20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Γιάννης λειτούργησε με συναίσθημα και λογική (pics+vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παραμείνει κάτοικος Μιλγουόκι και παίκτης των Μπακς μέχρι το 2026 και το Basketa.gr επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Πριν από επτάμιση χρόνια, όταν ο «Greek Freak» άκουγε το όνομά του από το χείλη του αείμνηστου Ντέιβιντ Στερν τη βραδιά του ντραφτ, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα κατάφερνε όσα έχει ήδη προλάβει να πετύχει στα 26 του χρόνια...

Ο MVP της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ για δύο διαδοχικές σεζόν αποτέλεσε το «μήλο της έριδος» για πολλές ομάδες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Εκείνος όμως προσπάθησε να συνδυάσει τη λογική και το συναίσθημα... Και μάλλον τα κατάφερε, καθώς υπέγραψε το νέο του -μυθικό- συμβόλαιο με τους Μπακς το οποίο θα τον κρατήσει στο Μιλγουόκι μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν όμως τον πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού σε αυτήν την απόφαση; Θα προσπαθήσουμε να τους αναλύσουμε, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας ότι τις ακριβείς αιτίες της απόφασης τις γνωρίζει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Θέμα χαρακτήρα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει πολλές δύσκολες στιγμές. Κι αν κάτι τον χαρακτηρίζει, είναι πως δεν φέρεται αχάριστα. Δεν ξεχνάει ποτέ όσους τον βοηθούν και όσους λειτουργούν για το καλό του.

Θεωρεί την πόλη του Ουισκόνσιν «σπίτι» του και τους Μπακς τον οργανισμό που τον βοήθησαν να φτάσει στην κορυφή.

Ένιωθε λοιπόν ότι εφόσον η ομάδα προσπαθεί να τον κάνει να αισθάνεται πάντοτε όσο καλύτερα γίνεται, δεν θα μπορούσε να μην ανταποδώσει την αγάπη που του έχουν δείξει, αλλά και την ευγνωμοσύνη που νιώθει για τα «ελάφια». Ο Γιάννης είχε και έχει το ταλέντο, αλλά στο Μιλγουόκι δουλεύτηκε όπως ακριβώς έπρεπε για να γίνει αυτός που είναι σήμερα.

«Βασιλιάς» σε όλα

Φυσικά σημαντικό κομμάτι έπαιξε και το οικονομικό σκέλος. Οι Μπακς είχαν εκφράσει εδώ και καιρό την πρόθεση να δώσουν στον Αντετοκούνμπο το μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών. Το έπραξαν και ο Έλληνας σούπερ σταρ θα γίνει πλουσιότερος κατά 228.000.000 δολάρια μέχρι το 2026! Μάλιστα, εφόσον επιθυμεί το καλοκαίρι του 2025, στα 31 του χρόνια, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την οψιόν που υπάρχει και να μείνει ελεύθερος.

Στο Μιλγουόκι όλοι τον έχουν «αγκαλιάσει» και τον κάνουν να νιώθει όμορφα. Δεν νιώθει ξένος και υπάρχει αυτό το απαιτούμενο «δέσιμο» και με τους φίλους της ομάδας που εκδηλώνουν τη λατρεία τους προς το πρόσωπό του σε κάθε ευκαιρία.

Με τον μόνο που μπορεί να συγκριθεί -σε δημοφιλία-, είναι με τον Άαρον Ρότζερς. Αν δεν σας λέει κάτι το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο είναι λογικό, αφού πρόκειται για τον quarterback των Γκριν Μπέι Πάκερς που είναι ομάδα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που εδρεύει στην ίδια Πολιτεία.

Θέλει να πετύχει με το δικό του στιλ

Η -θεωρητικά- εύκολη απόφαση για τον «Greek Freak» θα ήταν να βγει στην αγορά, να πάρει ένα μεγάλο συμβόλαιο -όχι Supermax- σε κάποια άλλη ομάδα που είναι διεκδικήτρια και να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει για να γίνει άμεσα πρωταθλητής.

Πριν δέκα χρόνια, ο Λεμπρόν Τζέιμς φέρθηκε πιο κυνικά αναζητώντας τίτλους και μετακόμισε στο Μαϊάμι, αφήνοντας το Κλίβελαντ, προκειμένου να φτιαχτεί μία Superteam στη Φλόριντα παρέα με τους Ντουέιν Γουέιντ και Κρις Μπος.

Πράγματι κατάφερε να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα με τους Χιτ, αλλά αρκετοί τον κατηγόρησαν για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Κέβιν Ντουράντ ο οποίος βλέποντας ότι δεν μπορούσε να νικήσει τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ως παίκτης των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αποφάσισε να μετακομίσει στο Σαν Φραντσίσκο και να πάρει τα πρωταθλήματα που τόσο ήθελε παρέα με τους Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν.

Ο Γιάννης όμως είναι διαφορετική «πάστα» ανθρώπου. Δείχνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να φτάσει μέχρι το τέλος και την κορυφή του κόσμου -σε ομαδικό επίπεδο διότι ατομικά τα έχει ήδη καταφέρει- ως μέλος των αγαπημένων του Μπακς.

Αρνήθηκε τις «σειρήνες»

Δεν είναι κρυφό, ούτε αποτελεί αποκάλυψη, όμως πολλές ομάδες περίμεναν την απόφασή του για να δουν πως θα λειτουργήσουν. Και οι 29 -πλην του Μιλγουόκι- τον «γλυκοκοίταζαν» και περίμεναν πως και πως να προσφέρουν «γη και ύδωρ» ούτως ώστε να τον πείσουν να υπογράψει.

Οι φήμες έκαναν λόγο για Μαϊάμι Χιτ, Ντάλας Μάβερικς, Λος Άντζελες Λέικερς και όχι μόνο.

Η καρδιά του όμως ανήκει στους Μπακς και φρόντισε να το αποδείξει, εξασφαλίζοντας παράλληλα κι ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που το κέρδισε με την αξία του.

Ο Γιάννης δεν θαμπώθηκε από τις «σειρήνες» και τις υποσχέσεις για «τίτλο εδώ και τώρα». Πλέον στο Μιλγουόκι θα πρέπει να τον στηρίξουν χτίζοντας μία ομάδα ισχυρή γύρω του, με παίκτες που θα τον βοηθήσουν να τους οδηγήσει μέχρι την κορυφή.

Το μέλλον

Στα 26 του ο «Greek Freak» βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία «άνθισης». Έχει πολλά πράγματα να βελτιώσει κι αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει «ταβάνι», από τη στιγμή που το limited παιχνίδι του σε συγκεκριμένους τομείς, δεν του απαγορεύει να αναδεικνύεται δύο σερί σεζόν πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου.

Η συμφωνία του είναι δεσμευτική -σε περίπτωση που δεν παραχωρηθεί βέβαια με ανταλλαγή κάτι που φαντάζει απίθανο- μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αν λοιπόν οι Μπακς δεν μπορέσουν μέχρι τότε να φορέσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή, ο Γιάννης θα μπορεί να μετακομίσει τότε σε ομάδα της αρεσκείας του.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και στο απευκταίο σενάριο που το Μιλγουόκι δεν πρωταγωνιστεί και δεν πάρει τίτλους, σε μία πολύ καλή ηλικία όπως θα είναι τα 31 του χρόνια, ο Αντετοκούνμπο θα μπορέσει να φύγει για να αναζητήσει κάτι καλύτερο.

Και τότε, δεν θα μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι «πήδηξε από το καράβι», όπως θα συνέβαινε ενδεχομένως από κάποιους, αν έφευγε του χρόνου το καλοκαίρι.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης τα «ελάφια» γνωστοποίησαν με κάθε επισημότητα την επέκταση της συνεργασίας τους με τον Γιάννη με μία λιτή ανακοίνωση που ανέφερε:

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο εν ενεργεία back-to-back MVP του ΝΒΑ, υπέγραψε πολυετή επέκταση με τους Μιλγουόκι Μπακς».

Ο ίδιος τόνισε:

«Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για εμένα και για την οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον οργανισμό που πιστεύει σε εμάς. Ρίσκαραν πριν από οκτώ χρόνια και το να βάζω την υπογραφή μου σε ένα συμβόλαιο σαν αυτό, είναι απίστευτο. Όλα αυτά έγιναν χάρη στη σκληρή δουλειά. Αυτό είναι το σπίτι μου και θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να είναι οι Μπακς, οι οπαδοί και η πόλη περήφανοι. Ας το απολαύσουμε, ας κερδίσουμε και ας κάνουμε αυτά τα χρόνια να αποκτήσουν αξία».

Το βέβαιο είναι πως οτιδήποτε κι αν επιφυλάσσουν τα επόμενα χρόνια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί ήδη έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στους Μιλγουόκι Μπακς.

Δείτε τον σε videos από κάθε του σεζόν έως τώρα στο ΝΒΑ:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ