18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο έλεγχος των πρωταθλητών…

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, το Basketa.gr αναλύει τα πεπραγμένα όλων των παικτών του «τριφυλλιού», αλλά και του Τσάβι Πασκουάλ.

Με ταξίδι από την κόλαση στον παράδεισο έμοιαζε η φετινή σεζόν για τους «πράσινους». Η αρχή έγινε με τον Αργύρη Πεδουλάκη στην τεχνική ηγεσία, αλλά πολύ σύντομα ο Πασκουάλ πήρε τη θέση του. Παράλληλα υπήρξαν και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ που όμως, από τη στιγμή που η χρονιά τελείωσε με νταμπλ, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι επηρέασαν αρνητικά.

Ο αποκλεισμός από τη Φενέρμπαχτσε φάνηκε να εκτροχιάζει οριστικά την πορεία του «τριφυλλιού», ωστόσο οι τελικοί ήταν μία διαφορετική υπόθεση, καθώς ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να συσπειρωθεί, να ακολουθήσει πιστά το πλάνο του προπονητή του και τελικά να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα που βάζει τέλος στη διετή κυριαρχία του Ολυμπιακού στη διοργάνωση.

Αναλυτικά τα όσα έκανε κάθε παίκτης των πρωταθλητών Ελλάδας:

Κρις Σίνγκλετον

Συνολικά στη σεζόν ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους του Παναθηναϊκού. Πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις ειδικά μέχρι τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια έμοιαζε να του βγήκε η κούραση από το γεγονός ότι πέρσι είχε προτιμήσει αντί για διακοπές, να παίξει στην Κίνα. Ήταν ένας παίκτης που έλειπε χρόνια από το «τριφύλλι» και παρά τη μέτρια παρουσία του στους τελικούς θα είναι σημαντικό αν παραμείνει και του χρόνου στον σύλλογο. Η παρουσία του κρίνεται θετική.

Ντιμίτρις Νίκολς

Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν ο τελευταίος παίκτης που αποκτήθηκε το περσινό καλοκαίρι. Δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο εντός της ομάδας. Παρά το γεγονός ότι μετά τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα δεν θα ξαναέπαιζε αφού ήταν εκτός ρόστερ για το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Πασκουάλ τον κράτησε στο ρόστερ. Θα ισοδυναμεί με θαύμα πάντως η παραμονή του, καθώς δεν πρόσφερε κάτι ιδιαίτερο.

Κέι Σι Ρίβερς

Ίσως ο πιο σταθερός παίκτης της σεζόν για τον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ σε κάποιες περιπτώσεις κρατούσε μόνος του τους «πράσινους». Είναι από τους παίκτες που λατρεύει να έχει στις ομάδες του ο Καταλανός τεχνικός κι επί της ουσίας του έδωσε αντίστοιχο ρόλο με αυτόν που είχε ο Πιτ Μάικλ στην Μπαρτσελόνα... «Σίγουρο» περιφερειακό σουτ, καλή άμυνα και μυαλωμένο παιχνίδι τα βασικά στοιχεία ενός πραγματικού επαγγελματία... Υπάρχει οψιόν στο συμβόλαιό του για να συνεχίσει και του χρόνου.

Μάικ Τζέιμς

Ο... τρελός της ομάδας! Ένας παίκτης που έχει μάθει να παίζει μπάσκετ με συγκεκριμένο τρόπο και δυσκολεύεται πάρα πολύ να μπει σε καλούπια. Όταν ο Πασκουάλ τα κατάφερε και δεν τους επέτρεψε πολλές ελευθερίες στις κινήσεις τους στη σειρά των τελικών, ήταν άλλος άνθρωπος. Δύσκολα θα συνεχίσει αν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιοι παίκτες δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Καταλανός. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ταλέντο του είναι πολύ μεγάλο, αλλά επίσης είναι περισσότερο ατομιστής απ' όσο πρέπει, ειδικά αν αγωνίζεται ως πόιντ γκαρντ.

Λευτέρης Μποχωρίδης

Δεν έπαιξε πολύ και φέτος... Φάνηκε να έχει βελτιώσει το τρίποντο του, αλλά η παρουσία του στα σημαντική παιχνίδια ήταν από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Από τον προπονητή του εξαρτάται το μέλλον του. Ενδέχεται να δοθεί δανεικός καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019.

Αντώνης Φώτσης

Η ήρεμη δύναμη. Ο «Batman» δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τον λίγο χρόνο που έπαιξε στα περισσότερα παιχνίδια. Ωστόσο ο Πασκουάλ όποτε τον χρειάστηκε ήξερε ότι θα ήταν εκεί. Τρανό παράδειγμα ο χθεσινός (11/6) πέμπτος τελικός όπου ο 36χρονος φόργουορντ ήταν εξαιρετικά χρήσιμος. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα χρονιά και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει.

Νίκος Παππάς

Ο αγαπημένος της πράσινης εξέδρας. Από τον Γενάρη και μετά που τον εμπιστεύτηκε ο προπονητής του έδειξε να έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Έβαλε πάνω και πρώτα απ' όλα την σωστή του αμυντική συμπεριφορά κι ακολούθως ενδιαφέρθηκε για το επιθετικό κομμάτι. Το ταλέντο του είναι δεδομένο. Αυτό που του λείπει είναι μία σταθερά καλή παρουσία που θα πείσει και τον ίδιο ότι μπορεί να παίζει συνεχώς σε κορυφαίο επίπεδο. Θα είναι σίγουρα και του χρόνου στην ομάδα καθώς έχει συμβόλαιο.

Τζέιμς Φελντέιν

Μία από τις μεγάλες απογοητεύσεις της χρονιάς, αν όχι η μεγαλύτερη. Ο Δομινικανός σούτινγκ γκαρντ δεν κατόρθωσε ποτέ να μπει στο πνεύμα... Πήρε λεπτά, αλλά φέτος ήταν χειρότερος και στο εκτελεστικό κομμάτι. Εκεί όπου την πρώτη του σεζόν τα είχε πάει πολύ καλά. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν παραμείνει στο ρόστερ, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πέμπτο τελικό ξεκίνησε στη βασική πεντάδα αλλά έπαιξε συνολικά μόλις 1'13''.

Τζέιμς Γκιστ

Πληγωμένος από τον τραυματισμό του τον περασμένο Νοέμβριο δεν μπόρεσε να επανέλθει. Η παρουσία του στους δύο τελευταίους τελικούς βοήθησε τα μέγιστα τον Παναθηναϊκό να στεφθεί πρωταθλητής. Το συμβόλαιό του λήγει και για πρώτη φορά έχει τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή του. Αν ο 30χρονος πάουερ φόργουορντ είναι υγιής κάνει τη διαφορά και θα ήταν μεγάλο λάθος να αποχωρήσει, καθώς πλέον παίζει και ως σέντερ, δίνοντας ευελιξία στα σχήματα του προπονητή του.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Στους πρώτους δύο τελικούς φάνηκε να βρίσκεται στα πλάνα του Πασκουάλ. Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική μια και δεν ξαναπάτησε παρκέ μέχρι το φινάλε της χρονιάς. Είναι είκοσι χρονών κι έχει ακόμα μπροστά του καιρό για να γίνει ο παίκτης που μπορεί. Ο Καταλανός τεχνικός αρέσκεται να δουλεύει με νέους παίκτες, όμως ίσως θα έπρεπε να δοθεί δανεικός για να πάρει πολύ χρόνο και να βελτιωθεί μέσα από αγώνες...

Γιώργος Καλαϊτζάκης

Ο 18χρονος δεν έπαιξε και δεν μπορεί να κριθεί... Το μέλλον θα δείξει που θα φτάσει.

Κωνσταντίνος Γόντικας

Στα 23 του χρόνια πήρε την ευκαιρία να βρεθεί στο ρόστερ, καθώς είχε ακολουθήσει την περσινή προετοιμασία. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού η συμμετοχή του... Λογικά θα αναζητήσει αλλού την τύχη του.

Μιχάλης Λούντζης

Ο συγκεκριμένος αθλητής μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό. Μένει να φανεί αν το «τριφύλλι» θα αποφασίσει να τον διατηρήσει στις τάξεις του ή να τον παραχωρήσει δανεικό... Έχει εξαιρετικά στοιχεία και το έχει δείξει στα τουρνουά των μικρών εθνικών ομάδων...

Κένι Γκάμπριελ

Όταν αποκτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο οι περισσότεροι πίστεψαν ότι μόλις επέστρεφε ο Γκιστ θα έλυνε τη συνεργασία του με τους «πράσινους». Ωστόσο η αλήθεια ήταν διαφορετική. Ο άλλοτε παίκτης του Ρεθύμνου απέκτησε τον συγκεκριμένο ρόλο που ήθελε να του δώσει ο προπονητής του. Και ταίριαξε απόλυτα σε αυτόν. Μελανό σημείο της παρουσίας του, το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε κατά τη διάρκεια της σειράς των πλέι οφ με τη Φενέρμπαχτσε. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα μείνει, καθώς θα κριθεί από την εισήγηση του προπονητή του.

Γιάννης Μπουρούσης

Η επιλογή του να επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού κρίνεται βάσει των αποτελεσμάτων σωστή. Πανηγύρισε την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην καριέρα του. Μέσα στη σεζόν είχε καλές και κακές στιγμές, αλλά η γεύση που μένει είναι γλυκιά για όλους, καθώς στη σειρά των τελικών ήταν εξαιρετικός, παρά το γεγονός ότι στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε στον τρίτο τελικό. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν.

Νικ Καλάθης

Ο αρχηγός των «πράσινων» ήταν ο άνθρωπος που ο κόσμος αγαπούσε όλη τη σεζόν να κατηγορεί. Επειδή όμως το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα, το τέλος της χρονιάς βρήκε τους ίδιους ανθρώπους να τον αποθεώνουν φωνάζοντας ρυθμικά τ' όνομά του. Οι δουλειές που κάνει ο 28χρονος στο παρκέ δεν φαίνονται στο «αγύμναστο» μάτι. Με το κατάλληλο supporting group μπορεί να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα, ενώ είναι ανάμεσα στους κορυφαίους πόιντ γκαρντ της Ευρώπης, στο αμυντικό κομμάτι. Η συμφωνία που είχε κάνει το 2015 ήταν για τρία χρόνια.

Τσάβι Πασκουάλ

Ο 44χρονος τεχνικός παρέλαβε μία ομάδα που δεν ήταν δικιά του. Ωστόσο προς τιμήν του ποτέ δεν το ανέφερε ως δικαιολογία μετά από αρνητικά αποτελέσματα. Ούτε σχολίασε σε καμία φάση το ρόστερ και τις επιλογές του προηγούμενου προπονητή. Ο Πασκουάλ έχει βαθιά γνώση του αθλήματος και στη σειρά των τελικών κυριάρχησε κατά κράτος του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αναγκάζοντας τον Έλληνα τεχνικό να ακολουθεί. Στα υπέρ του μετριέται επίσης ότι συσπείρωσε την ομάδα μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε κι όλα όσα ακολούθησαν. Με το εμφατικό νταμπλ που πήρε κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, ενώ και στην Ευρωλίγκα η ομάδα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια είχε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα στα πλέι οφ. Η μέχρι τώρα πορεία του κρίνεται θετική και πλέον θα έχει το δικαίωμα να χτίσει την ομάδα που θέλει για την προσεχή αγωνιστική περίοδο.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ