21.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο «κόκορας» που… ανήκει στα όνειρά του (vids+pics)

Ο Ολυμπιακός είχε... έτοιμη την κίνηση ουσίας αποκτώντας τον Αξέλ Τουπάν, με τον Γάλλο φόργουορντ να έρχεται στον Πειραιά ως συνέχεια του μακρινού ταξιδιού που έχει δηλώσει πως θέλει να κάνει, έχοντας την ευκαιρία να διαπρέψει ακόμη περισσότερο στην Ευρωλίγκα, που τελικά μοιάζει ως δυνατό κίνητρο, σε περίπτωση που τελικός προορισμός δεν είναι το ΝΒΑ.

Ξεκίνησε από τη Μουλούζ, στα περίχωρα του Στρασβούργου. Μέσα σε μία από τις πιο βασικές «αρτηρίες» του εγχειρήματος που φέρει το όνομα «Ευρωπαϊκή Ένωση», χωρίς να ασχολούνται πολλοί με το μπάσκετ, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, ακολούθησε αυτό που έκανε ο πατέρας του. «Ήταν παίκτης πριν γίνει προπονητής, αλλά είχα την ελευθερία να επιλέξω με ποιο άθλημα θα ασχολιόμουν. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όμως, με μια μπάλα από του μπάσκετ από τα τέσσερα χρόνια μου», λέει.

Και με αυτή την αγάπη, ο Αξέλ Τουπάν ταξιδεύει τον κόσμο τα τελευταία επτά χρόνια ως επαγγελματίας. Τουλάχιστον, αυτό έχει ομολογήσει, ότι δηλαδή θέλει να περάσει από πολλά διαφορετικά μέρη χάρη στο άθλημα. Ο Πειραιάς, μετά το Στρασβούργο ως γενέτειρα, το Τορόντο, το Ντένβερ, το Μιλγουόκι, την Νέα Ορλεάνη και το Κάουνας, είναι ο επόμενος προορισμός και το κίνητρο της Ευρωλίγκα μεγάλο, έστω κι αν ποτέ δεν έκρυψε το όνειρο του ΝΒΑ.

Σε αυτό προσπάθησε, άλλωστε, να καταλήξει ύστερα από τέσσερα χρόνια, από το 2011, στα χέρια του Βενσάν Κολέ στη Στρασμπούρ. Εκεί ξεκίνησε να δημιουργεί τη δική του φήμη, κατακτώντας και τα δύο Κύπελλα Γαλλίας το 2015, για να δοκιμάσει για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Υπογράφει στο Summer League του 2015 με τους Ράπτορς, αλλά δε θα προλάβαινε να ξεκινήσει τη σεζόν, για να συνεχίσει να διεκδικεί το όνειρό του μέσω της αναπτυξιακής λίγκας, κυρίως στους Ράπτορς 905, για να πάρει μερικά ακόμη ολιγοήμερα συμβόλαια στους Νάγκετς και τους Μπακς.

Δε θα κατάφερνε να στεριώσει, όμως, παρότι η αλτικότητα και η ευλυγισία του ήταν στοιχεία που εντυπωσίαζαν αρκετά τους σκάουτερ του ΝΒΑ. Τι τον έκανε τόσο πολύ, όμως, να θέλει να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα; «Είναι το υψηλότερο επίπεδο, εκεί παίζουν οι καλύτεροι. Όλοι είναι πιο γρήγοροι, πιο δυνατοί και πηδάνε πιο ψηλά. Σε βοηθά να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, το σώμα και το μυαλό σου. Σου δίνουν μέχρι και συμβουλές, για να ξέρεις πώς να λές όχι σε όσα άτομα έρχονται να σε προσεγγίσουν, όταν έχεις αρκετά χρήματα», ήταν μερικά από τα επιχειρήματα του Τουπάν, που στα 20 χρόνια του κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο με την αντίστοιχη Εθνική Γαλλίας.

Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Και καταφέρνει να... αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά, εντυπωσιάζοντας στην Ευρωλίγκα και αποτελώντας εκ των βασικών «εργαλείων», για να φτάσει η ομάδα στο Final Four. Ο ίδιος θα επεσήμαινε πως «όταν έρχεσαι στη Ζαλγκίρις, το σημαντικό είναι να κερδίσεις τη Λιέτουβος Ρίτας», αλλά εκεί η ομάδα έχει επιβάλει τους... δικούς της νόμους. Ο θρίαμβος επί του Ολυμπιακού στα playoffs της Ευρωλίγκα, έφερε στο «πάνθεον» τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, με τα δικά του χαρακτηριστικά, που είχαν ξεχωρίσει από τις απόπειρες να μπει στο ΝΒΑ, να αποδεικνύονται καταλυτικής σημασίας, μαζί με αρκετά άλλα, για την πρόκριση στο Final Four.

Το 3D προφίλ του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει μερικά tryouts στο ΝΒΑ αυτό το καλοκαίρι για μερικές ημέρες, αλλά μέχρι εκεί. Εκεί... όπου ο Ντέιβιντ Μπλατ θα τον καλούσε στον Ολυμπιακό, για να αποδεχθεί, όπως και ο προπονητής του, το μεγάλο «στοίχημα» που έχει τεθεί από το σύλλογο. Ένα σύλλογο που «διψά» για τη διάκριση, όπως ακριβώς όλοι όσοι έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό σε αυτόν.

Το «πάντρεμα», λοιπόν, γίνεται ιδανικό. Ο «κόκορας» από το Στρασβούργο, έρχεται στα 26 του χρόνια (σ.σ. τα κλείνει στις 23/7), για να συνεχίσει να ταξιδεύει μες στα όνειρά του. Και αυτά συμβαδίζουν με εκείνα των «ερυθρολεύκων» αυτή τη στιγμή, σε μια ένωση δυνάμεων που μπορεί να προσφέρει μια δυνατή λύση, στο δρόμο για τη λύτρωση...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ