20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Ελληνας που διδάσκει μπάσκετ τους νεαρούς Καταριανούς

Μπορεί να είναι κλισέ το «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν ‘Ελληνα θα βρεις από κάτω», αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Οι Έλληνες προπονητές μπάσκετ έχουν βγει πλέο μαζικά εκτός συνόρων και δείχνουν ότι δεν υστερούν σε τίποτα απέναντι σε ξένους συναδέλφους τους.

Γράφει η Μαρία Μαργαρίτη


Αν και τα τελευταία χρόνια δούλεψαν εκεί έμπειροι Έλληνοι τεχνικοί όπως ο Στέργιος Κουφός και ο Βασίλης Φραγκιάς, εν τούτοις το Κατάρ δεν είναι ακριβώς και ο πιο συνηθισμένος... μπασκετικός προορισμός.
Όμως, δεν είναι οι μόνοι που έφτιαξαν τις βαλίτσες του για το μικρό – και πολύ φιλόξενο για τους Έλληνες – Εμιράτο της Μέσης Ανατολής. Ένας από τους Έλληνες προπονητές που πλέον εργάζεται εκεί είναι κι ο Τάκης Φωτεινάκης, ο οποίος κάθεται στον πάγκο της Εθνικής U17 της χώρας.
Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο basketa.gr, κατά την επίσκεψή της U17 του Κατάρ στην Κωνσταντινούπολη, για μία σειρά αγώνων προετοιμασίας. Βλέπετε, λόγω της εν εξελίξει διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του, καμία χώρα της περιοχής δε δέχεται να παίξει ούτε καν φιλικό μαζί τους.


«Τελείως διαφορετικό το μπάσκετ εδώ»


-Τι δουλειά έχει ένας Έλληνας προπονητής μπάσκετ στο Κατάρ;


«Είμαι εδώ και τέσσερα χρόνια στο Κατάρ. Ξεκίνησα με την U15. Eίμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εκεί. Είναι μία περιπέτεια να προετοιμάζουμε τους νέους παίκτες του Κατάρ. Μέχρι στιγμής τα πάμε καλά. Έχουμε μεγάλη διάθεση να βοηθήσουμε τα παιδιά του Κατάρ να προοδεύσουν».


- Πόσο εύκολη είναι η δουλειά ενός ομοσπονδιακού τεχνικού μικρών εθνικών ομάδων στο Κατάρ;


«Το μπάσκετ στο Κατάρ είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η δεξαμένη ταλέντου στο Κατάρ είναι πολύ μικρή. Οι παίκτες που πρέπει να επιλέξουμε προέρχονται από μία δεξαμένη 300.000-400.000 ανθρώπων. Τώρα εργαζόμαστε με παιδιά που είτε είναι άλλης εθνικότητας κι έχουν γεννηθεί στο Κατάρ, είτε είναι γηγενείς. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Υπάρχει μεγάλη βελτίωση ακολουθώντας το εθνικό πλάνο ανάπτυξης που έχει θεσπίσει η ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας. Ελπίζουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε περισσότερους παίκτες να δουλέψουμε. Στόχος μας είναι αυτοί οι παίκτες καποτε να παίξουν στην Εθνική Ανδρών».


-Πόσο βοηθούν τους παίκτες αυτοί οι αγώνες προετοιμασίας;


«Κάθε ταξίδι που κάνουμε, κάθε καμπ που παίρνουμε μέρος, κάθε παιχνίδι που παίζουμε, βοηθάει τα παιδιά. Τους δίνει περισσότερη εμπειρία αγώνων. Και αυτό είναι και που αναζητάμε. Το καλοκαίρι στο Κατάρ δεν υπάρχουν ομάδες για να δώσουμε φιλικά και να προετοιμάσουμε τους παίκτες. Ταξίδια όπως αυτό στην Κωνσταντινούπολη μας δείχνει τις αδυναμίες που έχουμε και στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε».


«Δε μας επηρέασε η κρίση»


-Πώς ειναι η κατάσταση στο Κατάρ με την πρόσφατη διπλωματική κρίση;


«Για να είμαστε ειλικρινείς η πρόσφατη πολιτική κρίση στο Κατάρ δεν έχει επηρεάσει καθόλου την καθημερινότητά μας. Η κυβέρνηση της χώρας έχει φροντίσει έτσι ώστε όλα όσα χρειαζόνται οι πολίτες της – κι αυτό δεν σημαίνει μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι ξένοι που ζούμε εκεί – να είναι διαθέσιμα. Μπορεί να τους παίρνει περισσότερο χρόνο να φθάσουν ή να κοστίζουν περισσότερα χρήματα για να έρθουν, αλλά ως κοινωνία δε νιώθουμε καμία κρίση. Η κυβέρνηση φροντίζει να νιώθουμε ότι ζούμε σε μία ασφαλή χώρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για όλους τους Έλληνες που ζούμε εκεί τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όλα είναι όπως ήταν και πριν ξεσπάσει η κρίση».


-Πώς ήταν οι πρώτες ημέρες της διπλωματικής κρίσης;


«Ασφαλώς τις πρώτες ημέρες της κρίσης υπήρξε μία ανησυχία. Κάτι που είναι λογικό. Οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα γίνει, εάν είναι ασφαλείς κτλ. Αναζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβαινε. Αλλά όπως είπα και πιο πριν, μετά από μερικές ημέρες τα πράγματα επέστρεψαν στην κανονικότητα τους. Κανείς δεν νιώθει τις επιπτώσεις από αυτό το εμπάργκο. Το Κατάρ είναι μία πολύ οργανωμένη χώρα και η κυβέρνηση φροντίζει να έχουμε τα πάντα στην ώρα μας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ