16.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ο “αφοπλισμός” του Ερτέλ φέρνει πρόκριση (videos)

Ο Ολυμπιακός διέγραψε μια αξιοθαύμαστη πορεία μέχρι τώρα στον "μαραθώνιο" των 30 αγωνιστικών.  Κατάφερε νωρίς να κατοχυρώσει το πλεονέκτημα έδρας και τώρα όλα είναι στο χέρι του καθώς η πρόκριση θα κριθεί σε Ελληνικό έδαφος κυρίως . Μυστικά δεν υπάρχουν πλέον και πιο πολλά πράγματα θα είναι ενδιαφέρον να δούμε μετά τα πρώτα παιχνίδια σε σχέση με προσαρμογές εκπλήξεις κλπ . Έχοντας μιλήσει για την EFES εδώ ας δούμε κάποια από τα σημεία κλειδιά :

1. ΑΜΥΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
• Είναι το μεγάλο του όπλο . Είναι η 2η καλύτερη άμυνα ανά κατοχές μετά τον Ερυθρό Αστέρα . Ο τρόπος που το καταφέρνει είναι ρίχνοντας με την πίεση και την μαχητικότητα τα ποσοστά του αντίπαλου πολύ χαμηλά . Η EFES είναι μια ομάδα που ούτως η άλλως έχει χαμηλά ποσοστά . Τρέχει πολύ γρήγορα μπροστά και θέλει να πάει σε ένα πολύ γρήγορο ρυθμό , γεγονός που τους οδηγεί σε πολλές “τραβηγμένες” επιλογές . Είχα τονίσει ότι είναι ομάδα που πάει και πολύ στο 1 εναντίον 1 πάρα πολύ . Το παράδοξο είναι ότι με αυτά τα χαμηλά ποσοστά έχει μια αποτελεσματικότητα στην επίθεση λίγο πάνω από το μέσο όρο της EUROLEAGUE . Βέβαια όπως είχα πει και στο παιχνίδι της σεζόν δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι είναι μια κακή ομάδα σουτ καθώς μέσα στην σεζόν έπιασε κάποια καλά παιχνίδια στο τρίποντο . Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της στατιστικής , πόσες φορές σε μια best of five σειρά θα μπορέσει να σε κερδίσει με το τρίποντο … η λογική λέει όχι πολλές . Το μυστικό λοιπόν για αυτούς είναι το επιθετικό ριμπάουντ . Όπως είχα πει είναι από τις ομάδες που το ριμπάουντ το κάνουν αμέσως πόντους ( υψηλό ποσοστό putbacks ) . Άρα λοιπόν η αποστολή θα είναι διπλή , να κρατήσει την EFES στα χαμηλά ποσοστά και ΟΜΩΣ να διασφαλίσει το αμυντικό rebound .


2. Pick and Roll ΑΜΥΝΑ HEURTEL ( και GRANGER )
• Ο HEURTEL είναι ο παίκτης κλειδί για την EFES . Θα δυσκολευτεί κανείς να βρει παιχνίδι που αυτός σκόραρε και δημιούργησε και η EFES δεν κέρδισε . Έχει την ποιότητα να ανοίξει την άμυνα και είναι από τους παίκτες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό που φτιάχνουν κατοχές από Pick and Roll . Όχι μόνο αυτό αλλά τα αποτελέσματα του Pick and Roll είναι πολύ θετικά όταν αυτός παίρνει τα σουτ από dribble ( έχει υψηλό ποσοστό προσπαθειών) αλλά και όταν κάνει πάσα ( η ομάδα βάζει καλάθι spot , roll DUNSTON κλπ ) . Πρέπει πάση θυσία να βγει εκτός παιχνιδιού κάτι που είχε καταφέρει στο παιχνίδι της Αθήνας ο Ολυμπιακός αλλά όχι και στο τελευταίο παιχνίδι στην Τουρκία ( 18 πόντοι , 5 ασσίστ ) . Εννοείται ότι και ο GRANGER είναι ένας επικίνδυνος παίκτης αλλά αυτός εξυπηρετεί κυρίως το γρήγορο στυλ παιχνιδιού και εννοείται πως και αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά . Απλά με κακό HEURTEL θα είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να επιβιώσει η EFES στην σειρά .


3. ΕΞΥΠΝΟ TRANSITION
• H EFES ρισκάρει αρκετά με τα επιθετικά rebound . Έχουν μια “ευπάθεια” ως επακόλουθο στο αμυντικό transition ( φυσικά δεν φταίει μόνο αυτό ) . Επίσης παραχωρούν τις πολλές βολές σε αυτήν την διαδικασία , γεγονός που δίνει στους αντιπάλους εύκολους πόντους . Είναι ένα σημείο που ο Ολυμπιακός το είχε εκμεταλλευτεί στο 1ο παιχνίδι στην Αθήνα όπου έβγαλε πάρα πολλές επιθέσεις με fast break .


4. ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ και ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ .



• Αρχίζουμε από την άμυνα αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η επίθεση . Ο Ολυμπιακός είχε αρκετά επιθετικά σκαμπανεβάσματα χτυπημένος και αυτός όπως και οι άλλες ομάδες από απουσίες . Τώρα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος να πάρει τα ανοικτά σουτ ( όταν και εάν παίζει επιθετικά στα Pick and Roll ) και να τιμωρήσει την άμυνα με περιστροφές της EFES . Στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι ( και γενικά η EFES τελευταία ) , έχει αφήσει στην άκρη την επιθετική αντιμετώπιση και με τον DUNSTON μέσα και πάει σε πιο συντηρητική τακτική ρισκάροντας ένα σουτ από dribble του χειριστή , τις περισσότερες φορές .Βέβαια δεν αποκλείεται αυτό να γίνει στην συνέχεια του αγώνα απλά στην αρχή λογικά θα πάνε έτσι . Έχει τον παίκτη που διαβάσει το Pick and Roll καλύτερα από κάθε άλλο παίκτη στην Ευρώπη , τον Σπανούλη και πρέπει οι αποδέκτες από τις πάσες να έχουν καλά ποσοστά ευστοχίας . Αυτό θα βοηθήσει και τον ίδιο το Σπανούλη να επιλέξει τις στιγμές που θα πάρει σουτ . Η απουσία του Lojeski είναι σίγουρα σημαντική καθώς είναι ο παίκτης που αλλάζει λίγο το στύλ της ομάδας . Το transition 3π του είναι ικανό να αλλάξει την ροή ενός αγώνα . Για αυτόν τον λόγο μέσα στην σειρά η επίδραση του GREEN θα είναι πολύ σημαντική . Αυτός θα είναι ο παίκτης ο οποίος θα πρέπει όταν χρειαστεί να δώσει το κάτι παραπάνω , είναι ο παίκτης που τώρα πρέπει να παίξει και για τον LOJESKI στην επίθεση και να δώσει εύκολα τους δύσκολους πόντους ( μαρκαρισμένα σουτ ) που κατάφερε να δώσει πολλές φορές μέσα στην σεζόν . Φυσικά το low post παιχνίδι του Πρίντεζη θα έχει διπλή αξία καθώς εκτός από τους πόντους που θα δώσει , βάζει ένα σημαντικό πρόβλημα στην πλευρά της EFES με την παρουσία του πολύ ικανού και φορμαρισμένου Brown . Κάποιες φορές προσπάθησαν να τον παγιδέψουν άρα και εκεί ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος να διαβάσει της ανοικτές πάσες .


5. ΛΑΘΟΣ
• Η EFES είναι από τις ομάδες που προκαλεί λάθος στον αντίπαλο , ειδικά από καταστάσεις Pick and Roll και low post . Εξυπακούεται ότι μια ομάδα που έχει μια δυσκολία στο σετ παιχνίδι , το να της δώσεις εύκολους πόντους από λάθος είναι ένα αρνητικό στοιχείο για την άμυνα σου που όμως στην ουσία ξεκινάει από την κακή επιθετική επιλογή . Ο DUNSTON είναι πρωταγωνιστής σε αυτές τις στιγμές καθώς ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα χέρια του στα Pick and Roll ιδιαίτερα είναι πολύ καλός και δημιουργεί δυσκολίες στην εκτέλεση της επίθεσης .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ