17.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο άνθρωπος που βρήκε έμπνευση για το μπάσκετ στο παιδί του (vids)

Ο Ρίον Μπράουν αποτελεί ακόμη ένα απόκτημα του Παναθηναϊκού και το Basketa.gr βαδίζει... μαζί με τον Αμερικανό στην κολλεγιακή και την επαγγελματική του καριέρα. Το όνειρο του μπάσκετ, που απέκτησε νόημα από το γιο του, η παρέα... με τον ΛεΜπρόν, το άλμα στην Ευρώπη και η καταξίωση στα χέρια του Μάκη Γιατρά με τον Προμηθέα.

Ήταν καλοκαίρι του 2014, όταν οι Μαϊάμι Χιτ έπαιζαν έναν αγώνα playoffs και μετά από αυτόν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Ρέι Άλεν κάθονταν παρέα στην αποθεραπεία. Στο δωμάτιο, μαζί τους, ήταν ο τότε 23χρονος Ρίον Μπράουν, ο οποίος συζητούσε με το σύλλογο για την πιθανότητα να τον επιλέξει στο draft που ακολουθούσε, έχοντας αποφοιτήσει μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της πόλης της Φλόριντα. Παράλληλα, είχε κάνει προπονήσεις με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και τους Σάρλοτ Χόρνετς, συνεχίζοντας να «κυνηγά» το όνειρο του να παίξει επαγγελματικά μπάσκετ, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, Τίκο.

Ποιος ήταν ο λόγος που είχε τέτοιο ζήλο; Ο 3 ετών τότε υιός του, Ρίον Μπράουν Τζούνιορ, ο οποίος του έδωσε ένα διαφορετικό κίνητρο ζωής, από τότε που ήρθε στη ζωή του. Ο ίδιος ο Μπράουν παραδέχεται πως «πριν έρθει, στις πρώτες μου δυο χρονιές στο κολλέγιο, όλα τα κυνηγούσα για τον εαυτό μου. Όλα τα έκανα για μένα. Και δεν είναι κακό αυτό. Πρέπει να έχεις τα όνειρά σου. Αλλά μόλις ήρθε, όλα τα έκανα πια για αυτόν. Ήταν λίγο αστείο το πόσο μου άλλαξε τα μυαλά ένας τόσο μικρός άνθρωπος, τον οποίο πια αγαπούσα περισσότερο από τον εαυτό μου. Άρχισε να γίνεται συναρπαστικό για μένα».

Κάπως έτσι, το μεγάλο του ταξίδι στον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ ξεκινούσε. Η αλήθεια είναι, ότι η πρώτη εξέλιξη δεν ήταν η ιδανική, αφού δεν επελέγη στο draft του 2014. Λίγο τον ένοιαζε αυτό, όμως. «Το ΝΒΑ είναι, φυσικά, το όνειρο από τα χρόνια του γυμνασίου. Είναι ο πρώτος μου στόχος, αλλά δε θα πληγωθώ ούτε θα απογοητευθώ, αν πρέπει να πάρω άλλο δρόμο. Αν πρέπει να πάω κάπου αλλού, για να κερδίσω την ευκαιρία μου, είμαι εντάξει με αυτό», είχε τονίσει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του.

Και έπαιρνε κάθε φορά τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, διαβαίνοντας άμεσα τον Ατλαντικό. Η Χάποελ Τελ Αβίβ, η Εξέλσιορ, η Κατάγια και η Ντιζόν ήταν οι πρώτοι του σταθμοί, πριν από την «εκτόξευση» με τον Προμηθέα Πατρών. Στην αχαϊκή ομάδα, υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά, έγινε βασικό μέλος της ομάδας, που δημιούργησε μια υπέροχη ιστορία, τόσο με την παρουσία στους τελικούς της Basket League όσο και με τη σπουδαία πορεία στο BCL. Η ώρα για την πραγματική «εκτόξευση» δε θα αργούσε.

Ο Παναθηναϊκός τον κάλεσε κι εκείνος δέχθηκε την πρότασή του. Δεν μπορείς να πεις «όχι», άλλωστε, στον «Εξάστερο» της Ευρώπης. Μαζί με τον Μπεν Μπέντιλ, ο Αργύρης Πεδουλάκης τους ξεχώρισε ως λύσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα και τους «έντυσε» στα «πράσινα», δίνοντας τη δυνατότητα να δείξουν το ταλέντο τους στην Ευρωλίγκα.

Και πού ξέρει ο Ρίον; Ίσως καταφέρει να βρει τη θέση που επιθυμεί στο «μαγικό κόσμο». Όσο έχει ως έμπνευση τον υιό του, όλα μπορεί να τα καταφέρει. Ή, όπως αναφέρει και ο ίδιος, «είναι το πιο μεγάλο μου κίνητρο. Θέλω να φροντίσω για το υπόλοιπο της ζωής του να έχει ρούχα στο ντουλάπι και φαγητό στο τραπέζι. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από αυτό».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ