17.5 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ο Ερυθρός Αστέρας, ο Κούζμιτς κι ο… Ολάζουον!

Ο Ηλίας Ζούρος είναι ο τελευταίος άνθρωπος που αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα πριν αυτός τεθεί αντιμέτωπος, σήμερα το βράδυ στο Βελιγράδι, με τον Ολυμπιακό για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του, η Μπούντουτσνοστ, έπαιξε την Κυριακή στο Βελιγράδι (στην μικρότερης χωρητικότητας "Αλεξάνταρ Νίκολιτς Αρένα", όμως, και όχι στην Kombank Arena, που θα παίξει απόψε ο Ολυμπιακός...) για τα πλέι οφ της Αδριατικής Λίγκας και έχασε με 82-67.

Είχε παίξει και μια εβδομάδα νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και έχασε και τότε σχεδόν με το ίδιο σκορ: 82-66!

Δεν υπάρχει, λοιπόν, πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μας προϊδεάσει για το τι θα δούμε απόψε από πλευράς Ερυθρού Αστέρα. Και να πει την άποψή του σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να νικήσει.

"Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει πολύ τα λάθη", είναι η πρώτη κουβέντα που βγαίνει από το στόμα του Ηλία Ζούρου όταν το basketa.gr του απηύθυνε τη σχετική ερώτηση. "Ο Ερυθρός Αστέρας παίζει πολύ δυνατή, σκληρή άμυνα και μέσω αυτής προσπαθεί να ανοίξει το γήπεδο και να πετύχει εύκολα καλάθια. Στον κόουτς Ράντονιτς αρέσει να χρησιμοποιεί αρκετά ψηλά σχήματα. Ο Γκούντουριτς στο "2" και ο Ντάγκουμπιτς στο "3" είναι ψηλά παιδιά, μαρκάρουν πολύ με τα χέρια και μπορούν να δυσκολέψουν πολύ τα πικ εν ρολ. Νομίζω ότι ο Ράντονιτς θα ρίξει πάνω στον Σπανούλη και τον Ντάγκουμπιτς και τον Τζένκινς προκειμένου να δυσκολέψει τη δημιουργία του". 

Κι ο Ολυμπιακός; Τι πρέπει να κάνει για να αντιπαρέλθει αυτές τις δυσκολίες; "Ο Αστέρας έχει κάποιους αδύναμους κρίκους. Ο Ουόλτερς και ο Σιμόνοβιτς, ας πούμε, δεν είναι τόσο καλοί αμυντικοί. Θα μπορούσε να χτυπήσει ο Ολυμπιακός αυτούς, με πικ εν ρολ να ανοίξει την άμυνα και να βγάλει ελεύθερα σουτ. Έχει καλούς σουτέρ ο Ολυμπιακός, έχει και πολλά παιδιά με αθλητικά προσόντα, έχει τις λύσεις. Και ξέρει τι θα κάνει. Νομίζω ότι αν ελέγξει το ρυθμό, περιορίσει τα λάθη και κόψει τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου του, θα τα καταφέρει". 

Αστέρας με... βάση

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είναι μια ομάδα που γεμίζει εκ πρώτης όψεως το μάτι. Δεν έχει πανάκριβους παίκτες ούτε λαμπερό ρόστερ ούτε καν έναν προπονητή-σταρ. Παρ' όλα αυτά πέρυσι έπαιξε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και φέτος βρίσκεται πολύ κοντά στο να κάνει το ίδιο, αν και το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης άλλαξε και η συμμετοχή στα πλέι οφ έγινε πιο δύσκολη υπόθεση. Καθιερώνεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Την δίνει ο Ηλίας Ζούρος, που τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται εκεί όπου ο Ερυθρός Αστέρας πρωταγωνιστεί:

"Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε ό,τι έκαναν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Δημιούργησε μια στέρεα και ποιοτική βάση γηγενών παικτών. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Από εκεί και πέρα προσέλαβαν ως προπονητή τον Ράντονιτς, πίστεψαν στις δυνατότητές του και του εμπιστεύτηκαν την ομάδα. Τα πρώτα δύο χρόνια δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν, αλλά δεν άλλαξαν το πλάνο τους και στήριξαν τον προπονητή. Αυτός συνέχισε να δουλεύει με τους μικρούς, έφτιαξε μια βάση παικτών που έμαθε να δουλεύει με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, τη δική του, έκανε και σωστές επιλογές στους ξένους, οπότε από εκεί και μετά ήρθαν και τα αποτελέσματα. Ήταν απολύτως φυσιολογικό αυτό που συνέβη, με δεδομένο το μοντέλο που ακολουθήθηκε". 

Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε και κάτι που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν. Έχει θυγατρική ομάδα στην Αδριατική Λίγκα! Η FMP Ζελέζνικ είναι ουσιαστικά παράρτημα των "ερυθρόλευκων" του Βελιγραδίου. Σε αυτήν δίνουν όλους τους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες που θέλουν να αναδείξουν, εκεί "ψήνονται" και όσοι δείχνουν έτοιμοι και ικανοί να κάνουν το επόμενο βήμα, επιστρέφουν στον Αστέρα. Στην FMP παίζει μέχρι και ο γιος του προέδρου του Ερυθρού Αστέρα, ο Φίλιπ Τσόβιτς! 

"Πρέπει να τους δεις. Όταν δεν παίζει ο γιος του Τσόβιτς, η πεντάδα τους αποτελείται από πέντε δίμετρους παίκτες", λέει γελώντας ο Ζούρος. Και πράγματι, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ρόστερ της FMP, θα δει ότι έχει μόλις τρεις παίκτες με ύψος κάτω από 2 μέτρα. Όλοι οι άλλοι είναι δίμετροι... plus!

Σαν τον Όγκνιεν Κούζμιτς, ο οποίος βεβαίως έχει μπόι πολύ πάνω από τα 2 μέτρα και φέτος βγάζει μάτια με τον Ερυθρό Αστέρα στην Ευρωλίγκα. Ιδίως τα μάτια όσων γελούσαν πέρυσι βλέποντάς τον να παίζει με τον Παναθηναϊκό. "Ο Κούζμιτς είναι ένας πολύ καλός ρολίστας ψηλός. Δεν είναι ο... Ολάζουον, που νόμιζαν πέρυσι όταν ήρθε στην Ελλάδα, επειδή προερχόταν από το ΝΒΑ, και μετά τον απαξίωσαν πλήρως. Είναι ένας παίκτης που, ακριβώς επειδή είναι ψηλός, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί και να δώσει αυτά που μπορεί. Στον Ερυθρό Αστέρα τού έδωσαν αυτό τον χρόνο, του έδειξαν εμπιστοσύνη κι αυτός τώρα το ανταποδίδει με τις εμφανίσεις του. Είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας, παίζει σκληρά στην άμυνα, έχει βελτιώσει τα τελειώματά του στην επίθεση και χρόνο με το χρόνο θα γίνεται καλύτερος".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ