22.4 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος αναλύει στο Basketa τον νέο Ολυμπιακό (pics)

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και αναλύει στο Basketa.gr τους νέους «ερυθρολεύκους», με όσα πρέπει να περιμένουμε για τη σεζόν που έρχεται.

Πριν καν μπει στο παρκέ, ο Ολυμπιακός απέκτησε ενδιαφέρον για την νέα σεζόν και το εγχείρημα, που συνεχίζει να πιστεύει για την Ευρωλίγκα και το ένα παιχνίδι την εβδομάδα, με το τέλος της προηγούμενης που ήρθε… βιαίως λόγω κορωνοϊού να αφήνει θετικά σημάδια με την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Και μόνο η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα για φέτος, έστρεψε σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι ετοιμάζουν σίγουρα κάτι, που δε θα μας κάνει… να πλήξουμε. Απεναντίας, η νέα τους προσπάθεια αναμένεται με μεγαλύτερη αγωνία από άλλες φορές, καθώς με ακόμη λιγότερους πόρους διαθέσιμους σε σύγκριση με άλλες εποχές… παχιών αγελάδων, οι κινήσεις που έγιναν προξενούν την περιέργεια.

Τι πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, από τον νέο Ολυμπιακό; Τις απαντήσεις δίνει ο Βαγγέλης Ζιάγκος στο Basketa.gr, που αντιμετώπισε πρόσφατα τους Πειραιώτες σε φιλική αναμέτρηση με τον Ηρακλή και μπορεί από πρώτο χέρι να μας μεταφέρει το τι ετοιμάζουν στο ΣΕΦ.

«Προκαλεί ασφυξία στην άμυνα, ψάχνει λύσεις στο ανοικτό γήπεδο»

«Σε αυτή την φάση της προετοιμασίας, αν και είναι νωρίς για να βγάλουμε πλήρη συμπεράσματα, ο Ολυμπιακός έχει σαφείς προτεραιότητες και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αμυντικά έχει την πρόθεση να δείξει επιθετικότητα στην μπάλα και να την ανεβάσει ψηλά, με δυνατές επαφές μακριά από αυτή, με ασφυκτική πίεση, δυναμικές αρνήσεις σε απόσταση μίας πάσας.

Επιθετικά, από την άλλη πλευρά, δείχνει μια επιθυμία δημιουργίας στο ανοικτό γήπεδο, χάρη στην κατάσταση, που περιέγραψα πριν για την άμυνα. Θέλει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, ενώ και στο σετ παιχνίδι δίνει προτεραιότητα στο να γίνεται γρήγορη κίνηση μακριά από την μπάλα», ήταν μια πρώτη, εισαγωγική τοποθέτηση του κόουτς Ζιάγκου.

«Αυτός είναι ο ρόλος του Σλούκα, έτσι επηρεάζονται Σπανούλης και Πρίντεζης από τις αλλαγές»

Η ερώτηση, που θα ήθελαν όλοι να κάνουν σε έναν τεχνικό που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, είναι φυσικά ο ρόλος του Σλούκα και η επιρροή που θα έχει στο παιχνίδι της ομάδας του. Αυτήν του κάναμε κι εμείς και απάντησε ως εξής: «Οι επιλογές για αρχική πεντάδα είναι πολλές για τον Ολυμπιακό. Έχει βάθος και πολλαπλές επιλογές με παιδιά, που καλύπτουν το ίδιο καλά πάνω από μία θέση. Με αυτό το δεδομένο, συνεπώς, ο Σλούκας μπορεί να είναι παίκτης αρχικά πεντάδας, αλλά μπορεί να έρχεται και από τον πάγκο ως game changer, που να ανοίξει το γήπεδο, να τρέξει την ομάδα, να πάρει πολύ καλές τελικές αποφάσεις στην εκτέλεση και τη δημιουργία σε ένα up tempo παιχνίδι».

Πώς, όμως, διαμορφώνονται στο νέο ρόστερ οι ισορροπίες για τις… παλιές καραβάνες, τους Σπανούλη και Πρίντεζη; «Με δεδομένο πως ο Σλούκας μπορεί να παίξει και στις πλάγιες θέσεις, ενώ ο Χάρισον αναμένεται να δώσει αρκετό σκορ, θα δούμε τον Σπανούλη να έχει ποιοτικότερο χρόνο μες στο παιχνίδι. Θα συνεχίσει, όμως, να είναι ο παίκτης που θα έχει στα χέρια του τις τελικές αποφάσεις, με καταστάσεις τόσο με screen στην μπάλα όσο και μακριά από αυτή, βγαίνοντας δηλαδή off screen.

Αναφορικά με το ρόλο του Πρίντεζη, νομίζω ότι δε θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ, ενώ θέλω να σημειώσω πως βλέπω ένα Βεζένκοφ πιο ώριμο από ποτέ. Δε θέλω να βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα, αλλά έβλεπα μια αυτοπεποίθηση στον τρόπο, με τον οποίο έπαιζε στο γήπεδο και μια μεγαλύτερη ωριμότητα, που σημαίνει πως μπορεί να πάρει κάτι παραπάνω σε ρόλο φέτος. Για ακόμη μια φορά υπάρχει και η λύση του Ζαν Σαρλ, τον οποίο νομίζω πως πρέπει να υπολογίζουμε σαν καλό ρολίστα, που μπορεί να παίξει σε σχήματα είτε ως “4” είτε ως “5”, δίνοντας έτσι μια διάσταση 5ου ψηλού με χρησιμότητα», επισημαίνει ο τεχνικός του «Γηραιού».

Οι ψηλοί και... οι ξένοι

Μια ένσταση αρκετών, πάντως, έχει σχέση με την απόδοση, που μπορεί να έχουν οι ψηλοί της ομάδας, με τους Έλις και Μάρτιν να αποτελούν αυτούς, που θα συμπληρώνουν τη θέση του σέντερ, με την απουσία του Νίκολ Μιλουτίνοφ. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος θεωρεί, από την πλευρά του, ότι «στο “5” τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχουν κατά βάση δύο παίκτες, ο Οκτάβιους Έλις και ο Χασάν Μάρτιν. Γνωρίζουμε καλά τον Έλις και θα παίξει σε αυτό που τον έχουμε συνηθίσει, δηλαδή, ένας παίκτης με πολύ παιχνίδι πάνω από τη ρακέτα (above the rim) και που “βυθίζεται” πολύ καλά μετά από pick ’n’ roll (pick and diver), ενώ είναι πολύ καλός στις τεχνικές του ικανότητες.

Ο Μάρτιν είναι ένας διαφορετικός παίκτης. Είναι ένας σκληρός undersized hustler, ένας παίκτης δηλαδή πολύ σκληρός και δυσκολοκατάβλητος, παρότι δεν έχει το μεγάλο ύψος, με αμυντικογενή χαρακτηριστικά, ανθεκτικότητα στις επαφές, δυναμικό παιχνίδι στις επιθέσεις μισού γηπέδου και καλή απόδοση στα κοψίματα.

Μαζί τους, όμως, υπάρχει και ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, ο οποίος συμπληρώνει σε πιο ελαφρά σχήματα, με ικανότητα σε short roll, δηλαδή τη μικρή κίνησή που γίνεται μετά το pick 'n' roll, έχοντας παράλληλα το σουτ από μέση απόσταση, στοιχείο καθοριστικό στο σύγχρονο μπάσκετ, που κάνει πιο απρόβλεπτο το παιχνίδι μιας ομάδας».

Αρκετοί ξένοι παίκτες, όντως, εξάπτουν την περιέργεια για το πώς θα ανταποκριθούν σε ένα περιβάλλον, σαν αυτό των «ερυθρολεύκων», με τον Έλληνα προπονητή να μας αναφέρει το ποιοι θα είναι τα «κλειδιά» εξ αυτών. «Νομίζω πως η δυνατότητα του ΜακΚίσικ να καλύψει… 2.5 θέσεις, αν είναι δόκιμη η έκφραση, είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό. Η αθλητική του ικανότητα, και δη στο ανοικτό γήπεδο, είναι εξαιρετική, ενώ αρχίζει να εμπιστεύεται περισσότερο το μακρινό του σουτ. Σίγουρα, βέβαια, και ο Χάρισον που θα δίνει σκορ, θα αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη στο rotation του Ολυμπιακού», ανέφερε.

Αυτός είναι ο φετινός Ολυμπιακός

Στο τέλος, ο κόουτς Ζιάγκος μας ανέφερε σε λίγα λόγια την ταυτότητα του φετινού Ολυμπιακού. «Συμπερασματικά, νομίζω ότι θα δούμε μια ομάδα με τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, που θέλει να περάσει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Θα δούμε πολύ επιθετικές άμυνες με ξεκάθαρη επιδίωξη να χαλάσει το παιχνίδι του αντιπάλου, με αρκετό hand checking και διαρκή κίνηση των χεριών, προκειμένου να προκύψουν καταστάσεις για δημιουργία έτοιμου καλαθιού στο ανοικτό γήπεδο, καθώς και στοχευμένη κίνηση μακριά από την μπάλα στο ανοικτό γήπεδο, αποφεύγοντας στατικές και προβλέψιμες καταστάσεις».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ