18.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομάδα με ταυτότητα

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στο Κάουνας όπου απόψε (20.00) αντιμετωπίζει την Ζαλγκίρις. Μμια ομάδα που πλέον έχει συγκεκριμένη ταυτότητα , καθώς είναι δεύτερη χρονιά με τον ίδιο προπονητή και φιλοσοφία. Έχουν 5 νίκες και 5 ήττες, με κάποιες νίκες να είναι ιδιαιτέρα σημαντικές και σε δύσκολες έδρες όπως μέσα στην Βαρκελώνη. Ας δούμε όπως πάντα κάποια από τα σημεία κλειδιά του αγώνα.

Είναι μια ομάδα που αγωνίζεται σχεδόν επάνω στον μέσο όρο ταχύτητας ανά κατοχές της Euroleague. Δεν είναι η ομάδα που θα τρέξει τόσο πολύ, θα πάρει μεγάλα ρίσκα. Έχουν αρκετά απλό, αλλά ενδιαφέρον playbook, προσπαθούν πάντα να δημιουργήσουν το καλάθι μέσα από ομαδικές συνεργασίες περισσότερο παρά από ατομικές ενέργειες και για αυτόν τον λόγο ακριβώς έχουν και φέτος αυξημένο τον συγκεκριμένο δείκτη (καλάθια από assist).

PnR game

Με την παραμονή Pangos και την απώλεια Lekavicius, Westermann είναι δεδομένο ότι θα υπήρχε ένα ρίσκο στις επιλογές. Για την ώρα η επιλογή του Dee Bost δεν αποδίδει ακόμη έτσι οι Pangos, Micic είναι οι κύριοι χειριστές, με τον Valinskas να κερδίζει αρκετά λεπτά συμμετοχής για να συμπληρώσει. Η ικανότητα και η βελτίωση του Pangos στην εκτέλεση από dribble (όπως και του Micic), αλλά και στο διάβασμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι ένας παίκτης ρυθμού που στην μέρα του μπορεί να βάλει την σφραγίδα του σε ένα ματς (π.χ. στην νίκη στην Unicaja). Δεδομένο είναι όμως ότι, επειδή δεν υπάρχει το βάθος στους χειριστές ποιοτικά όπως πέρσι. οι αντίπαλοι δίνουν μεγάλο βάρος στην εξουδετέρωσή του, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο για αυτόν.

POST GAME

Εκεί που γυρνάει ο διακόπτης στο 1 εναντίον 1 είναι όταν μέσα από το σύστημα διαγνώσουν κάποιο mismatch (από αλλαγές, αλλά και απευθείας αδυναμία), τότε αμέσως θα σημαδέψουν να το χτυπήσουν, κυρίως εσωτερικά με τους Jankunas (πρώτος scorer), Ulanovas, Kavaliauskas. Άλλωστε, εδώ είναι η πρώτη σφραγίδα του coach που όπως και πέρσι έτσι και φέτος η ομάδα του είναι από τις πρώτες που βγάζουν κατοχές από το post και μάλιστα για την ώρα είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Αυτό σημαίνει αυτόματα για τον αντίπαλο ότι και οι κοντοί παίκτες θα χρειαστεί να βγάλουν άμυνες, αλλά ενδεχόμενος αν επιλεχθεί η τακτική της παγίδας τότε θα πρέπει να έχεις καλές αμυντικές περιστροφές. Όλη αυτή η διαδικασία τους δίνει και πολλές βολές, σημείο το οποίο στηρίζονται επιθετικά, καθώς αναλογικά εκτελούν πολλές (όχι μόνο από καταστάσεις post, αλλά γενικά πάνε στις επαφές).

 

Πάνω σε αυτό να σημειώσω ότι η Zalgiris σουτάρει ανά σουτ τα δεύτερα λιγότερα τρίποντα (αλλά με 37.8 ελαφρώς επάνω από το EUROLEAGUE AVERAGE), ένα σημαντικό στοιχείο για την επιλογή της άμυνας, αλλά και για τα close out.

OFFENSIVE REBOUND

Όπως θα πούμε και παρακάτω η δύναμη της Zalgiris είναι η επιθετική της αποτελεσματικότητα. Έχουν πάνω από τους μέσους όρους ευστοχίας στα σουτ. Μια ομάδα λοιπόν που είναι εύστοχη και είναι από  καλύτερες στα επιθετικά rebound ανά κατοχή, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να την κρατήσεις χαμηλά. Εντός έδρας η θέληση είναι πάντα υψηλότερη, σε συνδυασμό με την ενέργεια της εξέδρας. Η Efes το είδε στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι που έχασε 16 αμυντικά rebound. Οι μάχες θα είναι δυνατές, πολλά από αυτά είναι κοντινά από χαμένες low post κατοχές.

Αφήνω για το τέλος το OFF BALL (η ZALGIRIS πρώτη σε κατοχές OFF BALL) παιχνίδι του Milaknis, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους του είδους και μπορεί να αλλάξει την ροή ενός αγώνα με την ικανότητα στο τρίποντο. Θέλει προσοχή, γιατί όταν είναι μέσα θα παίξουν για αυτόν. Γενικά, είναι μια ομάδα με σημείο αναφοράς την επίθεση και χρησιμοποιούν αρκετές φορές χαμηλά σχήματα με τον Jankunas σαν 5 με Pick and Pop παιχνίδι, που κι εκεί θέλει αρκετή προσοχή.

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στο στιλ παιχνιδιού της Zalgiris. Μια ομάδα που στην επίθεση παρόλο που έχει πολλές δυνατότητες είναι από τις 3-4 αποτελεσματικότερες και σίγουρα εκεί είναι πάντα η αρχική εστίαση: Πως θα βγούνε εκτός ρυθμού.

Αμυντικά θέλουν να είναι πολύ επιθετικοί, παρόλα αυτά έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα και απόδοση (όπως και πέρσι) και αυτό είναι το σημείο κλειδί που δεν τους αφήνει να ανέβουν ένα επίπεδο πιο επάνω. Η διάθεση από τον πάγκο υπάρχει, όπως και η πίεση. Ξεκινάνε μερικές φορές να πιέζουν αρκετά ψηλά, μετά από βολές ή και από καλάθι με σκοπό να μην μείνει χρόνος στον αντίπαλο όταν περάσει το κέντρο να είναι οργανωμένος.

Στο μισό γήπεδο τώρα με τον Jankunas κυρίως σαν 5, θα βγουν δυνατά σε όλους τους παίκτες. Στο περσινό παιχνίδι έπαιξαν σε σημεία επιθετική άμυνα και με τον Καλάθη στα pick and roll. Είναι η φιλοσοφία της ομάδας. Από εκεί και πέρα το κύριο θέμα τους είναι ότι σε αυτήν την προσπάθεια παραχωρούν πολλές βολές. Σε κάποια παιχνίδια τα κατάφεραν να παίξουν καλή άμυνα σε κάποια άλλα όχι. Επίσης, γενικά, «πακετάρουν» την άμυνα και αφήνουν αρκετά ανοιχτά τρίποντα. Κύριο μέλημά τους είναι να προστατέψουν την ρακέτα τους. Το ίδιο χαρακτηριστικό είχαν και πέρσι.

Φέτος, ξανά, είναι στις πρώτες ομάδες στο πόσα τρίποντα ανά σουτ σουτάρει ο αντίπαλος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ