24.2 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Ο Γκίκας πήρε τ’ όπλο του

Η κουρασμένη ΑΕΚ συνάντησε πολλές δυσκολίες μέχρι να καταβάλει την αντίσταση του Άρη, που στο ντεμπούτο του Σάββα Καμπερίδη στον πάγκο του εμφανίστηκε πολύ μαχητικό. Τα κατάφερε (92-79) εν πολλοίς χάρη στον Νίκο Γκίκα, ο οποίος αχρήστευσε την αντίπαλη άμυνα ζώνης στα τελευταία λεπτά και απομάκρυνε οριστικά κάθε κίνδυνο για την ομάδα του. Ήταν η 6η συνεχόμενη νίκη για την ΑΕΚ και η 4η συνεχόμενη ήττα για τον Άρη, που παραμένει κολλημένος στον πάτο της βαθμολογίας της Basket League.

Η ΑΕΚ ήταν εμφανώς κουρασμένη από την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών και είχε πρόβλημα ακόμα και στην άμυνα, που υποτίθεται ότι είναι το δυνατό της σημείο. Ο Άρης έβρισκε λύσεις σημαδεύοντας τον Ντραγκίσεβιτς και τον Μιλόσεβιτς μέσα στη ρακέτα, όμως αυτός που κρατούσε όρθια την Ένωση ήταν ο Χάουαρντ Σαντ Ρος. Ο μόνος παίκτης της που έβγαζε ενέργεια. 

Χάρη στην πίεση που ασκούσε στον αντίπαλο πόιντ γκαρντ και τις επιθετικές λύσεις που έδινε ο Κουβανός, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 12-6 στο 6' και διατήρησε αυτό το μικρό προβάδισμα ως το τέλος της πρώτης περιόδου (19-15).

Και στη δεύτερη ξεκίνησε με φούρια. Παίζοντας με Λάνγκφορντ, Ρέι μαζί στην πεντάδα και με τον Σαντ Ρος σε θέση πόιντ γκαρντ, πίεσε στην άμυνα και έτρεξε στην επίθεση, με αποτέλεσμα να κάνει ένα 11-0 στα πρώτα 2,5 λεπτά του δεκαλέπτου και να προηγηθεί με 30-15 δείχνοντας διάθεση να "καθαρίσει" νωρίς το παιχνίδι. Όμως όταν άρχισε τις αλλαγές ο Παπαθεοδώρου, η ΑΕΚ αποσυντονίστηκε και ο Άρης βρήκε την ευκαιρία να αντιδράσει.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βελτίωσε την άμυνά της μέσα στη ρακέτα, έλεγξε τα ριμπάουντ και στην επίθεση παίζοντας έξυπνα εκμεταλλεύτηκε την κακή άμυνα της ΑΕΚ στα πικ εν ρολ. Με τον Γκετσεβίτσιους να δίνει λύσεις, τους Μιλόσεβιτς και Ντραγκίσεβιτς να εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικοί στη ρακέτα και με τον Μποχωρίδη να μπαίνει κι αυτός κάποια στιγμή στην εξίσωση, ο Άρης μείωσε 34-31 στο 17'. 

Ο Χρυσικόπουλος με τρίποντο έδωσε ανάσα στην ΑΕΚ, πρόσκαιρα όμως, καθώς η επίθεσή της είχε μπλοκάρει κι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Άρη να μειώσει 40-38 στο τέλος του ημιχρόνου μένοντας ολοζώντανος στη διεκδίκηση της νίκης.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ με αφετηρία ένα τρίποντο του Ματσιούλις και δυο καλές άμυνες η ΑΕΚ προηγήθηκε με 44-38, αλλά ο Άρης το είχε πιστέψει και δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Παίζοντας καλά τα πικ εν ρολ απέναντι στην ευάλωτη άμυνα της ΑΕΚ, με τον Μποχωρίδη να δημιουργεί και τον Γκετσεβίτσιους να βάζει δύο συνεχόμενα τρίποντα, ισοφάρισε 48-48 στο 23'30'', αλλά στη συνέχεια βγήκε ο Λάνγκφορντ μπροστά. Αφυπνίστηκε και πρωταγωνίστησε σε ένα 8-0, με το οποίο η ΑΕΚ πέρασε και πάλι μπροστά με 56-48 στο 26'. Συγχρόνως βελτίωσε την άμυνά της, αλλά και την κυκλοφορία της μπάλας, που της επέτρεψε να βρει δύο καλά εύστοχα τρίποντα από τους Γκίκα και Χρυσικόπουλο, με τα οποία ξέφυγε με 64-52 στο 29', ενώ το δεκάλεπτο έληξε με σκορ 66-54.

Με πέντε συνεχόμενους πόντους του Χρυσικόπουλου η ΑΕΚ ξέφυγε με 71-54 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και φάνηκε να απλοποιεί τα πράγματα, καθώς από την άλλη πλευρά ο Άρης έδειξε να αποσυντονίζεται, έχοντας πολλές βιαστικές επιλογές στην επίθεση, κυρίως τρίποντα. Παρ' όλα αυτά δύο μακρινά σουτ από τους Μόρις, Μιλόσεβιτς κατέβασαν τη διαφορά στους 11 στο 33'30'' (75-64) και μετά ανέλαβε δράση ο Μπράουν, ο οποίος με τρία συνεχόμενα τρίποντα μείωσε μόνος του τη διαφορά στους 5 (78-73), κάνοντας τους ΑΕΚτσήδες να τους ζώσουν τα φίδια.

Η ΑΕΚ είχε κολλήσει στην επίθεση και η επιλογή του Καμπερίδη να γυρίσει την άμυνά του σε ζώνη φάνηκε ενδεδειγμένη τη δεδομένη στιγμή, όμως ο ψυχρός Λάνγκφορντ τιμώρησε την πρώτη απόπειρα με τρίποντο. Η δεύτερη απόπειρα για ζώνη τιμωρήθηκε από τον Γκίκα, πάλι με τρίποντο και 3,5 λεπτά πριν από το τέλος η ΑΕΚ ξέφυγε ξανά με 84-73. Έκτοτε δεν κινδύνεψε άλλο, διότι απέναντι στη ζώνη του Άρη ο Γκίκας έκανε πάρτι με συνεχόμενα μακρινά σουτ διασφαλίζοντας την έκτη συνεχόμενη νίκη, που πάντως δεν ήρθε εύκολα.

O ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ: Όταν ο Άρης γύρισε την άμυνά του σε ζώνη στο τέλος, ο Νίκος Γκίκας ανέλαβε να προφυλάξει την ΑΕΚ από κάθε κίνδυνο... μπλοκαρίσματος. Με τρίποντά του αχρήστευσε αυτή την άμυνα και διασφάλισε μια νίκη, που δεν ήταν εύκολη. Εκτός από τους 15 πόντους, που πέτυχε, μοίρασε και 5 ασίστ. Εύφημος μνεία και στον Χάουαρντ Σαντ Ρος, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με double double (19π., 12ρ.) και κράτησε μόνος του την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Πάρτι έκαναν και οι δύο ομάδες έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Η ΑΕΚ είχε 12/28 και ο Άρης 11/22. Όμως ο Άρης έκανε 14 λάθη και η ΑΕΚ μολις 6.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ