης Βραζιλιάνος Βαρεζάο με τη δολοφονική αγκωνιά που του έριξε. Ποιος δεν θυμάται την λαχτάρα που έπαθε όλη η Ελλάδα και την αγωνία που τράβηξε μέχρι να μάθει ότι ο Νίκος ήταν καλά και δεν θα πάθαινε κάτι χειρότερο από το να χάσει τη συνέχεια εκείνου του αξέχαστου τουρνουά.

Το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009, την πέμπτη θέση στα ολυμπιακά τουρνουά του 2004 και του 2008. Ο Νίκος Ζήσης αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο πιστούς στρατιώτες της Εθνικής ομάδας, μέχρι που αποσύρθηκε από αυτήν το φθινόπωρο του 2015, αμέσως μετά το Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς, έχοντας συμπληρώσει 189 συμμετοχές.

Ο Νίκος Ζήσης επιστρέφει τώρα στην ΑΕΚ για να κλείσει αυτή την πολύ σπουδαία καριέρα με τον τρόπο που την χαρακτήρισε όλα αυτά τα χρόνια. Με την κατάκτηση τίτλων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ