11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τζος Τσίλντρες: Ο «ιπτάμενος αφάνας» έγινε 40! (vids)

Ο Τζος Τσίλντρες γίνεται σήμερα (20/6) 40 ετών και το Basketa.gr θυμάται τον παίκτη που ο Ολυμπιακός δαπάνησε «αστρονομικό» ποσό για να τον φέρει στην Ελλάδα το 2008.

Τον Ιούλιο του 2008 «έσκασε» η «βόμβα» που όλοι περίμεναν, με δεδομένο το τεράστιο μπάτζετ των «ερυθρόλευκων» εκείνη την περίοδο.

Ο εκλεκτός ήταν ο Τζος Τσίλντρες. Ο Αμερικανός, στα 25 του χρόνια, είχε επιλεγεί στο νούμερο 6 του ντραφτ του 2004 από τους Ατλάντα Χοκς και μετρούσε τέσσερις γεμάτες σεζόν με τα «γεράκια».

Δεν ήταν σούπερ σταρ, όμως ήταν εξαιρετικός σκόρερ κι αποτελούσε ιδανικό έκτο παίκτη. Σπανίως ξεκινούσε στην πεντάδα όμως έμενε στο παρκέ για περισσότερα από 29 λεπτά. Παράλληλα είχε ένα ιδιαίτερο στιλ στο σουτ του, όμως ήταν αρκετά αποτελεσματικό.

Άλλωστε τη σεζόν 2005/06 είχε το εξαιρετικό 49,2% στα σουτ τριών πόντων. Με την απόσταση να είναι 7,25μ., όταν στην Ευρώπη ήταν ακόμα στα 6,25μ. η γραμμή του τρίποντου.

Ερωτεύτηκε την Ελλάδα

Από την πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη χώρα κατάλαβε πόσο όμορφα θα μπορούσε να περάσει. Ταυτόχρονα θα γινόταν κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, μια και η προσφορά των Πειραιωτών ήταν μεγαλύτερη από αυτή που του είχαν καταθέσει οι Ατλάντα Χοκς προκειμένου να τον διατηρήσουν στο έμψυχο δυναμικό τους.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους ήταν τριετές και κάθε χρόνο είχε οψιόν που του επέτρεπε να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Επιπλέον υπέγραψε και συμφωνία με εταιρεία αθλητικών ειδών η οποία δημιούργησε παπούτσι ειδικά γι' αυτόν.

Αναγνωριστική πρώτη σεζόν, εξαιρετική δεύτερη

Η προσαρμογή του δεν ήταν εύκολη και την πρώτη του χρονιά έψαχνε για αρκετό καιρό τα πατήματά του.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να τον αμφισβητήσουν όμως ακόμα και όταν δεν σκόραρε πολύ, ήταν παίκτης ο οποίος έκανε πολλές δουλειές στο γήπεδο.

Παράλληλα ήταν αρκετά θεαματικός και είχε τη δυνατότητα να ξεσηκώνει την εξέδρα με τα εντυπωσιακά καρφώματα του.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο εκείνη τη χρονιά, καθώς ηττήθηκε στον τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, από τον ίδιο αντίπαλο στους τελικούς του πρωταθλήματος, αλλά και στον ημιτελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας.

Ο ίδιος έδειξε σαφώς βελτιωμένος στη δεύτερή του σεζόν καθώς σχεδόν διπλασίασε το μέσο όρο του στην Ευρωλίγκα (15,2 από 8,8), έδινε περισσότερες ασίστ (1,9 από 1,1), ενώ διατήρησε σταθερούς τους αριθμούς του σε ριμπάουντ και κλεψίματα.

Οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό, αλλά και μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, εκεί που ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα.

Οι τελικοί του πρωταθλήματος κόντρα στους «πράσινους» αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα της παρουσίας του στην Ελλάδα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον των διαιτητών, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωλίγκα.

Οι αξέχαστες στιγμές και η παρέα του

Ο Τσίλντρες στα δύο χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό πρόλαβε να αφήσει αρκετά highlights που θα μπορούσαν να συνοδεύουν σήματα έναρξης αθλητικών εκπομπών.

Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η αλτικότητά του και όταν έπαιρνε φόρα για να «πετάξει» προς το αντίπαλο καλάθι, το θέαμα ήταν εκπληκτικό.

Εξάλλου ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έσωσε τον Ολυμπιακό από πικρή ήττα στον ημιτελικό του Final 4 με την Παρτιζάν στο Παρίσι και τον οδήγησε στον τελικό, χάρη σ' ένα κάρφωμα που πιθανότατα μόνο εκείνος θα μπορούσε να κάνει.

Στην Ελλάδα πάντως πέρασε πολύ όμορφα, απέκτησε αρκετούς φίλους, ενώ έκανε... στενή παρέα με αρκετές μπασκετμπολίστριες από τις ΗΠΑ οι οποίες αγωνίζονταν στη χώρα.

Τα πάρτι τους έγραψαν ιστορία στην παραλιακή, ειδικότερα εκείνα που συμμετείχε και μία Αμερικανίδα σέντερ του Παναθηναϊκού και πολύ καλή του φίλη.

Πτωτική πορεία στην καριέρα του

Το 2010 πήρε την απόφαση να βγει από το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και να δοκιμάσει ξανά στο ΝΒΑ. Τίποτα όμως δεν ήταν όπως πριν.

Μέσω ανταλλαγής βρέθηκε στους Φοίνιξ Σανς, όμως δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη των Ατλάντα Χοκς που είχε σταθερό ρόλο, πριν μετακομίσει στον Ολυμπιακό.

Μετά από δύο αποτυχημένες σεζόν βρέθηκε στο Μπρούκλιν και τους Νετς. Απέτυχε κι εκεί, με αποτέλεσμα στα 31 του χρόνια να παίξει τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τα χρώματα της Νέας Ορλεάνης και των Πέλικανς.

Βρήκε την... Ιθάκη του στην Αυστραλία όπου επί της ουσίας ολοκλήρωσε την καριέρα του, καθώς δοκίμασε κάποιες φορές να παίξει ξανά στο ΝΒΑ αλλά «κόπηκε» σε κάθε περίπτωση, ενώ αγωνίστηκε σε ορισμένα παιχνίδια της G-League.

Θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές του «αφάνα»:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ