32.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Ο Ζήσης των τελικών

Πάντα στη ζωή του ανθρώπου θα υπάρχει μια πρώτη φορά. Ακόμα κι αν νομίζει ότι τα έχει ζήσει όλα.

Ο Νίκος Ζήσης είναι ένας από αυτούς τους αθλητές που έχουν βιώσει σχεδόν τα πάντα μέσα στα γήπεδα. Όμως στα 37 του χρόνια και καθώς η πλούσια και ένδοξη καριέρα του βρίσκεται στη δύση της, ήρθε η ώρα να παίξει για πρώτη φορά σε έναν τελικό του Basketball Champions League. Δεν είχε ποτέ άλλοτε αυτή την ευκαιρία. Το 2019 έφτασε κοντά με την Μπάμπεργκ, αλλά η Βίρτους Μπολόνια ήταν καλύτερη στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Αμβέρσας και πήρε την πρόκριση. Τώρα, όμως, δεν του ξέφυγε.

Με τη συμμετοχή του ως παίκτης της ΑΕΚ στον αποψινό τελικό με την Μπούργος ο Νίκος Ζήσης σημειώνει ένα μοναδικό στα χρονικά επίτευγμα. Ένα κατόρθωμα που όμοιό του δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Ο Νίκος Ζήσης έχει συμμετοχή σε όλους τους τελικούς που μπορεί να παίξει ένας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής (εκτός ΝΒΑ) στην καριέρα του, εκτός από έναν. Τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνον αυτός του έχει ξεφύγει. Όμως έχει φτάσει τουλάχιστον μία φορά σε τελικό σε όλες τις άλλες διοργανώσεις που υπάρχουν!

Σε επίπεδο συλλόγων ο Ζήσης έχει παίξει:

- Σε τελικό Ευρωλίγκας (το 2008 με την ΤΣΣΚΑ)

- Σε τελικούς Eurocup (το 2013 με το Μπιλμπάο και το 2014 με την Ούνιξ)

- Σε τελικό Basketball Champions League (φέτος, 2020, με την ΑΕΚ)

- Σε τελικούς πλέι οφ εθνικών πρωταθλημάτων σε Ελλάδα (ΑΕΚ), Ιταλία (Μπενετόν, Σιένα), Ρωσία (ΤΣΣΚΑ), Γερμανία (Μπάμπεργκ).

- Σε τελικούς Κυπέλλου σε Ελλάδα (ΑΕΚ), Ιταλία (Μπενετόν, Σιένα), Ρωσία (Ούνιξ), Τουρκία (Φενερμπαχτσέ), Γερμανία (Μπάμπεργκ).

- Σε τελικούς Σούπερ Καπ εθνικών πρωταθλημάτων σε Ελλάδα (ΑΕΚ), Ιταλία (Μπενετόν, Σιένα), Γερμανία (Μπάμπεργκ).

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων ο Ζήσης έχει παίξει:

- Σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 2006 στον τελικό με την Ισπανία δεν αγωνίστηκε λόγω του τραυματισμού του στο μάτι από τον Βαρεζάο, όμως ήταν μέλος της αποστολής της Εθνικής και παρών στον τελικό, ενώ είχε παίξει στα πρώτα παιχνίδια της διοργάνωσης πριν τραυματιστεί)

- Σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (το 2005)

- Σε τελικό Μεσογειακών Αγώνων (το 2001)

- Σε τελικούς Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με τις "μικρές" εθνικές (το 1999 με την παίδων και το 2002 με την νέων)

Μόνο σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχει παίξει ο Νίκος. Μήπως να το ξανασκεφτόταν λίγο και να επιστρέψει το καλοκαίρι για να πάρει μία τελευταία ευκαιρία με την Εθνική στο προολυμπιακό τουρνουά;

Όσον αφορά τους τίτλους, ο Ζήσης έχει κερδίσει τους περισσότερους από κάθε άλλον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Η τροπαιοθήκη του αριθμεί συνολικά 27 τρόπαια και απόψε πάει για το 28ο...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ