22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ουίλ Κάμινγκς στο Basketa: «Δεν ξεχνώ εκείνο το σουτ με την ΑΕΚ…» (vids+pics)

Ο Ουίλ Κάμινγκς ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Νταρουσάφακα προς την κατάκτηση του Eurocup και μίλησε στο Basketa.gr για την κούπα που... φέρνει Ευρωλίγκα, τη συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ και το στόχο του τίτλου στο πρωτάθλημα Τουρκίας, χωρίς να ξεχνά τις σπουδαίες αναμνήσεις από την περσινή του χρονιά στον Άρη.

Πριν από έναν χρόνο μόλις, αγωνιζόταν στα μέρη μας, φορώντας την φανέλα του Άρη και αναδεικνυόμενος τότε σε πρώτο σκόρερ της κανονικής περιόδου στη Stoiximan.gr Basket League. Ήταν μεταξύ των παικτών που πρόσφεραν άλλη μία χρονιά με θετικό πρόσημο, στις ημέρες του Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο των «κιτρίνων», με το νικητήριο του σουτ κόντρα στην ΑΕΚ να στέλνει την ομάδα ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ η πορεία της στο νεοσύστατο Basketball Champions League δεν ήταν αρνητική.

Όλα αυτά, αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για την Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος βλέποντας αρκετές... αναποδιές στο διάβα του, με την ομάδα να χάνει το μεγάλο χορηγό της, την Dogus, άρα και σημαντικό κομμάτι των εσόδων της, αποφάσισε να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό τελικά του βγήκε, αφού διάλεξε να αγωνιστεί φέτος στο Eurocup και μέσω αυτού να περάσει στην Ευρωλίγκα. Με την ομάδα να είναι αήττητη στα νοκ άουτ και να «σπάει» την έδρα της Λοκομοτίβ Κουμπάν στους τελικούς, για να σηκώσει το τρόπαιο στο σπίτι της, το στοίχημα βρήκε νικητή τον Αμερικανοϊσραηλινό πρώην τεχνικό των Κλίβελαντ Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς και πρωταθλητή Ευρώπης του 2014 με τη Μακάμπι, με τον Ουίλ Κάμινγκς να είναι μεταξύ των πιο καθοριστικών παραγόντων, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο στην περιφέρεια με τον Σκότι Ουίλμπεκιν. Αν ψάχνει, πάντως, ένα κοινό στοιχείο των τριών προαναφερθέντων ανδρών, είναι η θητεία τους σε ελληνική ομάδα, με τον Μπλατ να έχει περάσει από τον πάγκο του Άρη και τον Ουίλμπεκιν να έχει αγωνιστεί στην ΑΕΚ.

Ο Ουίλ Κάμινγκς, μίλησε στο Basketa.gr για τη μεγάλη επιτυχία της Νταρουσάφακα, που έφερε το Eurocup στην Κωνσταντινούπολη και εξασφάλισε θέση για την επόμενη Ευρωλίγκα, ευελπιστώντας ο ίδιος πως θα κάνει επίσης ένα μεγάλο «βήμα». Δε... βιάζεται, βέβαια, να το κάνει, αφού προέχει το πρωτάθλημα Τουρκίας, για το οποίο είναι κατηγορηματικός πως η ομάδα του μπορεί και εκεί να πάρει τον τίτλο, αν και η Νταρουσάφακα αυτή τη στιγμή μοιάζει να χάνει το «τρένο» για το πλεονέκτημα έδρας, ενώ κάνει λόγο και για τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Επίσης, αναφέρεται στη θητεία του στον Άρη και τις ωραίες του αναμνήσεις από αυτήν, απαντώντας στο αν θα γύριζε στην Ελλάδα και... για ποιο λόγο.

Ουίλ, μπορεί να είναι μία κοινότοπη ερώτηση, αλλά ποιο είναι το συναίσθημα κατακτώντας έναν σημαντικό τίτλο, σαν το Eurocup;

Νιώθεις τέλεια, είναι συναισθήματα που δεν μπορείς να περιγράψεις! Συνειδητοποιείς σε εκείνο το σημείο, ότι δεν έχει κάθε αθλητής στη θέση μας αυτή τη δυνατότητα, να παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο και να κατακτά τέτοιους τίτλους. Είναι, πράγματι, κάτι σπουδαίο.

Ήταν ένας από τους λόγους που σε έφεραν στην Νταρουσάφακα ο υψηλός στόχος στο Eurocup;

Ήταν ένας από αυτούς, όπως είπες. Όλα, όμως, είναι σημαντικά όταν παίρνεις μία απόφαση, όπως η χώρα όπου θα παίζεις, ο προπονητής, οι διοργανώσεις και ο ρόλος που θα έχεις.

Μίλησες για τον προπονητή και στην Νταρουσάφακα έχετε τον Ντέιβιντ Μπλατ. Έπαιξε, όντως, τόσο σημαντικό ρόλο η παρουσία ενός τέτοιου κόουτς για σένα;

Είναι αλήθεια, ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Ο κόουτς Μπλατ μου είχε μιλήσει πριν υπογράψω και στην κουβέντα μαζί του, συμπεράναμε πως υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, για να προχωρήσουμε μετά στη συμφωνία.

Πώς ένιωσες που σου ζήτησε, μετά από μία πολύ καλή σεζόν με τον Άρη, να γίνεις ένας από τους βασικούς εκτελεστές της ομάδας;

Είναι κάτι πολύ καλό για μένα, γιατί… αυτό είναι το χαρακτηριστικό, για το οποίο με ξέρουν όλοι. Μου αρέσει, φυσικά, να σκοράρω και ο κόουτς μου ζήτησε να είμαι επιθετικός, χωρίς βέβαια να παραλείπω και όλους τους άλλους τομείς, όπως την άμυνα, το ριμπάουντ ή τη δημιουργία. Πρέπει να βοηθάς παντού, για να κερδίζει η ομάδα σου.

Θεωρείς πως η Νταρουσάφακα έφτασε σε αυτό τον τίτλο, επειδή είναι μία ομάδα που είχε τον τρόπο να κερδίζει και εκτός έδρας;

Η ομάδα μας είναι ένα σύνολο με ιδιαίτερα παιδιά. Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο έμπνευσης, αλλά ξέρουμε πώς να προετοιμαστούμε κατάλληλα για δύσκολες συνθήκες. Ξέραμε, ότι έπρεπε να το κάνουμε και συγκεντρωθήκαμε στο στόχο μας, όταν χρειάστηκε να πάρουμε και εκτός έδρας αποτελέσματα.

Περίγραψέ μου τις τρομερές εκείνες στιγμές στον πρώτο τελικό με τη Λοκομοτίβ στο Κράσνονταρ, όταν με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν ήσασταν πίσω με διαφορά τριών πόντων, αλλά καταφέρατε να κλέψετε την μπάλα και να ευστοχήσετε σε τρίποντο για την παράταση.

Ήμασταν πίσω με τρεις, όντως, αλλά ξέραμε απλά ότι υπήρχε τρόπος για να κερδίσουμε, ή έστω να στείλουμε το ματς στην παράταση. Είμαι πολύ χαρούμενος, που στο τέλος τα καταφέραμε και έστω με αυτό τον τρόπο, στείλαμε το παιχνίδι στην παράταση και μετά σκοράραμε παραπάνω πόντους, για να κερδίσουμε. Είχαμε παλέψει όλη την χρονιά για αυτούς τους τελικούς και γνωρίζαμε, πώς έπρεπε να παρουσιαστούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Είχατε πει τίποτα ιδιαίτερο μεταξύ σας, πριν από εκείνο το πρώτο ματς στο Κράσνονταρ;

Όχι, δε θα το έλεγα. Εμείς είμαστε μία ομάδα, που δεν αγχώνεται όπου κι αν παίζει. Παίζουμε, απλά το παιχνίδι μας, και διεκδικούμε τις πιθανότητές μας ακόμη… και με βροχές ή κεραυνούς.

Με αυτή την κατάκτηση, βέβαια, προχωράτε στην Ευρωλίγκα. Πώς νιώθετε που υπάρχει αυτή η προοπτική μπροστά σας;

Είναι κάτι εξαιρετικό, μία σπουδαία επιτυχία και είναι σημαντικό που την πετύχαμε. Κι αυτό, γιατί καταφέραμε να βάλουμε ξανά την ομάδα στον «χάρτη» της Ευρωλίγκα. Πρέπει, όμως, να συντονιστούμε στις υποχρεώσεις μας, στο πρωτάθλημα Τουρκίας.

Εκεί, ποιος είναι ο στόχος;

Να σηκώσουμε την κούπα!

Το λες με μεγάλη αυτοπεποίθηση, σε μία διοργάνωση με δυνατούς αντιπάλους και ομάδες Ευρωλίγκας.

Αυτή την ερώτηση γιατί την κάνεις; Προφανώς υπάρχουν σπουδαίες ομάδες, με κάποιες πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα, όπως η Φενέρμπαχτσε, αλλά αυτό δε μας κάνει λιγότερο ισχυρούς ούτε μας κάνει να πιστεύουμε λιγότερο σε αυτό το στόχο.

Πέρυσι αγωνιζόσουν στα μέρη μας, με την φανέλα του Άρη, ενώ ήσουν και πρώτος σκόρερ στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League. Σε βοήθησε αυτή η εμπειρία να ανέβεις επίπεδο και να στέλνεις μία ομάδα στην Ευρωλίγκα, ενώ μόλις πέρυσι ήσουν σε επίπεδο BCL;

Με βοήθησε, σίγουρα, να βελτιωθώ σαν παίκτης. Έπαιξα έχοντας μεγάλο χρόνο συμμετοχής και είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ απέναντι σε ομάδες Ευρωλίγκα, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, με αποτέλεσμα να έχω τη δυνατότητα να είμαι σήμερα σε αυτό το επίπεδο. Έπαιξα σε πολύ υψηλό επίπεδο τότε, προκρίθηκα σε έναν τελικό Κυπέλλου και αυτά είναι πράγματα, που πράγματι βοήθησαν πολύ την καριέρα μου.

Τι θυμάσαι από τις μέρες που ήσουν στην Ελλάδα;

Το πρώτο είναι σίγουρα το νικητήριο σουτ με την ΑΕΚ, που έστειλε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου. Είχαμε, βέβαια, κι άλλες επιτυχίες εκείνη την χρονιά, που επίσης μένουν αξέχαστες, όπως η πρόκριση στους «16» του BCL ή η 4η θέση στο πρωτάθλημα.

Από το BCL, λοιπόν, στο Eurocup και από εκεί στην Ευρωλίγκα, παίζοντας και σε ένα υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα, το τουρκικό. Τι ψάχνεις τώρα; Θα διεκδικήσεις τη δυνατότητα να παίξεις την Ευρωλίγκα; Θα «κυνηγήσεις» ίσως το όνειρο του ΝΒΑ;

Δεν ανησυχώ για το συγκεκριμένο θέμα αυτή τη στιγμή, γιατί πολύ απλά τώρα θέλω να τελειώσω την χρονιά στο τουρκικό πρωτάθλημα όσο πιο δυναμικά μπορώ. Μετά, φυσικά, θα αρχίσω να σκέφτομαι το μέλλον μου.

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα για αγωνιστικούς λόγους, ή μόνο για… τουρισμό;

(γέλια) Για διακοπές σίγουρα, Μύκονο ή Σαντορίνη! Τώρα, δεν μπορώ να σου απαντήσω για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά αν υπήρχε μία ομάδα που να κάλυπτε τις απαιτήσεις μου και μου πρόσφερε μία καλή ευκαιρία, τότε ναι θα πήγαινα.

Μύκονο και Σαντορίνη για ποιο λόγο;

Είναι τα δύο πιο δημιφιλή νησιά και σίγουρα πρέπει να τα επισκεφθείς έστω μία φορά. Τα έχω στη λίστα μου (γέλια). Έχω ήδη επισκεφθεί την Κρήτη και είμαι βέβαιος, πως θα περάσω και από αυτά τα νησιά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ