19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν: Ο άνθρωπος που δεν έχανε ποτέ βολές… (vids)

Ο Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν γίνεται σήμερα (28/9) 42 ετών και το Basketa.gr θυμάται τα κατορθώματα του Ισπανού γκαρντ με τη λαμπρή πορεία στο ΝΒΑ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας... Όταν κατάλαβε πόσο καλός ήταν και πόσο καλύτερος θα μπορούσε να γίνει στο μπάσκετ, αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με άλλα αθλήματα και να αφοσιωθεί στην αγαπημένη του πορτοκαλί μπάλα.

Το αποτέλεσμα ήταν να παίξει για πρώτη φορά σε υψηλό επίπεδο με τη φανέλα της Αλικάντε στα 18 του χρόνια. Ακολούθησε μία σεζόν με την Φουενλαμπράδα (2001/02) και το επόμενο βήμα ήταν η μετακίνησή του στην Ταού Κεράμικα (νυν Μπασκόνια).

Το 2003 είχε δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ, ωστόσο δεν άκουσε το όνομά του από τα χείλη του αείμνηστου πρώην κομισάριου Ντέιβιντ Στερν.

Έμεινε στη Χώρα των Βάσκων μέχρι το 2005 και τότε είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, για λογαριασμό των Τορόντο Ράπτορς.

Έγραψε ιστορία από τη γραμμή των βολών

Ελάχιστοι πίστευαν τότε ότι δεν θα γυρνούσε ποτέ στην Ευρώπη. Ο ίδιος όμως με τη δουλειά που έκανε και με τη συνεχή βελτίωσή του, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τελικά έμεινε μέχρι το φινάλε της καριέρας του στις ΗΠΑ, παίζοντας για επτά διαφορετικές ομάδες (Ράπτορς, Πίστονς, Μάβερικς, Νικς, Λέικερς, Χοκς και Καβαλίερς).

Συμμετείχε συνολικά σε 895 παιχνίδια κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ και σε ακόμα 40 στην postseason.

Έκανε πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, καθώς εκτελούσε καλά από την περιφέρεια κι οργάνωνε εξίσου καλά, ωστόσο στην ιστορία έμεινε για τα κατορθώματά του από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» όπως την αποκαλούν οι Αμερικανοί.

Τη σεζόν 2008/09 έπαιξε σε 68 παιχνίδια και είχε το ασύλληπτο ποσοστό 98,1% στις βολές. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ που μοιάζει απίστευτο να καταρριφθεί.

Εκτός από αυτό όμως, έκανε και το δεύτερο καλύτερο σερί διαδοχικών εύστοχων βολών. Από τις 11/4/2008 έως τις 30/1/2009 δεν αστόχησε σε καμία βολή! Σκόραρε 87 συνεχόμενες βολές όμως αυτό δεν ήταν το απόλυτο ρεκόρ.

Εκείνο το κατείχε από το 1993 ο Μάικλ Ουίλιαμς με 97 σερί εύστοχες βολές.

«Χόρτασε» μετάλλια με τους «φούριας ρόχας»

Στο ΝΒΑ δεν κατέκτησε ποτέ το πρωτάθλημα, όμως τις μεγάλες στιγμές τις έζησε με την Εθνική Ισπανίας.

Πιστός «στρατιώτης» της πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006. Εκτός από αυτό όμως κατέκτησε ακόμα επτά μετάλλια.

Δύο ασημένια (2008 Πεκίνο και 2012 Λονδίνο) κι ένα χάλκινο (2016 Ρίο ντε Τζανέιρο) σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα χρυσό (2011 Λιθουανία), δύο ασημένια (2003 Σουηδία και 2007 Ισπανία) κι ένα χάλκινο (2013 Σλοβενία) σε Ευρωμπάσκετ...

Είτε τον συμπαθούσε κάποιος είτε όχι, όλοι παραδέχονταν την αξία του... Και όχι άδικα.

Απολαύστε τον σε δράση...

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ