10.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο Άρτις ένα ακόμη «διαμαντάκι» στα χέρια του Κολοσσού (vids)

Δεν είναι πιτσιρικάς αφού πατάει στα 28 του χρόνια, όμως ο Ντομινίκ Άρτις αναδεικνύεται σε μία ακόμη ξεχωριστή περίπτωση Αμερικανού πόιντ γκαρντ στη διαδρομή του Κολοσσού στην Basket League. Από αυτές που δεν είναι και λίγες στα 15 χρόνια των Ρόδιων στην κατηγορία. Αντιθέτως είναι τόσες που μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς το γεγονός ότι βρίσκουν με μεγάλη συχνότητα Αμερικανούς παίκτες γι' αυτή τη θέση, που έρχονται σχεδόν από το πουθενά και ανεβάζουν επίπεδο την καριέρα τους.

 


Το Σάββατο «έγραψε» στη νίκη επί του Ηρακλή μόλις το τρίτο φετινό double-double με πόντους και ασίστ στο φετινό Πρωτάθλημα -τα άλλα δύο είναι του Βασίλη Μουράτου- αλλά έγινε και ο πρώτος μετά τον Νικ Καλάθη της σεζόν 2018-19, που έφτασε σε double-double τόσο με πόντους-ριμπάουντ όσο και με πόντους-ασίστ. Είναι γενικότερα ένας από τους κεντρικότερους «πυλώνες» του φετινού Κολοσσού που έπεσε διάνα στην επιλογή των ξένων του, με τον γκαρντ από το Όκλαντ κι ακόμη με τον Καντέρ, τον Άντριτς και τον Γκόινς.

 


Ο Άρτις δεν βρέθηκε στα αζήτητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ όμως δεν κουβαλούσε δα πίσω του και κάποια αξιοσημείωτη διαδρομή που θα έκανε εύκολη την επιλογή του. Στα 24 χρόνια του έπαιξε για πρώτη φορά μπάσκετ μετά το κολέγιο στην Πολωνία με τη Σλουπσκ και στη συνέχεια βρέθηκε στην Ιγκοκέα για να του δώσει η Πέζαρο την ευκαιρία να παίξει σε ένα μεγαλύτερο Πρωτάθλημα το 2018. Ήταν αρκετά καλός στην Ιταλία με 9,87 πόντους και 3,53 ασίστ για να επιστρέψει στην Πολωνία για λογαριασμό της Γκόρνιτσα με την οποία έκανε τις πιο παραγωγικές εμφανίσεις του στην Ευρώπη (21,57 πόντοι, 5,79 ασίστ, 3,79 ριμπάουντ) πριν κλείσει την περσινή σεζόν στην Τσεντεβίτα.

 


Η απόφαση του Ηλία Καντζούρη να βάλει δύο βραχύσωμους και χαρισματικούς δημιουργικά άσους στο ρόστερ του Κολοσσού, αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη. Άρτις και Ξανθόπουλος καθοδηγούν ιδανικά τον Κολοσσό και έχουν επιδοθεί σε μία εσωτερική μονομαχία για την πρωτιά των πασέρ της Basket League -έχουν από 77 ασίστ- και με τον Βασίλη Μουράτο να είναι ο μόνος που δείχνει ικανός να τους πάρει την πρωτιά -έχει 78 ασίστ.

 

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Άρτις και ο Ξανθόπουλος δίνουν ανά αγώνα 11 ασίστ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειώσουμε ότι οι πιο αδύναμες δημιουργικά ομάδες της Basket League, ο Άρης και η Λάρισα, έχουν... ελαφρώς μεγαλύτερους μέσους όρους ασίστ από εκείνον που έχουν οι δύο γκαρντ του Κολοσσού, με 13,23 και 13,86 αντίστοιχα.

 

 


Από τον Χάτεν και τον Ρέλεφορντ, στον Ουότερς και τον Γκρίφιν

 


Ο Κολοσσός φαίνεται ότι έχει βρει μία πετυχημένη συνταγή στην επιλογή Αμερικανών πόιντ γκαρντ. Στα χρόνια του στην Basket League έχει κατορθώσει να αναδείξει αρκετούς παίκτες αυτής της θέσης και επί της ουσίας να τους δώσει το «διαβατήριο» για μεγαλύτερα συμβόλαια...

 


Μάρκους Χάτεν έπαιξε στη Ρόδο στη διετία 2011-13. Πριν τον Κολοσσό έπαιζε στη βελγική Μονς αλλά έπαιξε παλαιότερα στην Ιταλία και στο Ισραήλ. Με τους «θαλασσί» έκανε 59 συμμετοχές Πρωταθλήματος που τον κατατάσσουν στην 8η θέση της σχετικής λίστας ενώ είναι ακόμη 6ος σκόρερ τους με 673 πόντους και 5ος πασέρ τους με 155 ασίστ. Γενικότερα ήταν από τους Αμερικανούς γκαρντ που άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα της Ρόδου.

 


*Πριν τον Χάτεν, οι Ρόδιοι έδωσαν το «τιμόνι» της ομάδας στον Τζάρεντ Τζόρνταν. Ήταν στη σεζόν 2010-11, όταν επιλέχθηκε ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ που προερχόταν από τη Βόννη. Παρότι το επίθετο του μπορεί να δημιουργούσε συνειρμούς και προσδοκίες για «30άρες», ο Τζόρνταν περιορίστηκε σε έναν μέσο όρο 6,26 πόντων αφού είχε μία φυσική... ροπή στην πάσα. Σε 27 ματς είχε μέσο όρο 5,37 ασίστ που είναι ο 4ος μεγαλύτερος στην ιστορία του Κολοσσού που του άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής στη Βόννη για να ακολουθήσουν η Μπάμπεργκ, η Χιπουσκόα και η Τούμπινγκεν πριν βρεθεί πέρυσι στη Ρουμανία για τη Σίμπιου.

 


*Tο καλοκαίρι του 2015 o Κολοσσός έριξε δίχτυα στην Πολωνία, επιλέγοντας έναν παίκτη που είχε παίξει μόνο στην άγνωστη Μόρσκι Σέσιν. Ήταν ο Τρέβορ Ρέλεφορντ που αποδείχτηκε «λαβράκι». Έμεινε για δύο σεζόν στη Ρόδο -ενδιάμεσα έπαιξε για λίγο στη Μακάμπι Κιριάτ Γκατ- και είναι ψηλά, ακόμη και σήμερα, στις ιστορικές λίστες του Κολοσσού όντας ο 5ος σκόρερ του (700 πόντοι), ο 2ος πασέρ του (209 ασίστ) και ο 4ος «κλέφτης» του (90 κλεψίματα).

 


*O Τι Τζέι Μπρέι έπαιξε στον Κολοσσό πριν τρία χρόνια χωρίς να έχει πίσω του μια λαμπερή διαδρομή. Στη σεζόν 2017-18 έκανε 27 παιχνίδια στην Basket League με μέσους όρους 12,11 πόντους και 3,4 ασίστ. Η Ρόδος αποδείχτηκε γι' αυτόν «σταυροδρόμι» αφού στη συνέχεια έπαιξε στη Ράστα Βέχτα, στην Ευρωλίγκα με την Μπάγερν Μονάχου, άρχισε τη φετινή σεζόν στην ACB με τη Σαραγόσα και θα τον βλέπουμε πια στα μέρη μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

 


*Ξεχωριστή περίπτωση Αμερικανού πόιντ γκαρντ ήταν για τον Κολοσσό ο Ντομινίκ Ουότερς. Δεν ήταν «ζαριά» όταν τον επέλεξε το καλοκαίρι του 2014 αφού είχε ήδη πέρασμα από Βέλγιο, Ισραήλ, Ισπανία και Γερμανία αλλά αποδείχτηκε το «διαβατήριο» του Αμερικανού για μεγαλύτερα συμβόλαια αφού έπαιξε στη συνέχεια στον Άρη, την Καντού, τον Ολυμπιακό, την Καρσίγιακα, τη Ναντέρ και την Ιρόνι Ναχαρίγια. Στον Κολοσσό της σεζόν 2014-15 έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με 12,6 πόντους και 5,7 ασίστ. Ο μέσος όρος του μάλιστα στις τελικές πάσες είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ όλων των παικτών που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας.

 


*Ανακάλυψη του Κολοσσού μπορεί να θεωρηθεί και ο Μάλκολμ Γκρίφιν. Όταν τον έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017, είχε παίξει επαγγελματικά μόνο στην Καζαμπλάνκα, στη Σαλέ από το Μαρόκο και στη λιθουανική Λιεπάγιας Λάουβας. Μετά τον Κολοσσό έπαιξε κατά σειρά σε Ζενίτ, ΑΕΚ, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Χάποελ Τελ Αβίβ και πέρυσι έκλεισε τη σεζόν στον Κολοσσό πριν φορέσει το καλοκαίρι τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

 


Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ