23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ηλίας Ζούρος αναλύει για το Basketa.Gr το ζευγάρι Παναθηναϊκός – Ρεάλ (vids)

Το ζευγάρι του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πλέον αμφίρροπος των play offs της Ευρωλίγκας. Ο Ηλίας Ζούρος προσφέρει και γι' αυτό στους αναγνώστες του Basket.Gr μια λεπτομερή ανάλυση, συνδυασμένη με εικόνα για να γίνει εκ των προτέρων σαφές το τι πρόκειται να δούμε αρχής γενομένης από αύριο στο ΟΑΚΑ.

"Η Ρεάλ είναι μια ομάδα με πολύ μεγάλη δύναμη στην περιφέρεια, με κυρίαρχη την παρουσία του Ντόντσιτς. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και ο οποίος μετά τον τραυματισμό του Γιουλ κουβάλησε την ομάδα, παρότι μόλις τον Φεβρουάριο συμπλήρωσε τα 19 του χρόνια.

Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπάρχει ικανότητα και στους ψηλούς, με την παρουσία της τετράδας Αγιόν, Ρέγιες, Ράντολφ και Ταβάρες. 

Είναι μια ομάδα που παίζει σε πολύ υψηλό ρυθμό, με πολλές κατοχές (είναι 3η στην σχετική κατάταξη), ιδιαίτερα ικανή στο transition, αλλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα και στο 5 εναντίον 5. Οι 86,23 πόντοι που σκοράρει ανά αγώνα (2η καλύτερη επίθεση πίσω από την ΤΣΣΚΑ), μαρτυρούν την επιθετική της ικανότητα.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι τα πλέον σημαντικά του παιχνιδιού της Ρεάλ και πρέπει να αναφερθούν αφού την χαρακτηρίζουν.

1. Είναι η καλύτερ ομάδα στον συσχετισμό ασίστ - λαθών (19,5-11,23). Είναι και η ομάδα που κάνει τα λιγότερα λάθη από αυτές που συνεχίζουν στην διοργάνωση.

2. Είναι η πρώτη ομάδα στα περισσότερα εύστοχα τρίποντα, με 9,8 ανά παιχνίδι και φυσικά αυτό χρήζει ιδιαίτερς προσοχής.

3. Είναι δεύτερη στα κοψίματα με 3,37 ανά αγώνα.

4. Τέλος, είναι και 3η στα ριμπάουνυτ με 35,57 ανά αγώνα.

 
ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

1. Λογικά οι αναφορές εδώ αρχίζουν από τον Λούκα Ντόντιστς. Εχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο πικ εν ρολ, με την ικανότητά του να είναι πολυδιάστατη, αφού μπορεί να εκτελέσει με σουτ μετά από ντρίνπλα ή και με drive, αλλά μπορεί εξίσου καλά και να δημιουργήσει για τους συμπαίκες του. 

Είναι εξίσου αποτελεσματικός σε καταστάσεις 1 εναντίον 1 με τα καλάθια του μέσα από καταστάσεις απομόνωσης να έχουν κρίνει πολλές φορές παιχνίδια υπέρ της Ρεάλ. 

Aρνητικό του σημείο, είναι ότι πρόκειται για μέτριο αμυντικό.

 

2. Ο Καμπάτσο βρήκε πολύ χρόνο συμμετοχής μετά τον τραυματισμό του Γιουλ και εξελίχθηκε σε σημαντικό παράγοντα του παιχνιδιού της Ρεάλ. Είναι κανός στο πικ εν ρολ, είναι θρασύς και παρόλο το μικρό του ύψος δεν διστάζει να διεισδύει και να δημιουργεί ρήγματα. Είναι όμως και απρόβλεπτς στο παιχνίδι του και αυτό συνολικά τον καθιστά επικίνδυνο.

3. Υπάρχει ο Κάρολ, ο ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ σε καταστάσεις off ball screen, δηλαδή τα σκριν μαρκιά από την μπάλα. 

 

4. Υπάρχει ο... διαχρονικός παράγοντες Ρέγιες, με την εμπειρία και την μαχητικότητά του να προσφέρουν πάντα πολύτιμες υπηρεσίες στην ομάδα.


5. Ο Ράντολφ είναι ένας ψηλός που έχει μεγάλη ικανότητα να τρέξει τον αιφνιδιασμό και είναι πολύ αποτελεσματικός στο παιχνίδι με πρόσωπο.

6. Ο Αγιόν είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του πικ εν ρολ που παίζει η Ρεάλ.


7. Ο Ταβάρες είναι ένα τεράστιο κορμί, μια παρουσία που με το μέγεθός της αλλάζει πολλές ισορροπίες. Συμμετέχει στο πικ εν ρολ, βοηθάει στο επιθετικό ριμπάουντ και κάνει πολλές ζημιές στους αντιπάλους, έχοντας συνεισφέρει στο παιχνίδι της Μαδρίτης μεταξύ των δύο ομάδων στην   Ρεάλ 14 πόντους και 7 ριμπάουντ .

 

Φτάνοντας στο δια ταύτα, μπορούμε να συνοψίσουμε κάποια από τα πιο σημανικά τακτικά στοιχεία που θα είναι καθοριστικά για την παρουσία του Παναθηναϊκού σε αυτή την σειρά. Χρειάζεται ο έλεγχος του ρυθμού και των ριμπάουντ, ο συνολικός περιορισμός κατά το δυνατόν περισσότερου του Ντόντσιτς και το να μην επιτραπεί σε κανένα σημείο στον Κάρολ να βρει ρυθμό, η καλή ατομική άμυνα. Και σε ό,τι αφορά την επίθεση, χτύπημα στο πικ εν ρολ στους ψηλούς της Ρεάλ, αφού πλην του Ράντολφ ουδείς μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά τους κοντούς του Παναθηναϊκού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ