23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο “Αυτοκράτορας” της Προύσας! (pics+vid)

Σαν σήμερα, 3/4 του 1997, ο Άρης σηκώνει την Θεσσαλονίκη και μαζί όλη την Ελλάδα στις πλάτες του, και πανηγυρίζει το δεύτερο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, κατακτώντας στην Προύσα το Κύπελλο Κόρατς. Το Basketa.gr λοιπόν σας οδηγεί στα μονοπάτια του θριάμβου του Άρη στην Τουρκία 20 χρόνια πριν!

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΛΑΔΑ

Η αρχή είχε γίνει από το 1995, όταν ο Αρης είχε αποκλειστεί μόλις στο δεύτερο προκριματικό γύρο από τη ρωσική Ντιναμό Μόσχας για το Κύπελλο Κόρατς ενώ στο πρωτάθλημα δεν πραγματοποιεί καλή σεζόν και κατατάσσεται έκτος. Μετά από δύο χρόνια η διοίκηση του Ζαφείρη Σαμολαδά, αποφασίζει να κάνει μεγάλο οικονομικό άνοιγμα φέρνοντας στην ομάδα ονόματα όπως ο Πορτορικάνος Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, ο Αμερικάνος Τσαρλς Σάκλεφορντ και ο Ιταλός Μάριο Μπόνι. Στην ομάδα προϋπήρχαν βέβαια και κορυφαίοι Έλληνες παίκτες της εποχής, όπως οι Παναγιώτης Λιαδέλης, Ντίνος Αγγελίδης και Γιάννης Σιούτης. Το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης... γνωστό!

 

 

ΑΡΗΣ-ΤΟΦΑΣ 66-77

Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς, για να φτάσει ως τον τελικό της διοργάνωσης, έπρεπε να αποκλείσει με την σειρά ομάδες όπως η Μπεσίκτας, η σέρβικη Μπεομπάνκα, το Περιστέρι και η ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο. Κάτι που έγινε. Η τουρκική Τόφας βρέθηκε στο Αλεξάνδρειο για τον πρώτο από τους δύο τελικούς στις 26 Μαρτίου του '97. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ο Άρης υποτίμησε την Τόφας, η οποία όχι μόνο νίκησε στο τέλος, αλλά πήρε και διαφορά 11 πόντων.

Οι φίλοι των κίτρινων κρεμασμένοι σαν τσαμπιά από τις κερκίδες, άθελα τους είχαν ποτίσει με άγχος και πίεση τους παίκτες, καταπλακώνοντας τους. Ήταν γεγονός πως όλοι είχαν ξεγράψει τον Άρης για την μεγάλη ανατροπή...

 

 Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΤΟΦΑΣ-ΑΡΗΣ 70-88

Στην Προύσα, ήδη πανηγύριζαν. Το βράδυ της 3ης Απριλίου, το γήπεδο της Τόφας είχε κατακλυστεί από 5000 χιλιάδες Τούρκους που περίμεναν πώς και πώς την ομάδα του Σούμποτιτς. Από την μία η αφιλόξενη ατμόσφαιρα και από την άλλη το βάρος των 11 πόντων. Μέσα στο παρκέ όμως, όλα ήταν διαφορετικά. Το ημίχρονο είχε τον Άρη στο +3(34-37).

 

 

Η συνέχεια του αγώνα ανήκε στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι ανέβασαν την διαφορά στο +13, έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Όλα τελείωσαν στο κλέψιμο του Λιαδέλη στα -30'' (σ.σ. κατέληξε σε γκολ-φάουλ) με τον Άρη να κάνει μία ιστορική ανατροπή και να πανηγυρίζει το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του!

Η απονομή για τους πορθητές της Προύσας έγινε σε άδειο γήπεδο. Στην αντίπερα όχθη όμως, ο Λευκός ο Πύργος "βαφόταν" ώσπου να επιστρέψει η ομάδα.

 

 

 

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Ο Ιταλός Μάριο Μπόνι, χαρακτηριζόταν από τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τη μαχητικότητά του. Το πάθος του για τη νίκη τον έκανε αγαπητό στην κερκίδα. Ήταν από τους κορυφαίους εκείνης της ιστορικής βραδιάς στην Προύσα, με 20 πόντους. Ο Ιταλός έμελλε να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων του Άρη, με το θρυλικό : " Ω Μπόνι, Μπόνι".

 

 

 

Συμπαραστάτης του Ιταλού , ο Πορτορικάνος Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ. Ένας από τους καλύτερους σουτέρ της ομάδας, ήταν καθοριστικός στο δεύτερο τελικό απέναντι στην Τόφας, πετυχαίνοντας 25 πόντους, οδηγώντας τον Άρη στην μία και μοναδική ανατροπή που έκανε ποτέ ομάδα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, επιστρέφοντας από το -11 της Θεσσαλονίκης.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο Άρης επιστρέφει θριαμβευτής και η Θεσσαλονίκη βάφεται στα χρώματα του...

 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, αλλά και τι γινόταν έξω από τον λευκό Πύργο την ίδια στιγμή:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ