18.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο γόρδιος δεσμός της Basket League μόνο… κόβεται

Είναι λίγο ρομαντικό και πολύ αισιόδοξο να μιλάμε σήμερα, εν μέσω τέτοιας παγκόσμια κρίσης για τα "αν" και τα "πώς" της επόμενης Basket League. Επειδή όμως άνοιξε χθες η κουβέντα με την ομόφωνη απόφαση των ΚΑΕ για τέλος του φετινού πρωταθλήματος, ας πάρουμε το επιθυμητό σενάριο της ομαλοποίησης της ζωής, της επιστροφής στην καθημερινότητα και της δυνατότητας διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος και ας προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια σειρά όσα έδειξαν να επιθυμούν στο ΕΣΑΚΕ και κυρίως, όσα μπορούν να γίνουν.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι όλοι θέλουν να λήξει η σεζόν που προηγήθηκε. Λογικό, αναπόφευκτο, μόνο ο ΠΣΑΚ έκανε κόσμο να... κοιτάζεται με την σίγουρα άκαιρη ανακοίνωσή του. Το παρασκήνιο μιλάει για ένα "παζάρι", να ανέβει στο 80% των αρχικών συμφωνιών το ποσό που θα πάρουν οι παίκτες αντί του περίπου 70% που είναι τα δεδουλευμένα, αλλά πραγματικά ο χρόνος και το ύφος των δύο ανακοινώσεων, αφού είχε προηγηθεί άλλη μια προ ημερών για διασφάλιση συμβολαίων, δείχνει έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης στον κόσμο. 

Αυτό που επίσης ξεκάθαρα επιθυμούν και το επιθυμούσαν και προ πανδημίας, ήταν να κρατήσουν στην κατηγορία ΠΑΟΚ και Αρη. Οι περισσότεροι και να ξανάβλεπαν τον Ολυμπιακό στην παρέα τους, αφού στην κατάσταση που έχει φτάσει το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια κάθε απώλεια δυνατού ονόματος είναι ζημιά.

Ενα ακόμα που συμφωνούν όλοι είναι ότι η προοπτική 16 ομάδων έστω για μια χρονιά για να βολευτούν όλοι θα ήταν καταστροφική. Ισως μόνο ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι υπέρμαχος πράττοντας πολιτικά και με γνώμονα να είναι ο ίδιος αρεστός και όχι φυσικά το καλό του πρωταθλήματος. Και κάπου εδώ, με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω δεδομένων, αρχίζει το μπέρδεμα. Το ένα "συγκρούεται" με το άλλο και όλα μαζί βγάζουν γόρδιο δεσμό, με λογική δεν λύνεται.

Η "εξαιρετική νομοθετική ρύθμιση" που ανέφερε στην χθεσινή του ανακοίνωση ο ΕΣΑΚΕ είναι η φράση κλειδί για να αρχίσει η κουβέντα. Υπό μία έννοια η πανδημία... βοήθησε, για να υπάρχει η ανωτέρα βία στις παρατυπίες που σχεδίαζαν. Διότι το να μην πέσει ομάδα από πρωτάθλημα δεν προβλέπεται ποτέ και από πουθενά, ακόμα και σε διακοπή. Οταν ρωτήθηκε εξάλλου χθες το νομικό επιτελείο του συνδέσμου για τα ισχύοντα αρκέστηκε να απαντήσει ότι "τα έχουμε μελετήσει όλα".

Πάμε λοιπόν στο μπέρδεμα. Αν πουν ότι η χρονιά θεωρείται ως μη γενόμενη, ναι μεν θα μπουν οι 14 ίδιοι στην επόμενη αφετηρία, δεν θα γίνεται όμως κουβέντα για τον Ολυμπιακό αφού θα πάνε (λογικά) ως μη γενομένα και όλα τα άλλα πρωταθλήματα.

Αν πουν ότι μετράει ό,τι έγινε μέχρι τώρα, χάνουν και ΠΑΟΚ και Αρη και φυσικά δεν... βρίσκουν Ολυμπιακό που σήμερα είναι έκτος στην βαθμολογία, άρα έξω ακόμα και από τα πλέι οφ της Α2.

Αν πουν το ανέκδοτο των 16 ομάδων, να κρατήσουν τους 14 ίδιους της Α1 και να ανεβάσουν δύο από την Α2, πάλι δεν... φτάνουν μέχρι τον Ολυμπιακό. Δηλαδή ακόμα και να ανεβάσουν τον Χαρίλαο και wild card να βγάλουν για την δεύτερη θέση ποιός λέει ότι δεν θα την "αρπάξουν" ο Απόλλωνας ή ή Καρδίτσα που μπορεί να παρουσιάσουν τις προϋποθέσεις;

Οπως καταλαβαίνει εύκολα ο καθένας άκρη δεν βγαίνει ούτε με ρυθμίσεις, ούτε με εξαιρέσεις. Κι επειδή ο γόρδιος δεσμός αφού δεν λυνόταν, κόπηκε, το ίδιο μπορεί να είναι και η μόνη εφικτή λύση στην Basket League. Να δώσει την λύση η ίδια η ζωή με πολύ απότομο τρόπο.

Οσο πιθανά είναι τα σενάρια που αραδειάσαμε μέχρι τώρα, άλλο τόσο και ακόμα πιθανότερο είναι το σενάριο να αποχαιρετίσουν υπάρχουσες ομάδες και να πουν... καλή συνέχεια το καλοκαίρι, δηλώνοντας αδυναμία συμμετοχής.

Αυτό που έρχεται στην παγκόσμια οικονομία κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει με ακρίβεια σήμερα, ούτε καν οι ειδικοί. Μπορεί εύκολα όμως να υποθέσουν πολλοί τι επιπτώσεις θα υπάρξουν σε δευτερεύουσες και... βγάλε ασχολίες, όπως το μπάσκετ.

Επειδή, ευτυχώς, τα "μαγαζιά" που κατά συνήθεια δεν πληρώνουν και απλά μεταφέρουν χρέη σε βάθος χρόνων απολαμβάνοντας "πλάτες" και διευκολύνσεις, δεν είναι η πλειοψηφία, πολλοί "νοικοκυραίοι" θα βρεθούν σε κρίσιμα σταυροδρόμια. Και χορηγοί, των ομάδων, θα φύγουν από το προσκήνιο αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες όταν κληθούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις για τις δουλειές τους δεν θα επιθυμούν να "προκαλέσουν" με έξοδα για ένα σπορ. Κεντρικά έσοδα έτσι κι αλλιώς είναι για... χαρτζιλίκι, οπότε δεν θα εκπλήξει αν κάποιοι δηλώσουν απροθυμία να σταθούν στην επόμενη εκκίνηση.

Και ίσως κάπως έτσι, δοθεί από την ζωή μια ευκαιρία για ανασύνταξη. Να επιδιώξει ο ΕΣΑΚΕ από την Πολιτεία, όπως τώρα της ζητάει χατίρια, να τηρήσει του νόμους η "πληγή" που λέγεται ΕΕΑ, να μην παρέμβει φυσικά και ο ίδιος για να περνάει ελλιπείς φακέλους και "βλέπουμε μωρέ στην πορεία" και έτσι και όσοι αριθμητικά πρέπει να είναι εκεί και όσοι... ποιοτικά πρέπει.


Αναμονή λοιπόν, για μια μπερδεμένη κατάσταση. Μα πάνω απ' όλα για να δούμε πότε θα συνέλθει η ανθρωπότητα από την σοβαρή περιπέτεια που περνάει, φυσικά η Ελλάδα και όταν έρθει η ώρα να δούμε και τα του μπάσκετ. Γιατί μπορεί να έχουμε πολλά να δούμε εκεί που δεν τα φανταζόμαστε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ