26.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Ο καλύτερος προπονητής στην ACB είναι του Μπόγρη

Η κανονική περίοδος έφτασε στο τέλος της στην ACB και τα βραβεία της χρονιάς έχουν αρχίσει να δίνονται. Έτσι μετά τις καλύτερες πεντάδες,σειρά είχε ο καλύτερος προπονητής. Μια διάκριση που πήγε στα χέρια του Τσους Βιδορέτα! Του προπονητή της Ιμπεροστάρ Τενερίφε και φυσικά του Γιώργου Μπόγρη.

Ο δημοσιογράφος Βιδορέτα

Ήταν μια διάκριση η οποία χαιρετήθηκε από όλους, ακόμη και από αντιπάλους, αλλά και από το Basketball Champions League, καθώς μην ξεχνάμε πως ήταν αυτός που οδήγησε τα Κανάρια στον τίτλο της νεότευκτης διοργάνωσης. Στα 50 του χρόνια η πορεία του και η δουλειά του αναγνωρίζονται από όλους. Για έναν τύπο που ξεκίνησε ως δημοσιογράφος να πούμε, ενώ παράλληλα προπονούσε μικρές ομάδες και μικρές ηλικίες στο Μπιλμπάο, από όπου κατάγεται. Και δημοσιογράφος, όχι καλύπτοντας μπάσκετ, ή κάποιο άλλο άθλημα, αλλά κανονικά πολιτικό ρεπορτάζ σε μια εποχή που οι Βάσκοι ήταν στο επίκεντρο, σε μια εποχή πιο «ταραγμένη». Και μάλιστα με άποψη την οποία δεν διστάζει να εκφράσει ακόμη και σήμερα όταν ρωτηθεί όπως έκανε πρόσφατα.

 Όταν ο Χουάν Γιανέθα, ο τύπος που έχει αναλάβει πόστο πλέον στην Μπαρτσελόνα μαζί με τον Νάτσο Ροντρίγκεθ, μετά τις αλλαγές που έγιναν από τη διοίκηση της ομάδας, τον κάλεσε να γίνει βοηθός του στην Μπιλμπάο, ο ίδιος είχε σκοπό να διατηρήσει και την... πρωινή δουλειά του. Από το ραδιόφωνο του εξήγησαν πως θα πρέπει να επιλέξει. Αυτός επέλεξε... μπάσκετ και η ιστορία άρχισε να γράφεται.

Από την Μπιλμπάο στο Νησί

Αρχικά στην αγαπημένη του Μπιλμπάο, όπου κάθησε ως πρώτος προπονητής στις 3 Οκτωβρίου του 2004. Έχουμε και τα... τεκμήρια από τη σεζόν 2004-05 όταν με την επιστροφή της ομάδας στην ACB έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη ενόψει του πρώτου ντέρμπι με την Μπασκόνια, στην οποία ήταν προπονητής ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Από εκεί έφυγε τον Ιανουάριο του 2010, για να αναλάβει το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς την Αλικάντε, την οποία οδήγησε δύο φορές και στο Κόπα ντελ Ρέι.

Πάντως στο Μπιλμπάο δεν τον ξέχασαν και η πρώτη του ομάδα στην Liga Endesa του έδωσε και επισήμως συγχαρητήρια για τη διάκριση μέσω "τιτιβίσματος".

 

Η συνέχεια γράφτηκε στην Εστουδιάντες το 2013 και το Νοέμβριο του 2015 αποβιβάστηκε στο νησί, που αναζητούσε μια διέξοδο μετά την κακή αρχή στη σεζόν με τον Αλεχάντρο Μαρτίνεθ. Έναν προπονητή που ακόμη τιμούν και αγαπούν στην Κανάριας, καθώς ήταν αυτός που ανέβασε την ομάδα ξανά στην κατηγορία των μεγάλων. Η πρώτη του χρονιά ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και η δεύτερη... Ε, για τη δεύτερη τα γνωρίζουμε πια όλοι.

Η ομάδα έκανε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και έγραφε τη δική της ιστορία: Πρώτη στην κανονική περίοδο για αρκετές εβδομάδες, πρώτη νίκη επί της Μπαρτσελόνα γενικότερα, πρώτη νίκη επί της Μπαρτσελόνα εκτός έδρας ειδικότερα, νίκες επί της Μπιλμπάο εκτός, της Μπασκόνια εκτός, της Ρεάλ Μαδρίτης εντός, της Γκραν Κανάρια εκτός (επίσης πρώτη στην ιστορία)... Ιστορικό ρεκόρ 22  νικών σε 32 αγώνες, κατάκτηση του Basketball Champions League...

...ήταν από τις πρώτες ομάδες που εξασφάλισε την παρουσία της στο Copa Del Rey, αλλά και στα playoffs της Liga Endesa. Στα οποία η ομάδα επανεμφανίζεται μετά από 29 χρόνια. Κι αν αυτά όλα δεν τα κρίνετε αρκετά, να πούμε πως όλοι αναγνωρίζουν πως η Ιμπεροστάρ Τενερίφε έχει τη δική της ξεχωριστή αγωνιστική ταυτότητα με τις νίκες να έρχονται με ομαδική δουλειά, τόσο στην άμυνα (η καλύτερη του πρωταθλήματος), όσο και στην επίθεση. Άλλωστε είναι η ομάδα που επιτρέπει τους λιγότερους πόντους στους αντιπάλους της και η δεύτερη καλύτερη στις ασίστ.

 

Περήφανος για τους παίκτες!

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος, καθώς είναι και μια επιλογή που έκαναν οι προπονητές, οπότε έχει και ακόμη μεγαλύτερη αξία για να προσθέσει: «Είναι ένας λόγος ακόμη για να νιώθουμε καλά, μέσα σε μια εξαιρετική χρονιά για την ομάδα. Οι διακρίσεις ήταν πολλές για την ομάδα και τώρα αυτή η αναγνώριση... Είναι μια τιμή που δέχομαι μετά από πολλά χρόνια στη λίγκα και θα ήθελα να τη μοιραστώ με τους συνεργάτες μου στο τεχνικό επιτελείο, με την ομάδα, τον κόσμο και φυσικά τους παίκτες μου, γιατί αυτοί είναι που βρίσκονται στο γήπεδο και χωρίς αυτούς κανένα βραβείο δεν θα εφικτό!»

Όσο για τη συνέχεια; «Μένει το τέλος... Έχουμε ρεκόρ 22-10, ζήσαμε έναν εκπληκτικό Οκτώβριο και ακολούθησαν κι άλλοι μήνες έτσι. Μόνο τον Φεβρουάριο είχαμε περισσότερες ήττες από ότι νίκες (2-3). Έχουμε δώσει συνολικά 53 αγώνες και έχουμε γνωρίσει 15 ήττες σε τρεις διοργανώσεις. Είναι αριθμοί άλλου επιπέδου, για μία χρονιά που θα μείνει για πάντα στην μνήμη όλων. Ο επόμενος στόχος είναι μια νίκη στα playoffs αρχικά, απέναντι σε μια ομάδα δυνατή όπως η Ουνικάχα Μάλαγα, κάτοχο του EuroCup, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Μια νίκη, είναι ένας σημαντικός στόχος για εμάς και θέλουμε να τον πετύχουμε... Και βλέπουμε...»

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ