31.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο αναμορφωτής της Μπάμπεργκ (vids)

Φεύγοντας από την Μπάμπεργκ πέρυσι το καλοκαίρι ο Λούκα Μπάνκι δεν είχε απλώς διασώσει την αξιοπρέπειά της βάζοντάς την στην πρώτη τετράδα του γερμανικού πρωταθλήματος μετά από μια προβληματική χρονιά, αλλά άφησε πίσω του και τον σημερινό προπονητή της. Τον άνθρωπο που απειλεί τώρα να πετάξει αυτόν και την ΑΕΚ έξω από το φάιναλ φορ του Basketball Champions League.

Ο Φεντερίκο Περέγκο είναι Ιταλός. Από το Λισόνε της Λομβαρδίας, μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Μόντσα και λίγο πιο βόρεια από το Γκροσέτο της Τοσκάνης, απ' όπου κατάγεται ο Μπάνκι. Γεννημένος το 1984, μέχρι τον περασμένο Γενάρη δούλευε ως βοηθός διαφόρων προπονητών, ένας εκ των οποίων ήταν ένας άλλος Ιταλός, ο Αντρέα Τρινκέρι. 

Μαζί του δούλεψε για τρία χρόνια στο Καντού κι αυτός τον πήρε μαζί του στο Μπάμπεργκ, δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει πρωταθλητισμό και να πάρει μέρος στην Ευρωλίγκα, αποκτώντας όλες εκείνες τις εμπειρίες που ήταν απαραίτητες για να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα.

Παρότι ο Τρινκέρι αποχώρησε πέρυσι από την Μπάμπεργκ μεσούσης της σεζόν, ο Περέγκο έμεινε και δούλεψε στο πλευρό του Λούκα Μπάνκι μαζί με τον Ηλία Καντζούρη. Και παρόλο που και αυτοί οι δύο έφυγαν το καλοκαίρι και κατέληξαν στην ΑΕΚ, αυτός έμεινε για να στελεχώσει το επιτελείο του νέου προπονητή, Άιναρς Μπαγκάτσκις.

Υπό τις οδηγίες του Λετονού η Μπάμπεργκ αγκομαχούσε. Στο πρωτάθλημα στραβοπατούσε συχνά, στο BCL πήγαινε λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι μπάσκετ της προκοπής δεν έπαιζε και δεν έπειθε. Η βαριά εντός έδρας ήττα από τη Ράστα Φέχτα με 85-67 στις 12 Ιανουαρίου, λίγα 24ωρα μετά την εντός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ για το BCL, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η διοίκηση χώρισε τα... τσανάκια της με τον Μπαγκάτσκις και παρότι αρχικά είχαν ακουστεί κάποιες φήμες περί του ενδεχομένου να προσλάβει τον Σάσα Ομπράντοβιτς, εντούτοις αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Φεντερίκο Περέγκο.

Και δεν το μετάνιωσε.

Λες και είχε μαγικό ραβδί στα χέρια του, ο νεαρός και άπειρος Ιταλός μεταμόρφωσε την Μπάμπεργκ σε μια ανίκητη μηχανή. Από τις 13 Ιανουαρίου, οπότε ανέλαβε τις τύχες της, μέχρι σήμερα έχει χάσει μόνο δύο παιχνίδια εκτός έδρας. Το πρώτο του ως πρώτος προπονητής, απέναντι στη Λιετκαμπέλις, κι ένα ακόμα στην Ιερουσαλήμ από τη Χάποελ. Αμφότερα για το BCL, αμφότερα σχετικά αδιάφορα, αφού η Μπάμπεργκ είχε εξασφαλίσει από νωρίς την τρίτη θέση στον όμιλο.

Στο πρωτάθλημα παραμένει αήττητος σε δέκα αγώνες ως τώρα, κατέκτησε το Κύπελλο νικώντας στον τελικό την Άλμπα με τρίποντο του Νίκου Ζήση στο τελευταίο δευτερόλεπτο και μετρά 11 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις όπου παίρνει μέρος. Ο Ταϊρίς Ράις έχει... σεληνιαστεί επί των ημερών του και όπως φροντίζει συχνά πυκνά να τονίζει ο Λούκα Μπάνκι, με αυτόν προπονητή η Μπάμπεργκ έχει αλλάξει σημαντικά και δεν έχει μεγάλη σχέση με την ομάδα, την οποία αντιμετώπισε η ΑΕΚ στην κανονική περίοδο.

Ο Φεντερίκο Περέγκο παραμένει πάντως ταπεινός: "Είμαι πολύ τυχερός που δούλεψα στο πλευρό προπονητών, όπως ο Αντρέα Τρινκέρι και ο Λούκα Μπάνκι. Με έχουν βοηθήσει πολύ", δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε όταν προήχθη σε πρώτο προπονητή της Μπάμπεργκ. Και ενόψει του πρώτου προημιτελικού του BCL με την ΑΕΚ, λέει:

"Η ΑΕΚ έχει αλλάξει σε σχέση με τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Έχει πια τον Τζόρνταν Θίοντορ, που είναι πολύ σημαντικός για τη χημεία της. Πρέπει να τον βγάλουμε εκτός αγώνα, ειδικά στα πικ εν ρολ με τον Χάντερ. Επιπλέον, είναι ομάδα με μεγάλη εμπειρία και κάτοχος του τροπαίου. Αυτό δίνει ασφαλώς ένα επιπλέον κίνητρο στην ομάδα, διότι θέλει να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκετρωμένοι, πρέπει να παλέψουμε. Έχουμε 80 λεπτά μπάσκετ μπροστά μας, στα οποία πρέπει να δώσουμε τα πάντα".

Όσο για τη δική του αναμέτρηση με τον Λούκα Μπάνκι, αλλά και με τον Ηλία Καντζούρη, με τους οποίους δούλεψε μαζί στην Μπάμπεργκ, δεν έχει καμία αφιβολία: "Θα είναι μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε τρεις πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι όμως επί 80 λεπτά θα είναι εχθροί".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ