23.3 C
Athens
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Ο Γιάννης των 250 εκ. δολαρίων!

Ανεξάρτητα από το αν θα αναδειχθεί πρωταθλητής φέτος με τους Μπακς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πια κατά κοινή ομολογία ένας από τους καλύτερους παίκτες μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Υποψήφιος MVP του πρωταθλήματος και μεγάλο φαβορί για να πάρει αυτό τον τίτλο, μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας, ο παίκτης που οδήγησε τους Μπακς από την ανυποληψία των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών στην κορυφή... Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης του πλανήτη.

Και το ερώτημα πλέον είναι: Χωρά η μικρή αγορά του Μιλγουόκι έναν τέτοιον παίκτη, έναν σούπερ σταρ αυτού του μεγέθους;

Το συμβόλαιο του Γιάννη με τους Μπακς λήγει σε δύο χρόνια. Και τότε αναμένεται ο κακός χαμός από τις ομάδες που θα τον διεκδικήσουν. Συνήθως τέτοιοι παίκτες επιλέγουν κάποια στιγμή να πάνε σε ομάδες πιο εμπορικές, σε αγορές μεγαλύτερες, όπως συνέβη με τον Κέβιν Ντουράντ, που άφησε την Οκλαχόμα Σίτι και πήγε στην Καλιφόρνια και τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ή τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ, που έφυγε από το Πόρτλαντ για να πάει στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Αμφότεροι έφυγαν δίχως οι ομάδες τους να μπορούν να κάνουν κάτι επ' αυτού και φυσικά δίχως να πάρουν σεντ.

Για να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν αυτή η αδικία, το ΝΒΑ και η Ένωση Παικτών συμφώνησαν και συμπεριέλαβαν στην τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας τη θέσπιση της προκαθορισμένης επέκτασης συμβολαίου του βετεράνου παίκτη ή αλλιώς τα supermax contracts.

Αυτό δικαιούνται να το πάρουν παίκτες που με ορισμένα προκαθορισμένα κριτήρια ανήκουν στην ελίτ των βετεράνων, δεν είναι δηλαδή για όλους. Ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου κι ενώ κανείς άλλος δεν μπορεί να τον προσεγγίσει ή πολύ περισσότερο να διαπραγματευτεί μαζί του (κι αυτό είναι το πιο σημαντικό), η ομάδα έχει δικαίωμα να καταθέσει στον παίκτη πρόταση για πενταετή επέκταση του συμβολαίου του. Αν ο παίκτης επιλέξει να το πάρει, καλώς. Αν το απορρίψει, τότε την επόμενη χρονιά μένει ελεύθερος και μπορεί να υπογράψει όπου θέλει τετραετές συμβόλαιο.

Με αυτό τον τρόπο οι ομάδες που έχουν στη σύνθεσή τους κάποιον σούπερ σταρ έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν μια καλή συμφωνία μαζί του χωρίς να είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των άλλων. Κι έτσι προστατεύονται κυρίως οι ομάδες από τις μικρές αγορές. Ο παίκτης φυσικά διατηρεί πάντα το δικαίωμα να επιλέξει να μείνει ελεύθερος, ωστόσο και γι' αυτόν ένας χρόνος παραπάνω στο συμβόλαιό του με καλά λεφτά δεν είναι αμελητέος.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί τέσσερα supermax contracts στο ΝΒΑ. Του Στεφ Κάρι με τους Ουόριορς, του Τζέιμς Χάρντεν με τους Ρόκετς, του Ράσελ Ουέστμπρουκ με τους Θάντερ και του Τζον Ουόλ με τους Ουίζαρντς. Το επόμενο είναι αυτό που θα κληθεί να υπογράψει ο Αντετοκούνμπο.

Το αξίας 100 εκ. δολαρίων συμβόλαιο του Γιάννη λήγει το καλοκαίρι του 2021. Το καλοκαίρι του 2020, του χρόνου δηλαδή, οι Μπακς έχουν το δικαίωμα να του καταθέσουν πρόταση για supermax contract. Λογικά θα το κάνουν, αφού είναι ο παίκτης που έχει αλλάξει το ρου της ιστορίας τους και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν.

Το συμβόλαιο αυτό θα έχει πενταετή διάρκεια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ειδικού σε τέτοια θέματα ρεπόρτερ του ESPN, Μπόμπι Μαρκς, θα έχει συνολική αξία 247 εκατομμύρια δολάρια!

Αντιλαμβάνεστε το νούμερο;

247 εκατομμύρια δολάρια!

Για καθένα από τα πέντε χρόνια διάρκειας αυτού του συμβολαίου ο Γιάννης θα αμείβεται με σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια!

Τέτοιας αξίας συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα κάνει ρεκόρ, εφόσον φυσικά επιλέξει να το υπογράψει. Και εκτός από καλύτερος παίκτης του κόσμου θα γίνει και ο πιο ακριβοπληρωμένος μπασκετμπολίστας στον πλανήτη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ