18.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ο “Ευρωπαίος” Νικ Νερς πίσω από τη “βιτρίνα” του δαχτυλιδιού του ΝΒΑ (pics)

Οι Τορόντο Ράπτορς έγραψαν ιστορία στο ΝΒΑ όμως η προσωπική διαδρομή του προπονητή τους Νικ Νερς μοιάζει με παραμύθι. Είναι μία ιστορία που μπορεί να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για κάθε προπονητή αλλά για καθένα από εμάς, αφού ο τεχνικός των νέων πρωταθλητών του ΝΒΑ απέδειξε ότι όταν δουλεύεις και έχεις ικανότητες, δεν υπάρχει κανένα ταβάνι που να μπορεί να σε σταματήσει.

 


Ο Νερς έγινε ο τρίτος ρούκι κόουτς στις τελευταίες πέντε σεζόν -μετά τον Στιβ Κερ το 2015 και τον Τάιρον Λου το 2016- που κατέκτησε τον τίτλο. Πριν το συγκεκριμένο σερί αυτών των τριών προπονητών, κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1982 όταν το κατάφερε ο Πατ Ράιλι με τους Λέικερς. Κι όμως, ο συγκεκριμένος κόουτς πέρασε πολλά χρόνια στην άγονη γραμμή του μπάσκετ για να κοουτσάρει, πριν του δοθεί η ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο.

 

Από την εποχή που ο Νερς έπαιζε μπάσκετ με το Νόρθερν Αϊόβα

 


Γέννημα-θρέμμα της Αϊόβα, παιδί της πόλης Κάρολ, ο Νερς μεγάλωσε σε αθλητικό αλλά και πειθαρχημένο περιβάλλον αφού η μητέρα του Μαρσέλα ήταν δασκάλα ενώ ο πατέρας του Μάουρι που πέθανε το 2015, είχε ενεργή συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, ως προπονητής αλλά και πρόεδρος της τοπικής ομάδας. Ο Νικ Νερς ήταν ένα από τα εννιά παιδιά της οικογένειας (είχε τρία κορίτσια και έξι αγόρια). “Μπορούσε να πετάξει την μπάλα με τέλεια τεχνική από τη στιγμή που άρχισε... να περπατάει” είπε για τον Νικ ο αδερφός του Στιβ. Ο Νερς όσο έπαιξε μπάσκετ ήταν αυτό που οι Αμερικανοί λένε “sharpshooter” αλλά “δεν έτρεχε γρήγορα, δεν μπορούσε να πηδήξει” είπε ο Έλντον Μίλερ, ασίσταντ κόουτς στο Νόρθερν Αϊόβα στο οποίο φοίτησε ο νυν προπονητής των Τορόντο Ράπτορς και πρόσθεσε: “Δεν έκανε όμως λάθη και όλοι τον σέβονταν. Ήταν φυσικός ηγέτης”.

 


Πίσω από τη “βιτρίνα” του δαχτυλιδιού του ΝΒΑ όμως, υπάρχει μια διαδρομή 30 ετών, κυριολεκτικά στην άγονη γραμμή του μπάσκετ. Σε ηλικία μόλις 23 ετών ο Νερς δέχτηκε πρόταση να δουλέψει στην Ευρώπη και μάλιστα ως παίκτης-προπονητής στη βρετανική Ντέρμπι Ραμς με την οποία είχε στη σεζόν 1990-91 μέσο όρο 20,1 πόντων. Επέστρεψε για μία διετία ως ασίσταντ στο Σάουθ Ντακότα όμως οι Βρετανοί δεν τον ξέχασαν.

 


Το 1995 επέστρεψε στο νησί και έμεινε στην ουσία εκεί για 11 ολόκληρα χρόνια, με μία μικρή παρένθεση στο Βέλγιο το 1998 με την Τέλιντους Οστάνδης. Στη διαδρομή αυτή κέρδισε δύο Πρωταθλήματα, ένα με τους Μπέρμιγχαμ Μπούλετς το 1996 και ένα με τους Μάντσεστερ Τζάιαντς το 2000 ενώ ανακηρύχθηκε “προπονητής της χρονιάς” τόσο το 2000 όσο και το 2004. Ο συνολικός απολογισμός του στις αγγλικές ομάδες ήταν 334 νίκες και 142 ήττες και το ποσοστό του 70,16% τον κατατάσσει ακόμη και σήμερα στην πρώτη πεντάδα της σχετικής, ιστορικής λίστας του Πρωταθλήματος BBL.

 

Ο Νερς στον πάγκο των Μπράιτον Μπίαρς στη Μεγάλη Βρετανία

 


Κάπως έτσι ο δρόμος του τον έφερε και στην Ελλάδα ως προπονητή των Λόντον Τάουερς και αντίπαλο του ΠΑΟΚ στην παρθενική Ευρωλίγκα -με τη σημερινή μορφή της- το 2000-01. Η εμπειρία ήταν σκληρή για τον δις πρωταθλητή της G-League και νέο πρωταθλητή ΝΒΑ αφού οι Βρετανοί -είχαν στο ρόστερ τους τον Στιβ Μπάκναλ (Ηρακλής, Άρης) και τον Μάρτιν Χένλαν (Ηράκλειο) παρότι μπήκαν στη διοργάνωση με νίκη επί των Σκάιλαϊνερς (86-61) έχασαν τα επόμενα εννιά παιχνίδια τους, δύο από αυτά κόντρα στην ελληνική ομάδα.

 

 

Ο ΠΑΟΚ του 2000 νίκησε δύο φορές τον Νικ Νερς

 


Στις 15 Νοεμβρίου 2000, ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον Κώστα Φλεβαράκη και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο πλευρό του, έπαιξε όσο χρειαζόταν για να επιβληθεί των Λόντον Τάουερς με 70-58 (Μπλερ 20π, 18ρ, Λιαδέλης 17, Βάις 14π, 13ρ, Κορωνιός 13). Ο Νικ Νερς μάλιστα, δεν είχε επιστρέψει με την υπόλοιπη αποστολή την επομένη του αγώνα εξαιτίας ίωσης που τον ανάγκασε να περάσει μία ακόμη μέρα στη Θεσσαλονίκη!

 


Στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας εκείνης της σεζόν, που έγινε στο Λονδίνο, ο ΠΑΟΚ σημείωσε μία πιο εμφατική νίκη επί της τότε ομάδας του πρωταθλητή του ΝΒΑ Νικ Νερς, επικρατώντας με 93-61 στις 18 Ιανουαρίου 2001 (Νταϊνέκο 20, Κορωνιός 19π, 10ασ, 7ρ, Καργκόλ 18, Κολντεμπέλα 11π, 8ασ, Σιγάλας 13).

 


Η πολυετής ευρωπαϊκή εμπειρία τελείωσε για τον Νερς το 2006 αφού δέχτηκε την πρόταση από το Αϊόβα Ένερτζι και ο ίδιος έλεγε μετά από λίγα χρόνια: “Προσπαθούσα να επιστρέψω στις ΗΠΑ αφού ένιωσα ότι ήταν η στιγμή για να το κάνω, ψάχνοντας για δουλειά για την G-League. Δεν βρήκα όμως ήξερα ότι ήταν ο τρόπος για να βρεθώ στο ΝΒΑ”. Ένας φίλος του, ο Ορβ Σάλμον του πρότεινε να έρθει σε επαφή με τον Τζέρι Κρόφορντ, έναν δικηγόρο από την Αϊόβα που ήταν ο άνθρωπος που έκανε κουμάντο στους Αϊόβα Ένερτζι. Ο Νερς πήρε τη δουλειά, πέρασε εκεί μία τετραετία, στο τέλος της οποίας κέρδισε το Πρωτάθλημα αλλά και το βραβείο του “προπονητή της χρονιάς” της G-League το 2011.

 


Είχε μπει πια για τα καλά στον χάρτη του αμερικανικού μπάσκετ αφού παραγωγική ήταν και η διετία 2011-13 με τους Ρίο Γκράντε Βάλεϊ Βάιπερς αφού κέρδισε μαζί τους τον τίτλο της αναπτυξιακής λίγκας το 2013 για να ακολουθήσει η δουλειά του ασίσταντ των Τορόντο Ράπτορς στο πλευρό του Ντουέιν Κέισι για μία πενταετία (2013-18) μέχρι που του δόθηκαν τα “κλειδιά” των “πτερόσαυρων” στις αρχές της φετινής σεζόν.

 

Κατά την παρουσίαση του από τους Ράπτορς με τον πρόεδρο τους Μασάι Ουτζιρί. Οι δυο τους συνυπήρξαν στο βρετανικό μπάσκετ στα μέσα της δεκαετίας του '90. Όταν ο Νερς ήταν προπονητής στους Μπέρμιγχαμ Μπούλετς, ο Ουτζιρί ήταν παίκτης της Ντέρμπι Κάουντι!

 

 

https://www.instagram.com/p/ByrzcpLp4D6/?utm_source=ig_web_copy_link

Η βρετανική λίγκα έδωσε συγχαρητήρια στον Νερς για την κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ

 


Η διαδρομή του Νερς μέχρι την κορυφή του ΝΒΑ...

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ