27.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ο θείος Σαμ πάει φέτος διακοπές

Την τελευταία δεκαετία η Εθνική ομάδα έχει συνηθίσει να δέχεται κάθε καλοκαίρι τη βοήθεια του... θείου Σαμ. Παιδιών, δηλαδή, που έχουν μεν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, έμαθαν το μπάσκετ στα αμερικάνικα high schools και τα κολέγια και φέρνουν μαζί τους την αμερικάνικη νοοτροπία περί του αθλήματος και όχι μόνο. 

Φέτος η "ελληνοαμερικάνικη παροικία" στην προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έδειχνε ότι θα είναι πολυπληθέστερη από ποτέ. Πλην όμως ούτε ο Κώστας Κουφός, που δεν κλήθηκε καν κατόπιν συνεννοήσεως, ούτε οι Τάιλερ Ντόρσεϊ και Ζακ Όγκαστ, παρότι κλήθηκαν, ήρθαν. Για τους δικούς του λόγους ο καθένας επέλεξαν να μην μπουν στο αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Κι έμεινε μόνος του ο Νικ Καλάθης. Ο μόνος Ελληνοαμερικανός διεθνής που δεν έχει λείψει ποτέ από το καλοκαιρινό ραντεβού της Εθνικής ομάδας. Από το 2009, οπότε κλήθηκε για πρώτη φορά από τον Γιόνας Καζλάουσκας, μετέχει κάθε καλοκαίρι στην προετοιμασία είτε ως παίκτης του Παναθηναϊκού είτε ως παίκτης της Κουμπάν είτε ως παίκτης του ΝΒΑ. Κι αυτό τον έχει φέρει πολύ πιο κοντά στη νοοτροπία των γηγενών διεθνών, τον έχει κάνει αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ομάδας και στην ουσία τον έχει απεντάξει από την "ελληνοαμερικάνικη παροικία". 

Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2010 για να βρούμε την τελευταία φορά κατά την οποία ο Νικ Καλάθης ήταν ο μόνος Ελληνομερικανός στην προετοιμασία, που τότε έγινε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Το 2011 ήταν μαζί οι Κώστας Κουφός και Μάικ Μπράμος, το 2012 και το 2013 μόνον ο Μάικ Μπράμος, το 2014 και το 2015 μόνον ο Κώστας Κουφός, ενώ πέρυσι στην προετοιμασία για το προολυμπιακό τουρνουά ο Φώτης Κατσικάρης είχε στη διάθεσή του, εκτός από τον Καλάθη, τόσο τον Κουφό όσο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος "κόπηκε" από την τελική 12άδα την τελευταία στιγμή.

Αν θέλουμε να βρούμε την τελευταία προετοιμασία χωρίς κανέναν Ελληνοαμερικανό, θα πρέπει να πάμε πίσω στο 2008. Τότε ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε τη δυνατότητα να καλέσει τον Κώστα Κουφό, αλλά δεν το έκανε, διότι αυτός είχε το νου του στο ντραφτ του ΝΒΑ και η προετοιμασία επρόκειτο να γίνει νωρίς, καθώς η Εθνική θα μετείχε στο προολυμπιακό τουρνουά (μέσω του οποίου προκρίθηκε εν τέλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Ο δε Καλάθης ήταν ακόμα μικρός.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ