15.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ΕΣΑΚΕ προ των ευθυνών του χωρίς το… άλλοθι της ΕΕΑ

Το πολυσυζητημένο αθλητικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην δημόσια διαβούλευση από χθες το βράδυ και μπορεί το βασικό του αντικείμενο να είναι οι εκλογές των ομοσπονδιών, όμως έχει μέσα και την αναμενόμενη αναφορά στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και τον ρόλο του ΕΣΑΚΕ σε αυτό.

Εννοείται κατόπιν εορτής, αφού για φέτος το τρένο χάθηκε και ο κάθε... πικραμένος την γλίτωσε από κριτήρια που είχαν ψηφιστεί και δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν ούτε οι μισοί, αλλά τελικά μπήκαν στο συρτάρι για το ερχόμενο πρωτάθλημα με το "άλλοθι" της καθυστερημένης κατάθεσης του νομοσχεδίου.  

Από 'κει και πέρα, όμως, για πρώτη φορά στα χρονικά ο ΕΣΑΚΕ αποκτά ουσιαστικό ρόλο στην προ - αδειοδότηση των ομάδων, αφού την δική του εισήγηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν η ΕΕΑ για την τελική απόφαση.

Χωρίς κανείς να... υποτιμά το ταλέντο των Ελλήνων παραγόντων να ξεπερνάνε κάθε νόμο και κανονισμό, η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο ΕΣΑΚΕ αποκτά λόγο για τα μέλη του πρωταθλήματός του και δεν θα έχει το μόνιμο... μαξιλαράκι "μα το είπε η ΕΕΑ". Αρα από το 2021-22 οι ίδιοι οι παράγοντες θα αποφασίζουν αν θέλουν υγιές πρωτάθλημα ή αν απλά θα κάνουν δημόσιες σχέσεις.

Αναλυτικά: Η παρ. 4 του άρθρου 105 του ν. 2725/1999 τροποποιείται ως εξής:

"4. Με κανονισμό που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 104, ορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις (κριτήρια) εγγραφής τακτικού μέλους του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., τα αρμόδια όργανα διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων αυτών, η διαδικασία, καθώς και τα απαιτούμενα για την εγγραφή και τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας δικαιολογητικά.

Μεταξύ των κριτηρίων που ορίζονται με τον κανονισμό του  πρώτου εδαφίου περιλαμβάνονται ιδίως η βαθμολογική θέση της ομάδας, η οικονομική κατάσταση της Κ.Α.Ε., η παροχή κάθε είδους νόμιμων εγγυήσεων για την εκπλήρωση του συνόλου ή μέρους των μελλοντικών της υποχρεώσεων προς αθλητές και προπονητές και η θέσπιση των προϋποθέσεων και της διαδικασίας κατάπτωσής τους, η βιωσιμότητά της, η καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεών της, η ύπαρξη αναπτυξιακών υποδομών και ακαδημιών αθλητών, καθώς και τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ο έλεγχος από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) για τη χορήγηση του πιστοποιητικού που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 77A, διενεργείται μόνον επί των Κ.Α.Ε. που  πληρούν τα κριτήρια του κανονισμού του πρώτου εδαφίου, κατόπιν  κοινοποίησης προς την Ε.Ε.Α. σχετικής απόφασης – γνωστοποίησης του Ε.Σ.Α.Κ.Ε.".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ