18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο ΕΣΑΚΕ… παίρνει στα χέρια του τη Basket League

Το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα προς τη ριζική αλλαγή του τρόπου στελέχωσης της Basket League ετοιμάζεται να κάνει αύριο ο ΕΣΑΚΕ. Μετά το πρώτο που ήταν και το... θεμέλιο, με τη νομοθέτηση της δυνατότητας του ΕΣΑΚΕ να έχει την αρμοδιότητα μέσω δικής του επιτροπής να ελέγχει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των συμμετεχόντων στη Basket League και να στέλνει στην ΕΕΑ για την τυπική έγκριση τους φακέλους που έχει αποδεχθεί, αύριο (20/1) υπάρχει προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση για να οριστούν οι λεπτομέρειες για τη συνέχεια.

Ο «σκελετός» αυτής της ριζικής αλλαγής, που θεωρητικά τουλάχιστον θα απαλλάξει το πρωτάθλημα από τις διαχρονικά περίεργες καταστάσεις με την ΕΕΑ να αποφασίζει αργοπορημένα και να προκαλεί και απορίες με αποφάσεις της, αλλά όχι ερήμην του ΕΣΑΚΕ, είναι σαφής όμως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν. Ενα βασικό για παράδειγμα, είναι το ποιος θα έχει τη δικαστική αρμοδιότητα σε περιπτώσεις παρατυπιών που θα προκύπτουν στην πορεία, για να επιβάλλονται κυρώσεις

Το βασικό ζητούμενο όμως είναι να επαναβεβαιωθούν από την ολομέλεια του ΕΣΑΚΕ τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στη Basket League, να αποφασιστεί η ισχύ της αυξημένης εγγυητικής, να γραφτούν και όλα τα άλλα, όπως η χωρητικότητα γηπέδου και φυσικά οικονομικά και νομικά στοιχεία και έχοντας μπει... σφραγίδα σε όλα αυτά να προχωρήσουν στο επόμενο και εξίσου ουσιαστικό βήμα.

Αυτό θα είναι να πάρει επίσημη μορφή η καταληκτική ημερομηνία, πιθανότατα στα μέλη Μαϊου, όπου όλες οι δικαιούμενες συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα ΚΑΕ θα πρέπει να έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, για να γίνεται έγκαιρα ο έλεγχος και να μην πηγαίνει αυτός λίγο πριν το τζάμπολ του πρωταθλήματος, με όσα μπορεί να επιφέρει μια τέτοια καθυστέρηση. Αυτό φυσικά θα αφορά στις προϋπάρχουσες ομάδες, αφού για τις... νέες προσθήκες θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων διαφορετικές συνθήκες.

Ειδικά για φέτος μάλιστα, θα πρέπει να περιμένουν και την κατάληξη που θα υπάρξει στην Α2, αφού τα αρχικά προβλεπόμενα ήταν να πέσει ένας από τη Basket League και να ανέβουν δύο από την Α2, για να υπάρξουν του χρόνου 13 ομάδες και μετά από δυο χρόνια να επανέλθουν οι 14, αλλά για την ώρα δε μπορεί να γίνει εκτίμηση για το πώς θα ανέβουν οι δύο από ένα πρωτάθλημα που παραμένει ανενεργό.

Αυτό που κρατάμε από την όλη υπόθεση, είναι ότι έχει πάρει το δρόμο της μια εξέλιξη που επί χρόνια συζητιόταν και πλέον ο ΕΣΑΚΕ δεν θα έχει το χρόνιο... άλλοθι της ΕΕΑ για τη στελέχωση της κατηγορίας σε περίπτωση που εμφανίζονται προβληματικές ΚΑΕ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ