15.8 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Ο Άρης και η κάνουλα που… στάζει παίκτες (pics, vid)

Για έναν οργανισμό που για 10-12 χρόνια συνήθισε να μονοπωλεί τους εγχώριους τίτλους, η παραγωγή ταλέντων μόνο ως παρηγοριά μπορεί να χαρακτηριστεί όμως δεν είναι και αμελητέο γεγονός. Η περίπτωση του Όμηρου Νετζήπογλου, έστω και με αυτό το πρώιμο βέβαια δείγμα γραφής, έρχεται να υπενθυμίσει ότι ο Άρης εδώ και χρόνια παράγει παίκτες κάποιοι από τους οποίους έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο αγωνιζόμενοι στην Εθνική ομάδα και στην Ευρωλίγκα.

 


Είναι ένα νόμισμα όμως με δύο όψεις. Πέραν του ότι παράγοντας ή δίνοντας την πρώτη επαγγελματική ευκαιρία σε κάποιους παίκτες ο Άρης δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποια μεγάλη επιτυχία με αυτούς στη σύνθεση του, στην ουσία τους έχασε νωρίς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χωρίς να προλάβει να δρέψει τους καρπούς του ταλέντου τους. Ακόμη κι έτσι, η περίπτωση Νετζήπογλου -πάντα με αυτόν το εντυπωσιακό πρώτο δείγμα του αγώνα με τον Ιωνικό- δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για τον Άρη των τελευταίων 15 περίπου χρόνων.

 

 

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος μόλις άρχισε να... βγαίνει από το αβγό, με τον τότε πρόεδρο του ΑΣ Άρης Νίκο Παπαδόπουλο

 


Η πρόσφατη ιστορία άρχισε να γράφεται τον Φεβρουάριο του 2009 όταν ο Λίνος Χρυσικόπουλος πριν καν γίνει 17 χρονών, πήρε το «βάπτισμα τους πυρρός» σε ένα εντός έδρας ματς με την Ολύμπια Λάρισας. Έμεινε στον Άρη ως το 2011 για να ακολουθήσουν, πέραν των άτυχων στιγμών του, η Κηφισιά, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ μαζί βέβαια με την Εθνική. Στον Άρη μέτρησε 30 αγώνες Πρωταθλήματος με 59 πόντους και 45 ριμπάουντ.

 

Ο πιτσιρικάς Κώστας Παπανικολάου με τον Αντρέα Ματσόν στο μακρινό 2008

 


Στην ίδια σεζόν στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο Κερκυραίος, ένα παιδί από τα Τρίκαλα έδειχνε ψήγματα του ταλέντου που έμελλε όμως να ανθίσει αλλού. Ήταν ο Κώστας Παπανικολάου που πήρε επίσης στον Άρη της περιόδου 2008-09, με προπονητή τον Αντρέα Μαντσόν, την πρώτη επαγγελματική ευκαιρία. Ο Χρυσικόπουλος πέρασε σχεδόν τρία χρόνια στον Άρη όμως ο Παπανικολάου διένυσε απλώς τα πρώτα μέτρα του μετέπειτα μαραθωνίου του που τον έφτασε ακόμη και στο ΝΒΑ. Ο «Παπ» είχε κάνει σε εκείνη τη σεζόν 14 συμμετοχές Πρωταθλήματος με εννιά πόντους και πέντε ριμπάουντ. Ήταν στα 18 του, όπως τώρα δηλαδή ο Νετζήπογλου.

 

 

Από το ντεμπούτο του Λευτέρη Μποχωρίδη στην Basket League με αντίπαλο τον Δημήτρη Κατσίβελη


Ένας άλλος παίκτης που παίζει πια στην Ευρωλίγκα και συστήθηκε στο ελληνικό μπάσκετ μέσω του Άρη είναι ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ωστόσο ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι πολύ περισσότερα από αυτό για τον Άρη και το αντίστροφο. Σε αντίθεση με τους περισσότερους αυτής της κατηγορίας παικτών, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ως τώρα καριέρας του στο «Παλέ» πριν φύγει δύο φορές για τον Παναθηναϊκό. Από το 2010 ως το 2014 και από το 2017 ως το 2020. Γι' αυτό και είναι ψηλά σε όλες τις ιστορικές λίστες της ομάδας στο επαγγελματικό μπάσκετ, όντας μεταξύ άλλων 8ος σε αγώνες (126), 6ος σε πόντους (983) και 5ος σε ασίστ (278).

 

Μποχωρίδης, Βεζένκοφ, Λαρεντζάκης στα... νιάτα τους και αριστερά ο νυν κόουτς του Άρη Σάββας Καμπερίδης

 


Δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Κώστα Παπανικολάου, ένας νυν συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, ο Σάσα Βεζένκοφ, έκανε τα πρώτα δειλά βήματα του στο επαγγελματικό μπάσκετ επίσης μέσα από τον Άρη. Η διαφορά με τους περισσότερους αυτής της λίστας, ήταν ότι ο Βεζένκοφ διένυσε μια τετραετία στο «Παλέ» με την τελευταία σεζόν στο να αποτελεί σημείο αναφοράς στη καριέρα του. Έπαιξε μερικές φορές πριν ενηλικιωθεί και στη συνέχεια έκανε αισθητή την παρουσία του με αποκορύφωμα την περίοδο 2014-15 της οποίας ήταν ο MVP.

 


Αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2015 είχε ήδη μετρήσει στην Basket League 94 αγώνες με 996 πόντους -παραμένει στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος- και 475 ριμπάουντ -είναι ο 9ος της σχετικής λίστας. Ακολούθησε μία τριετία στην Μπαρτσελόνα και άλλη μια πια στον Ολυμπιακό.

 


Στην τελευταία από τις τέσσερις σεζόν του Βεζένκοφ στον Άρη ή στην τελευταία διετία του στους «κιτρινόμαυρους», η ομάδα της Θεσσαλονίκης ανέδειξε σε επαγγελματικό επίπεδο ακόμη δύο παίκτες που γρήγορα όμως άφησαν τη Θεσσαλονίκη πίσω τους και κάνουν αξιοσημείωτη καριέρα χωρίς να προλάβουν να προσφέρουν στον Άρη. Ήταν ο Ντίνος Μήτογλου ξεπήδησε από τα Αστέρια αλλά έκανε ντεμπούτο στην Basket League με τον Άρη στη σεζόν 2013-14. έκανε τρία παιχνίδια Πρωταθλήματος, μετακόμισε στις ΗΠΑ και στο Wake Forest και από το 2017 είναι παίκτης του Παναθηναϊκού. Το Σάββατο μάλιστα συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην κατηγορία.

 

Ο Νίκος Γκίκας σε παρουσίαση του Άρη με τον Βασίλη Λυπηρίδη

 


Στην ίδια σεζόν, το 2013-14, είδαμε για πρώτη φορά και τον Νίκο Γκίκα σε αυτό το επίπεδο και μετά το... ξεπέταγμα του από τον Φιλαθλητικό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο διεθνής γκαρντ έκανε ντεμπούτο στην κατηγορία με τον Άρη αλλά στην εξέλιξη της επόμενης αποχώρησε αναζητώντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής και κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η καριέρα του, δικαιώθηκε πλήρως.

 

Αφού χρειάστηκε πρώτα να πάει να παίξει μπάσκετ στη Λετονία με τη Βέντσπιλς η διαδρομή του ήταν ανοδική στη συνέχεια με Κηφισιά, Προμηθέα, ΑΕΚ και βέβαια την Εθνική. Με τον Άρη έκανε 32 εμφανίσεις Πρωταθλήματος, έχοντας 158 πόντους και 54 ασίστ.

 


Στον Άρη άρχισε να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που έκανε έξι συνολικά συμμετοχές Πρωταθλήματος στις σεζόν 2016-17 και 2017-18, για να ακολουθήσει ο Χολαργός πριν γίνει... μόνιμος κάτοικος Λιθουανίας.

 


Σε αυτήν την κατηγορία παικτών ανήκει βέβαια και ο νυν αρχηγός της ομάδας Δημήτρης Φλιώνης που παίζει πια επτά σεζόν σε επαγγελματικό επίπεδο. Πριν από αυτούς υπήρξαν οι περιπτώσεις των Δημήτρη Χαριτόπουλου (2002-06 και 2020-21 στον Άρη), Μιχάλη Τσαϊρέλη (2007-08, 2010-12 και 2016-18 στον Άρη), Σάββα Ηλιάδη (2006-09) ακόμη και του Σπύρου Μούρτου (2008-10 και 2012-18) που διένυσαν τα πρώτα -ή και περισσότερα- βήματα της επαγγελματικής διαδρομής τους με τα κιτρινόμαυρα πριν διανύσουν και άλλα σε καλό επίπεδο.

 


Υπενθυμίζοντας όλους αυτούς που έβαλαν το όνομα τους στον μπασκετικό χάρτη μέσα από τον Άρη, γίνεται σαφές ότι η περίπτωση Νετζήπογλου δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη. Ο Άρης ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του παράγει παίκτες. Το ερώτημα είναι εκμεταλλεύεται στον βαθμό που θα ήθελε αυτές τις περιπτώσεις παικτών ή είναι απλά ένας προθάλαμος γι' αυτούς...

 


Photo Credits Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ