27.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ο βασιλιάς που δεν σηκώθηκε από τον θρόνο του (pics+vids)

Η κατάκτηση της κορυφής είναι δύσκολη υπόθεση. Η παραμονή στην κορυφή ακόμα δυσκολότερη.  Κλισέ… Σαφώς. Λίγοι τα καταφέρνουν όμως. Σαν σήμερα το 2013, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει κάτι που φάνταζε και ακόμα φαντάζει αδιανόητο. Κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη φορά την Ευρωλίγκα, κερδίζοντας στον τελικό του Λονδίνου την Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88.

Μετά την ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην αγαπημένη τους Κωνσταντινούπολη ένα χρόνο πριν, οι Πειραιώτες αρνούνται να παραδώσουν τα σκήπτρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και για μια ημέρα ή μάλλον για ένα βράδυ στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ενθρονίζεται ο «βασιλιάς».

Η διαδοχή και η αμφισβήτηση

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχωρεί, αφήνοντας πίσω του τεράστια κληρονομιά. Ευρωπαϊκό και πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Ο Ολυμπιακός προσλαμβάνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο Έλληνας προπονητής καλείται να διατηρήσει τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή κάτω από την δεδομένη πίεση των επιτυχιών του 2012. Και η πίεση στον πάγκο των Πειραιωτών δεν είναι και η πιο φυσιολογική. Η ομάδα έπρεπε να αποδείξει ότι δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα και ότι είχε έρθει για να μείνει.

Όπως είχε πει και ο ίδιος ο “Coach B”, ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να αλλάξει πολλά για συνεχίσει στον δρόμο των επιτυχιών. Ελάχιστες προσθήκες (Περπέρογλου, Σερμαντίνι, Πάουελ) και το βασικότερο όπλο της ομάδας, να συνεχίσει να είναι δεμένη σαν οικογένεια τόσο στις όμορφες όσο και τις άσχημες στιγμές,  διατηρώντας το μαχητικό πνεύμα και την πίστη.

Η σεζόν στην Ευρωλίγκα ξεκινά με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στο ΣΕΦ την Λαμποράλ Κούτσα με 85-81 ενώ ακολουθούν δύο βαριές ήττες από Εφές (98-72) και Ζαλγκίρις (79-61). Η μουρμούρα στο Φάληρο γίνεται έντονη. Οι συγκρίσεις άμεσες… Παρόλα αυτά η ομάδα δεν το βάζει κάτω. Αντεπιτίθεται με επτά σερί νίκες και προκρίνεται στο Top 16.

Το θρίλερ με την Εφές

Ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα στους «16» με ήττα στην Βιτόρια (82-74) αλλά με ρεκόρ 9-5 τερματίζει δεύτερος πίσω από την Μπαρτσελόνα και εξασφαλίζει την θέση του στα playoffs έχοντας πλεονέκτημα έδρας.

Τα playoffs ξεκινούν και η Αναντολού Εφές δέχεται απανωτά χτυπήματα στο ΣΕΦ (67-62, 71-53). Ο Ολυμπιακός στο 2-0 και ένα βήμα από το Λονδίνο. Οι Τούρκοι απαντούν στην έδρα τους (83-72, 74-73), οδηγώντας την σειρά σε πέμπτο παιχνίδι στον Πειραιά.  Η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι προηγείται με 15 πόντους (23-38) στην δεύτερη περίοδο και τα σύννεφα του αποκλεισμού κάνουν την εμφάνισή τους. Όχι όμως γι’ αυτόν τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πλέον στο DNA τους την μάχη, την θέληση και την πίστη. Τελικό αποτέλεσμα 82-72 και πρόκριση στο Final Four.

https://www.youtube.com/watch?v=55x7tCL5Q3c

Το έκανε ξανά!

Θα περίμενε κανείς ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα είναι ψυλλιασμένη, έχοντας πάθει και έχοντας μάθει από τον τελικό της Πόλης. Η αποφασιστικότητα του Ολυμπιακού όμως δεν της αφήνει περιθώριο. Άμυνα για σεμινάριο, μυαλωμένη επίθεση και 69-52 στον ημιτελικό του Final Four. Ένας τρομερός Κάιλ Χάινς με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ καθοδηγεί τους «ερυθρόλευκους», που απέχουν μια νίκη από το repeat.

Λονδίνο 12 Μαΐου 2013. Ο2 Arena. Η Ρεάλ Μαδρίτης ψάχνει τον πρώτο τίτλο της μετά από το 1995 αλλά θα πρέπει να περιμένει ακόμα δύο χρόνια. Ο Ολυμπιακός πιάνεται στον ύπνο από τους Ισπανούς που θέλουν να καθαρίσουν από νωρίς το ματς. 27-10 το δεκάλεπτο και οι Πειραιώτες ψάχνονται. Η συνέχεια μοιάζει με ματς βγαλμένο από το playstation. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σκοράρει 90(!) πόντους στις επόμενες τρεις περιόδους, με τον Βασίλη Σπανούλη να γυρίζει τον διακόπτη και να πετυχαίνει και τους 22 πόντους στο δεύτερο μέρος, έχοντας 5/7 τρίποντα! Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποιεί και ο Έισι Λο με 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Ο Ολυμπιακός κερδίζει την Ρεάλ με 100-88 και στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη και τρίτη συνολικά φορά.

Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 12 , Λο 20(1), Άντιτς 10(1), Σπανούλης 22(5), Περπέρογλου 10(2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 21(3), Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7(1) Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5(1), Γιουλ 14(4).

https://www.youtube.com/watch?v=3ZapnLif1cM

Οι «ερυθρόλευκοι» γίνονται η δεύτερη ομάδα στην ιστορία της σύγχρονης Ευρωλίγκας που κερδίζει διαδοχικούς τίτλους (Μακάμπι 2004-2005), ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο και ο Βασίλης Σπανούλης μετά το βραβείο του MVP της σεζόν, αναδεικνύεται πολυτιμότερος του Final Four για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Το παραμύθι, το μπουγέλο, τα συνθήματα και ο πιλότος «Παπ».

Το όνειρο του Έλληνα προπονητή είχε γίνει πραγματικότητα. Κατέκτησε την Ευρωλίγκα με την ομάδα την οποία υποστηρίζει και πανηγύρισε με την ψυχή του, ζώντας στο παραμύθι που ήθελε να γράψει από μικρό παιδί. Να φέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης. Τα «παιδιά» του όρμησαν μετά τον αγώνα στην συνέντευξη Τύπου και τον μπουγέλωσαν την στιγμή που μιλούσε στους δημοσιογράφους, δείχνοντας πόσο δεμένη είναι αυτή η οικογένεια.

https://www.youtube.com/watch?v=QaxYt1P5GZg

Στα αποδυτήρια έγινε το «έλα να δεις». Πρίντεζης και Παπανικολάου τραγουδούσαν το γνωστό σύνθημα «Είσαι στο μυαλό…» μέχρι την στιγμή που ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού διέκοψε…  το πρόγραμμα φωνάζοντας «Tea time!». Στην πτήση της επιστροφής κόπηκε η καθιερωμένη τούρτα και το… παιδικό πάρτι συνεχίστηκε για τα καλά. Έτσι ο Κώστας Παπανικολάου θέλησε να… παίξει, παριστάνοντας τον κυβερνήτη και καλωσορίζοντας τους επιβάτες όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο! 

Οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν επί ελληνικού εδάφους με τον Πειραιά να γιορτάζει τον θρίαμβο των back-to-back πρωταθλητών Ευρώπης!

Photo credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ