12.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Ο “έλεγχος” της Big-5

Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και αρκετά φιλικά παιχνίδια, οι ομάδες της Basket League ετοιμάζονται για την έναρξη των επίσημων αγώνων τους, αρχικά στο Κύπελλο και στη συνέχεια στο Πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Πως κύλησαν όμως τα ματς της προαγωνιστικής περιόδου για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη;

 

 


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νέα πρόσωπα, ίδια φιλοσοφία

 

Η προαγωνιστική περίοδος κύλησε για τον Παναθηναϊκό με κάποιες πραγματικά καλές εμφανίσεις, παρότι είναι αρκετά τα νέα πρόσωπα του. Η φιλοσοφία του είναι η ίδια με αθλητικότητα, γρήγορο μπάσκετ και υψηλά σκορ. Μέτρησε εννιά νίκες κόντρα στους Λάιονς της Κίνας, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, το Λαύριο στην παράταση, τη Μακάμπι, την Ούνικς Καζάν, την Κλουζ, τη Χίμκι στο ΟΑΚΑ και τη Φενέρμπαχτσε ενώ έχασε από την ΑΕΚ και τη Χίμκι στη Λευκωσία.

 

Σε αυτά τα εννιά παιχνίδια, οι “πράσινοι” είχαν κατά μέσο όρο 83,9 πόντους στην επίθεση ενώ δέχονταν 73,8.

 

Το πρόσωπο: Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ξεχώρισε από τους υπόλοιπους όμως ο Κιθ Λάνγκφορντ απέδειξε ότι ήρθε αποφασισμένος να δικαιώσει το “βιογραφικό” ενός μεγάλου σκόρερ. Είχε και μέτριες εμφανίσεις όμως ο μέσος όρος των 13 πόντων σε μία ομάδα με τόσες επιλογές δείχνει ότι άρχισε “ζεστός” τη σεζόν.

 


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Προσπάθεια να αλλάξει το DNA του

 

Στη Μόσχα έπεσε η αυλαία της προετοιμασίας για τον Ολυμπιακό. Στη διάρκεια της έδωσε εννιά φιλικά παιχνίδια με απολογισμό επτά νικών και δύο ηττών. Νίκησε ΠΑΟΚ, Άρη, Ρέθυμνο, Μάλαγα, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Ούνικς Καζάν (δύο φορές) και έχασε από τη Ρεάλ και την Εφές.

 

Η πολυδιαφημισμένη προσαρμογή του Ολυμπιακού στις απαιτήσεις του σύγχρονου μπάσκετ με περισσότερη αθλητικότητα και μεγαλύτερα σκορ, αποτυπώθηκε σε αρκετά από τα εννιά ματς προετοιμασίας. Ο μέσος όρος των 86,5 πόντων στην επίθεση δείχνει το δεύτερο με τους ερυθρόλευκους να μην δείχνουν έλλειμμα αμυντικής προσήλωσης με παθητικό 76,7 πόντων. Οι 93 πόντοι από τη Χάποελ ήταν μάλλον η εξαίρεση του κανόνα.

 

Το πρόσωπο: Ο Ζακ ΛεΝτέι μοίρασε υποσχέσεις και ήταν δίχως αμφιβολία αυτός που “έκλεψε” την παράσταση στα ματς της προετοιμασίας. Όχι μόνο γιατί ήταν παρών σε όλα με μέσο όρο 17 πόντων, όχι μόνο γιατί σημείωσε δύο “30άρες” -με το Ρέθυμνο και τη Χάποελ- αλλά και γιατί έδειξε ότι μπορεί να δώσει στη ρακέτα του Ολυμπιακού κάτι που της έλειψε τα τελευταία χρόνια, την αθλητικότητα.

 

 

ΠΑΟΚ: Κρύφτηκε από τον ίδιο του τον εαυτό

 

Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να βάλει ένα πρόσημο στα ματς της προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ, ξέχωρα από το οριακά θετικό αποτέλεσμα των έξι νικών και των πέντε ηττών. Αυτό γιατί η ομάδα της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρήθηκε από την αρχή ως το τέλος της προετοιμασίας από πολλά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ρόστερ του, μόνο τρεις (Χρυσικόπουλος, Κόνιαρης, Πόουπ) είχαν συμμετοχή και στα 11 παιχνίδια.

 

Ο Δικέφαλος πέραν από τα διαρκή σκαμπανεβάσματα του, πήγαινε συνήθως ψηλά στο σκορ έχοντας τελικά μέσο όρο 81,1 πόντων στην επίθεση αλλά δεν έπεισε με την αμυντική του συμπεριφορά έχοντας παθητικό 78 πόντων.

 

Το πρόσωπο: Ο Ουίλ Χάτσερ ήταν η σταθερή αξία του ΠΑΟΚ. Έχασε μόνο το τελευταίο παιχνίδι με την Κύμη και στα 10 προηγούμενα είχε μέσο όρο 12,7 πόντων, μένοντας σε μονοψήφιο αριθμό μόνο κόντρα στον Παναθηναϊκό και την ΙΒΒ αλλά παίζοντας λίγο.

 

 


ΑΕΚ: Την αφύπνισε το Βελιγράδι

 

Η περίοδος της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε με το φιλικό παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στον Χολαργό και συνολικό απολογισμό επτά νικών και μιας ήττας. Για την ΑΕΚ λειτούργησε σαν καμπανάκι η συντριβή στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα στις 8 Σεπτεμβρίου (94-63) για να δείξει ένα εξαιρετικό πρόσωπο στο τουρνουά της Λευκωσίας το οποίο κατέκτησε απέναντι σε ομάδες Ευρωλίγκας. Οι δύο νίκες στην Κωνσταντινούπολη επί της Μπάνβιτ και της Μπεσικτάς, συμπλήρωσαν το κάδρο που ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικό ενόψει της νέας σεζόν.

 

Κόντρα σε Μέγκα Μπέμαξ, Ερυθρό Αστέρα, Παναθηναϊκό, Χίμκι, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπάνβιτ, Μπεσικτάς και Χολαργό, η “Ένωση” σημείωνε κατά μέσο όρο 85,12 πόντους και δεχόταν 84,87 καθώς ο συνολικός συντελεστής πόντων ήταν οριακά θετικός (681-679) κάτι που ήταν περισσότερο απόρροια του -31 με τον Ερυθρό Αστέρα.

 

Το πρόσωπο: Έτσι κι αλλιώς ο Γιόνας Ματσιούλις είναι ο σταρ της φετινής ΑΕΚ. Ο Λιθουανός άρχισε φουριόζος τα φιλικά με 23 πόντους κόντρα στη Μέγκα Μπέμαξ, 15 με τον Ερυθρό Αστέρα και 22 με τον Παναθηναϊκό. Στα πέντε επόμενα παιχνίδια της ΑΕΚ είχε συνολικά 42 πόντους όμως ακόμη κι έτσι έδειξε ότι θα είναι το βαρόμετρο της ομάδας.

 

 


ΑΡΗΣ: Λίγα μπροστά, λίγα πίσω

 

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε μόνο έξι ματς προετοιμασίας δεδομένου ότι είχε από νωρίς επίσημες υποχρεώσεις στα προκριματικά του BCL. Ο απολογισμός της ήταν τρεις νίκες με δύο ομάδες της Α2 (Καστοριά, Ιωνικός) και στην παράταση με την τουρκική ΙΒΒ. Ηττήθηκε δε, από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Ήφαιστο.

 

Για τον Άρη η εικόνα ήταν ξεκάθαρη και αποτυπώνεται στους μέσους όρους του στην επίθεση (66,3) και στην άμυνα (68,5). Πέρασε τους 70 μόνο κόντρα στην Καστοριά και την ΙΒΒ αλλά στην παράταση (είχε 63 στην κανονική διάρκεια).

 

Το πρόσωπο: Ο Λάκι Τζόουνς θα κληθεί στον Άρη να αναδείξει το πρόσωπο που έδειξε στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Να πάρει προσπάθειες, πρωτοβουλίες στην επίθεση κάνοντας βέβαια παράλληλα τις δουλειές για τις οποίες φημίζεται. Ατομική άμυνα, βοήθειες, ριμπάουντ. Ο Αμερικανός είχε μέσο όρο 13,25 πόντους στα τέσσερα από τα έξι φιλικά παιχνίδια του Άρη (στα δύο δεν δόθηκαν οι σκόρερ). Στα τέσσερα ματς με την Ντιναμό Τιφλίδας και τη Νίζνι, ο Τζόουνς έδωσε στον Άρη 11,5 πόντους με 46% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ