21.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Θεός της Ελλάδας είναι ΑΕΚ

Ο Ντελρόι Τζέιμς έβαλε μια βολή κι έπαιξε μία εξαιρετική άμυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα, η ΑΕΚ νίκησε με 77-75 τη Μούρθια και την Κυριακή το βράδυ θα διεκδικήσει την κούπα του BCL στον τελικο με τη Μονακό! Μένει ένα ακόμα βήμα για να γράψει ιστορία 50 χρόνια μετά το έπος του Καλλιμάρμαρου!

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα με διάθεση να εκμεταλλευτεί την ορμή που της έδινε το κατάμεστο και ενθουσιώδες ΟΑΚΑ, αλλά δεν της βγήκε ιδιαίτερα. Το μεγάλο πρόβλημά της ήταν ότι έχανε τα αμυντικά ριμπάουντ απέναντι σε μια ομάδα, όπως η Μούρθια, που πάει πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ και χάρη σε αυτή την έφεσή της κατάφερε να χτίσει ένα μικρό προβάδισμα στην αρχή. Παρόλο που ήταν αρκετά άστοχη από την περιφέρεια και παρ' όλο που η Ένωση υπερασπιζόταν αξιοπρεπώς τη ρακέτα της, η Μούρθια προηγήθηκε με 17-11 στο 8', ανανεώνοντας αρκετές επιθέσεις και εκμεταλλευόμενη το ότι εκτός του Μάνι Χάρις, που ξεκίνησε φουριόζος, η ΑΕΚ δεν είχε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις στην επίθεση.

Οι αλλαγές του Ντράγκαν Σάκοτα άλλαξαν τη ροή του αγώνα και βοήθησαν την ΑΕΚ να ανακάμψει. Οι Ξανθόπουλος κι Βασιλόπουλος θωράκισαν την περιφερειακή άμυνα, όμως αυτός που έκανε πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά στα μετόπισθεν ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής. Ένας παίκτης που σε πολλές περιπτώσεις φέτος υπήρξε ο αδύναμος αμυντικός κρίκος της Ένωσης. Σε αυτό το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της ΑΕΚ, πηγαίνοντας σωστά σε όλες τις βοήθειες, ελέγχοντας τα ριμπάουντ και κλείνοντας καλά σε συνεργασία με τους συμπαίκτες του τη ρακέτα.

Με αυτή την πεντάδα και καθώς ο Πάντερ βρήκε το χέρι του όταν πέρασε στον πάγκο ο Χάρις για να πάρει ανάσες, η ΑΕΚ άρχισε σιγά σιγά να ξεφεύγει, καθώς η Μούρθια έδειχνε εγκλωβισμένη και παρέμενε άστοχη απο την περιφέρεια. Αρχικά προηγήθηκε με 23-17 στο 12', ενώ στο 16' ξέφυγε με 37-22 δείχνοντας ότι είχε γίνει το αφεντικό του αγώνα. Αλλά σε εκείνο το σημείο κόλλησε επιθετικά.

Χάθηκε η ψυχραιμία και η καλή κυκλοφορία της μπάλας, άρχισαν να γίνονται λάθη, η Μούρθια βελτίωσε την άμυνά της, βρήκε κάποια καλά σουτ από τον Όλεσον και τον Χάνα, που ήταν ο κινητήριος μοχλός της και μαζί με τον Σόκο έκαναν την μεγαλύτερη ζημιά στο πρώτο μέρος, και στο 19' μείωσε 38-34. Η ΑΕΚ κατάφερε πάντως να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο προηγούμενη με 40-34.

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε θρίλερ. Η Μούρθια με τους Χάνα και Σόκο να δημιουργούν πολλά προβλήματα, κατάφερε να περάσει μπροστά με 51-50 και σε όλη την τρίτη περίοδο το ντέρμπι κρατούσε καλά. Ο Μπενίτε βρήκε ρυθμό κι άρχισε να προκαλεί προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ, η οποία από την άλλη πλευρά κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα με τον Ξανθόπουλο και με τον Πάντερ έβρισκε επιθετικές λύσεις.

Η Ένωση με πέντε συνεχόμενους πόντους του Πάντερ προηγήθηκε με 63-56 στο 33' και λίγο αργότερα διεύρυνε το προβάδισμά της στους 9 (70-61), με τον Σάκοτα να κάνει επίσης καλή δουλειά στην επίθεση. Αλλά η Μούρθια δεν είχε πει την τελευταία λέξη της. Επέστρεψε ξανά με μεγάλα σουτ από τον Όλεσον, πριν ο Χάρις πάρει την κατάσταση στα χέρια του και με προσωπικές ενέργειες κάνει το 76-64 με 1'42'' να απομένει για τη λήξη. Όμως αμέσως μετά βάλθηκε να γίνει μοιραίος! 

Αχρήστευσε τρεις επιθέσεις, η Μούρθια το εκμεταλλεύτηκε και πλησίασε στον πόντο (76-75), αλλά εκεί μίλησε η ψυχραιμία του Τζέιμς. Αν και έχασε μία βολή 5'' πριν από το φινάλε, έπαιξε καταπληκτική άμυνα μετά το ριμπάουντ της Μούρθια και χάρισε τη μεγάλη νίκη και πρόκριση στην Ένωση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ