29.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο έλεγχος των πρωταθλητών…

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό Superfoods, στον πέμπτο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, το Basketa.gr αναλύει τα πεπραγμένα όλων των παικτών του «τριφυλλιού», αλλά και του Τσάβι Πασκουάλ.

Το δικό του σερί στη Stoiximan.gr Basket League φαίνεται ότι χτίζουν οι «πράσινοι» οι οποίοι αναδείχτηκαν πρωταθλητές για δεύτερη διαδοχική φορά και για 37η στην ιστορία τους.

Ήταν μία... περίεργη χρονιά για τον Παναθηναϊκό που κινδύνεψε να μείνει χωρίς τίτλο για πρώτη φορά μετά το 1995, αλλά στο τέλος πήρε το πρωτάθλημα. Νωρίτερα είχε χάσει το Κύπελλο, ενώ για δεύτερη σερί φορά δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, παρά το γεγονός ότι έπαιξε με πλεονέκτημα στα πλέι οφ.

Αναλυτικά τα όσα έκανε κάθε παίκτης των πρωταθλητών Ελλάδας:

Κρις Σίνγκλετον

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ για... αδιαφορία, για έλλειψη κινήτρου κι άλλα εξίσου... όμορφα. Στην πραγματικότητα απλώς είναι τέτοιο το στιλ του. Το γεγονός ότι μαζί με τον Καλάθη αποτέλεσε τον παίκτη που εμπιστεύτηκε περισσότερο απ' όλους ο προπονητής του, μαρτυράει τα πάντα. Έκανε καλή σειρά τελικών προσφέροντας σε πολλά επίπεδα. Δεν έχει συμβόλαιο για του χρόνου και πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην ομάδα, αν και ο ίδιος διέψευσε τα περί συμφωνίας με τη Φενέρμπαχτσε.

Κέι Σι Ρίβερς

Αν και μετά τον τραυματισμό του στον ώμο δεν βρήκε ποτέ τον καλό του εαυτό, ήταν χρήσιμος στη σειρά των τελικών. Οι περισσότεροι βλέπουν το επιθετικό κομμάτι, αλλά ο έμπειρος σμολ φόργουορντ είναι χαρισματικός αμυντικός με πολύ δυνατό κορμό και μπορεί να αμυνθεί τόσο στο low post όσο και στην μπάλα. Και το δικό του συμβόλαιο λήγει και η παραμονή του θα κριθεί από τη θέληση και των δύο πλευρών, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο.

Μάικ Τζέιμς

Επέστρεψε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο κι όπως πέρσι ήταν καθοριστικός στη σειρά των τελικών βοηθώντας σημαντικά τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η θητεία του στο ΝΒΑ δεν κρίθηκε επιτυχημένη. Εδώ και καιρό ηχούν στα αυτιά του οι «σειρήνες» από το Μιλάνο και την Αρμάνι που δείχνει διατεθειμένη να του προσφέρει εκατομμύρια δολάρια για να τον πείσει να μετακομίσει στη Λομβαρδία. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι προτιμά να παίζει σε ομάδες που στοχεύουν στο Φάιναλ Φορ και η πρωταθλήτρια Ιταλίας δεν είναι τέτοια. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά, με την παραμονή του να μην είναι το πρώτο... φαβορί.

Άντριαν Πέιν

Μπορεί να μην έπαιξε ούτε έναν αγώνα πρωταθλήματος και να έχει αναχωρήσει εδώ και καιρό για την πατρίδα του, ωστόσο έχει στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Ο Αμερικανός πρώην ΝΒΑερ αν αντιληφθεί τον τρόπο παιχνιδιού στην Ευρώπη μπορεί να γίνει ένας από τους κορυφαίους σέντερ στη Γηραιά Ήπειρο. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παραμονής του κι αυτό θα αποφασιστεί από τον προπονητή του «τριφυλλιού».

Νίκος Παππάς

Ξεκίνησε πολύ καλά τη χρονιά και σκόραρε και το σουτ τη νίκης στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε. Μετά την άφιξη του Τζέιμς πραγματοποίησε αισθητή «κοιλιά» στην απόδοσή του. Ωστόσο το καλύτερο το κρατούσε για το τέλος. Στον πέμπτο τελικό πέρασε στο παρκέ και «καθάρισε» τον αγώνα βοηθώντας πάρα πολύ στην κατάκτηση του τίτλου. Το συμβόλαιό του λήγει, αλλά μοιάζει απίθανο το σενάριο να μην ανανεωθεί. Ο 28χρονος γκαρντ αναμένεται να συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και να παραμείνει στην ομάδα της καρδιάς του.

Μάρκους Ντένμον

Αρκετοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να τον μειώσουν, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προσφέρει τα αναμενόμενα. Ο Αμερικανός είναι παίκτης συνόλου, καλός χαρακτήρας, καλός αμυντικός και πάντοτε πιστός στο πλάνο του προπονητή του. Έπαιξε σε όλη την κανονική περίοδο αλλά έμεινε εκτός από τα πλέι οφ. Παρ' όλα αυτά ήταν τόσο «δεμένος» που βρέθηκε στο πλευρό της ομάδας του μέχρι τέλους, έστω κι αν δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Είναι πολύ πιθανό να παίζει και του χρόνου στους «πράσινους», καθώς έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός κι εκτός παρκέ.

Τζέιμς Γκιστ

Δεν κατάφερε ούτε φέτος να βρεθεί με τον Παναθηναϊκό στο Φάιναλ Φορ, παρά το γεγονός ότι έφτασε αρκετά κοντά. Τους τελευταίους μήνες της σεζόν παρουσίασε κάμψη στην απόδοσή του, ενώ κατά τη διάρκεια της σειράς των τελικών τραυματίστηκε. Όπως συνηθίζει, στον πέμπτο τελικό ήταν καθοριστικός και έβαλε το δικό του λιθαράκι για το πρωτάθλημα. Το συμβόλαιό του λήγει το 2019 κι έτσι θα αποτελέσει έκπληξη αν αποχωρήσει το φετινό καλοκαίρι.

Ίαν Βουγιούκας

Από τον περασμένο Οκτώβριο έγινε ο αρχηγός της ομάδας. Πάντοτε με το χαμόγελο, ένας πολύ καλός χαρακτήρας ο οποίος προτιμά να κοιτάει τι κάνει η ομάδα και να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις ατομικές του επιδόσεις. Δεν πραγματοποίησε ιδιαίτερα σπουδαία σεζόν, αλλά ήταν μπόλικες οι περιπτώσεις που βοήθησε με την παρουσία του. Στο συμβόλαιο του υπάρχει οψιόν και για την προσεχή αγωνιστική περίοδο και δεν φαντάζει διόλου απίθανο να συνεχίσει στο «τριφύλλι».

Γιώργος Καλαϊτζάκης

Ο νεαρός γκαρντ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού μπάσκετ στην ηλικία του. Πήρε χρόνο συμμετοχής σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του αρκεί να δουλέψει. Ο Τσάβι Πασκουάλ δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περίπτωση του.

Λούκας Λεκαβίτσιους

Ο Λιθουανός πόιντ γκαρντ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του προπονητή του το περασμένο καλοκαίρι. Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Στις καλές στιγμές του δεν άφηνε να φανεί το κενό του Νικ Καλάθη, αλλά όταν περνούσε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, τότε δεν βοηθούσε σχεδόν καθόλου. Είναι δεδομένο ότι ο Καταλανός τεχνικός τον υπολογίζει και πιστεύει σε αυτόν, ενώ το συμβόλαιό του έχει ισχύ μέχρι το 2019. Δύσκολα θα «σπάσει».

Κένι Γκάμπριελ

Άλλο ένα «εργαλείο» του Πασκουάλ. Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει τον χαρακτήρα «3&D». Δηλαδή στην επίθεση αρέσκεται να εκτελεί τρίποντα, ενώ έχει σημαντικό αμυντικό ρόλο. Έμεινε εκτός από τα πλέι οφ της Stoiximan.gr Basket League, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρίσκεται και του χρόνου στην ομάδα. Άλλωστε υπάρχει σχετική οψιόν για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ζακ Όγκαστ

Ο 25χρονος σέντερ πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν ο δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Καλάθη. Χρειάζεται ακόμα μπόλικη δουλειά για να μπορέσει να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Στη σειρά των τελικών είχε ρόλο στο δεύτερο και στο τρίτο παιχνίδι βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να πετύχει ισάριθμες νίκες. Το συμβόλαιό του λήγει καθώς είχε υπογράψει για έναν χρόνο. Το γεγονός ότι έχει ελληνικό διαβατήριο αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης καθιστά πιθανή την παραμονή του.

Ματ Λοτζέσκι

Ο Αμερικανός με βέλγιο διαβατήριο μπορεί να άργησε αλλά τα έβγαλε τα λεφτά του. Στους τελικούς ήταν μεταξύ των πολυτιμότερων αν όχι ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του. Εκτός από το διάστημα που ήταν τραυματίας, δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο, είχε πολύ καλή παρουσία. Βέβαια έπαιξε ρόλο και η εμπιστοσύνη που ένιωθε να έχει από το τεχνικό επιτελείο, καθώς ο Πασκουάλ πίστευε πολύ σ' εκείνον. Δεν έχει συμβόλαιο για του χρόνου, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η θετική εισήγηση από τον Καταλανό.

Νικ Καλάθης

Πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν ο ηγέτης της ομάδας σε όλη τη σεζόν. Εκείνος που... άγγιξε το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας. Ο αθλητής που πριν από αρκετούς μήνες πολλοί έλεγαν ότι δεν αξίζει τα χρήματα που παίρνει και τώρα οι ίδιοι απαιτούν να παραμείνει στο ρόστερ. Ο Καλάθης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, αλλά το συμβόλαιό του τελειώνει. Η εκτίμηση μας θέλει τον 29χρονο άσο να παραμένει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν στις συζητήσεις μεταξύ του ίδιου και της διοίκησης.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο άνθρωπος... ενέργεια ήταν ο διεθνής φόργουορντ στον φετινό Παναθηναϊκό. Αποστολές «αυτοκτονίας» στην άμυνα και παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη στην επίθεση. Σίγουρα έχει πάρα πολλά πράγματα να βελτιώσει στο παιχνίδι του, αλλά αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια κάθε προπονητή. Μάλιστα με το «τριφύλλι» πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν και είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει στους πρωταθλητές Ελλάδας.

Ντίνος Μήτογλου

Ο 22χρονος φόργουορντ αποκτήθηκε το περσινό καλοκαίρι από τους «πράσινους», καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα prospect του ελληνικού μπάσκετ. Ο Πασκουάλ θεωρεί ότι έχει όλα τα προσόντα για να κάνει μία σπουδαία καριέρα. Σιγά-σιγά μέσα στη σεζόν μπήκε στο ροτέισον και του χρόνου αναμένεται να έχει πιο ενεργό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021.

Τσάβι Πασκουάλ

Ο Καταλανός τεχνικός στη δεύτερή του σεζόν με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε έναν τίτλο φτάνοντας τους τρεις συνολικά. με το «τριφύλλι» Οι «πράσινοι» έδειξαν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρσι και η δουλειά του φάνηκε ξεκάθαρα στο παρκέ. Μετά τις προσθήκες των Τζέιμς και Πέιν τον Φεβρουάριο υπήρξε ένα ζήτημα διαχείρισης, αλλά συνολικά πήρε πολύ καλό βαθμό. Ο Πασκουάλ είναι μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη στην προετοιμασία της ομάδας για τους αγώνες, αλλά πολλές φορές «κολλάει» στο κοουτσάρισμα. Η χρονιά κρίνεται επιτυχημένη από τη στιγμή που διατήρησε τα σκήπτρα στην Ελλάδα. Η απώλεια του Κυπέλλου ξεπερνιέται, ενώ το σερί με τον Ολυμπιακό ειδικότερα στα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν εντυπωσιακό. Για δεύτερη διαδοχική σεζόν οδήγησε την ομάδα πλεονέκτημα στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, αλλά εκεί είχε την ατυχία να συναντήσει τη μέλλουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης και να αποκλειστεί, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα σε σχέση με τους αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε το 2017. Συνολικά ο Πασκουάλ έχει ξεκάθαρες ιδέες και ζητάει -πολλά αλλά- συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες του. Η παρουσία του αποτελεί εγγύηση για όμορφο μπάσκετ και τίτλους, ενώ έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ