21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το “Δεύτερο” του Σιγάλα, τα βότσαλα στην Οστία και το καλάθι…σαντιγύ

Πέρασαν κιόλας 23 χρόνια και όμως κάποιες φορές είναι σαν να ήταν χθες. Οταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιγάλας, σηκώνοντας στον ουρανό του Παλαέουρ της Ρώμης το αγιο δισκοπότηρο (το κύπελλο Πρωταθλητριών) φώναζε : “Το δεύτερο”.
Φυσικά και ήταν το πρώτο και πιο γλυκό ευρωπαϊκό τρόπαιο των Ερυθρολεύκων, απλά χρονικά είχε προηγηθεί η κατάκτηση του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, όπου εκεί ήταν: “Το πρώτο”.

Σαν σήμερα λοιπόν, 24 Απριλίου, πριν από δύο δεκαετίες, το 1997 στη Ρώμη ο Ολυμπιακός στεφόταν αυτοκράτορας και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς οδηγούσε την ομάδα με την οποία δέθηκε όσο με καμία άλλη στην Ελλάδα στο θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Επρόκειτο για άθλο καθώς ο “Ντούντα” δεν πήρε απλά το πρώτο κύπελλο Πρωταθλητριών του συλλόγου (και δικό του) αλλά παράλληλα ξόρκισε στο μυαλό των φίλων της ομάδας αλλά και των ίδιων των παικτών του το “φάντασμα” του Γιάννη Ιωαννίδη που πλανιόταν πάνω από το παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΡΟΚ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΜΕΛΩΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Σε μια χρονιά ροκ, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση από την εποχή Ιωαννίδη στην εποχή Ιβκοβιτς ο Ολυμπιακός πέρασε απο χίλια κύματα, αλλά όχι μόνο έμεινε ζωντανός αλλά πέτυχε κάτι ανεπανάληπτο για το σύλλογο μέχρι και σήμερα, το να πάρει το τρίπλ κράουν !
Ο Ρίβερς την περασμένη χρονιά δεν μπόρεσε να δώσει την ώθηση που ήθελε η ομάδα του στην Ευρώπη και έτσι το (ευρωπαϊκό) τέλος ήρθε στη Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα πλέι οφ.
Ο “Ντούντα” ήθελε να φέρει στον Ολυμπιακό με το που ανέλαβε τον Μπάιρον Ντίκινς, που είχε στον Πανιώνιο αλλά ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς τον πρόλαβε και τον πήρε στον Παναθηναϊκό.


Τότε ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων μετέτρεψε τον Ντέηβιντ Ρίβερς στον απόλυτο ηγέτη της ομάδας του, όταν του έβαλε δίπλα τον Μίλαν Τόμιτς να τον ηρεμεί στο να μην τρέχει κάποιες φορές άσκοπα στο παρκέ.
Κάτι που είχε στοιχίσει σε πολλές ήττες (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) στο τελευταίο σούτ, όπου οι μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρώπης τελείωσαν την πρώτη φάση στην προτελευταία θέση του ομίλου με ρεκόρ 5-5 και ξεπερνώντας στη βαθμολογία μόνο τη αδύναμη βελγική Σαρλερουά.

Αποτέλεσμα ; Στο δεύτερο μισό της περιόδου ο Ρίβερς “πέταγε” και μαζί του ο Ολυμπιακός.
Στον τελικό του πρωταθλητριών στη Ρώμη, ο “Ντούντα” ήξερε πως αν εξουδετερώσει ένα δικό του παιδί, τον Σάσα Τζόρτζεβιτς (έναν παίκτη που μπορούσε να κερδίσει μόνος του έναν τελικό) τα πράγματα θα γίνουν απλά για την ομάδα του.
Μιλώντας με τον κουμπάρο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς την παραμονή του τελικού τον ρώτησε γενικά τη γνώμη του για το ματς με τη Μπαρτσελόνα και ο “Ζότς” του εξέφρασε την ανησυχία που είχε και ο ίδιος, ως τεχνικός της Ρεάλ, καθώς περίμενε λίγο αργότερα τους Καταλανούς ως αντιπάλους για τους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος.

“Το πρόβλημα είναι ο Σάσα, αυτός κάνει όλη τη ζημιά” είπε τότε στον “Ντούντα” ο κουμπάρος του για να πάρει την αμίμητη απάντηση από τον τεχνικό του Ολυμπιακού:

“Λοιπόν Ζέλικο αν θέλεις να πάρεις πρωτάθλημα κάτσε και δες αύριο τον τελικό, γράψτον και στο βίντεο και εφάρμοσε την ίδια άμυνα που θα παίξουμε εμείς πάνω του και στους τελικούς” !

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς φώναξε στο δωμάτιο του βίντεο τον Ντέηβιντ Ρίβερς και του έδωσε το πλάνο:

“Στην άμυνα θα τον πηγαίνεις συνέχεια από αριστερά, καθώς έχει ενοχλήσεις στον αχίλλειο και δεν πατάει καλά. Αντίθετα όταν επιτίθεσαι, θα τον πηγαίνεις αριστερά – δεξιά όσο μπορείς με εναλλαγές για να τον κουράσεις” επέμεινε ο “Ντούντα” που έβαλε τον Γιώργο Σιγάλα βεντούζα πάνω στον Αρτούρας Καρνισόβας για να κόβει την πρώτη πάσα από τον Τζόρτζεβιτς αλλά και να μπλοκάρει γενικότερα τον ισπανικό αιφνιδιασμό.

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκινάει καλά τον τελικόμε αποκορύφωμα μια φάση όπου ο Φράνκο Νάκιτς χάνει ένα λέι άπ και “παγώνει” γυρίζοντας προς τον πάγκο (όπου τρία χρόνια πριν σε ανάλογες φάσεις στο Τελ Αβίβ θα έβλεπε τον “Ξανθό” να βάζει και να βγάζει το κοστούμι”).

Ξαφνιάζεται ευχάριστα, βλέποντας τον “Ντούντα” να χειροκροτά έντονα και να του λέει: “Πάμε Φράνκο, δεν πειράζει”.

“Εκείνη τη στιγμή η ψυχολογία του ήταν χάλια, θα του φώναζα και από πάνω ;” είπε αργότερα με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κόουτς Ιβκοβιτς, που ήταν ακόμα πιο απολαυστικός στο ημίχρονο (ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά μόλις με ένα καλάθι) στα αποδυτήρια.

“Μπρέ, μη φοβάστε. Δείτε το καλάθι σαν…σοκολατίνα και ορμήστε να το φάτε. Και για όσους δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο γλυκό, ας το δουν σαν σαντιγύ” !

Μόλις ο Ολυμπιακός ξεφεύγει με 6-8 πόντους και ο Ντούντα βλέπει τη Μπαρτσελόνα εκτός ρυθμού, κάνει με το χέρι του το περίφημο νεύμα στον Ρίβερς.

“Τελείωσέ τους, τρέξε τώρα”.

Ο Ρίβερς βάζει πέμπτη και ο τελικός είναι ιστορία με τη μεγαλύτερη διαφορά (15 πόντοι, 73-58) μάλιστα, που έχει σημειωθεί ποτέ σε μονό τελικό από το 1966 μέχρι και τότε. Μάλιστα το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε το 2004 με τον θρίαμβο της Μακάμπι επί της Τιμσίστεμ (118-74) και ο επόμενος τελικός που ανέβηκε τόσο η διαφορά ήταν πάλι σε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακό, αλλά από την ανάποδη αυτή τη φορά (86-68 το 2010 στο Παρίσι) !

Η ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΡΩΜΑ

 

Την παραμονή του τελικού, οι παίκτες περίμεναν ότι θα είχαν κάποια προπόνηση ή κάποιο έξτρα βίντεο, συνηθισμένοι από τα παλιά.
Ομως το πρωί περιμένει ένα πούλμαν έξω από το ξενοδοχείο και ο Ιβκοβιτς τους πάει βόλτα στην παραλία, στην Οστια, 20 χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη.

Οι παίκτες παίζουν “κουταλάκι” στη θάλασσα με την πέτρα του Φασούλα να πηγαίνει πιο μακριά από όλες, ενώ ο Δημήτρης Παπανικολάου ως…ρούκι γνωρίζει το πρώτο μπουγέλο (και μάλιστα θαλασσινό).

Σε συνέντευξη του, στα ελληνικά μέσα, ο Ιβκοβιτς όχι απλά δεν αποφεύγει να μιλήσει για τη λέξη που κάνει…τζίζ (τρόπαιο) αλλά αποκαλύπτει ότι έτσι μεγάλο που είναι το κύπελλο σκέφτεται να βάλει τον μικρό του γιό τον Παύλο μέσα, μόλις το κατακτήσει η ομάδα του !

Κοσμογονία για παίκτες, δημοσιογράφους αλλά και κόσμο που καταλαβαίνουν ότι πλέον υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και νοοτροπία στην ομάδα.

Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι για τον Ντούντα, που σε κάθε στραβή ήττα στο πρωτάθλημα (πέντε έκανε στην κανονική περίοδο χάνοντας μεταξύ άλλων όχι μόνο από τον Παπάγου, αλλά μέχρι και από τον ουραγό ΒΑΟ.

Δύο μέρες μετά εκείνη την ήττα η ομάδα είναι στο αεροδρόμιο για να “πετάξει” για ένα κρίσιμο παιχνίδι και όταν όλες οι κάμερες πρωί πρωί πέφτουν πάνω στον Ντούντα (που προσέχει πολύ τον εαυτό του αλλά δεν έχει προλάβει να τον περιποιηθεί πολύ εκέινο το πρωϊνό) τα ακούει ο καλός φίλος και συνάδελφος – υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου τότε – Γιάννης Φιλέρης !

Δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει στις κάμερες (δεν κρυβόταν ποτέ) αλλά ήθελε πρώτα να κάνει ένα φρεσκάρισμα.

Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά μπορούσε να χάσει από κάθε ομάδα στο πρώτο μισό, αλλά στο τέλος ήταν αχτύπητος και πήρε ουσιαστικά και τους τρεις τίτλους στο ΟΑΚΑ.

Εκεί νίκησε τον Απόλλωνα Πάτρας με το καλάθι του Δημήτρη Παπανικολάου στην εκπνοή του τελικού του κυπέλλου.

Εκεί πήρε το ματς τίτλου (κάνοντας το 3-1 στη σειρά) με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα.

Αλλά και εκεί εξασφάλισε ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στο φάιναλ φορ, όταν συνέτριψε τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό 69-49 στον πρώτο προημιτελικό σπάζοντας του την έδρα.

“Είμαστε ήδη στο αεροδρόμιο για τη Ρώμη” φώναξε έξω από τα αποδυτήρια ο Νάκιτς πανηγυρίζοντας και τον…έφαγε μαύρο φίδι από τον Ντούντα που ήθελε να κρατήσει προσγειωμένη την ομάδα για το 2-0 στο ΣΕΦ όπως και έγινε.
Αλλωστε το κρύο ντούς στους “16” με την Παρτίζαν που ο Ολυμπιακός έσπασε την έδρα, αλλά χάνοντας στον Πειραιά, χρειάστηκε να ξαναπάει στο Βελιγράδι για δεύτερη νίκη !
Με αεροπλάνο μάλιστα που έκλεισε ο ίδιος ο κόουτς από την YAT (η σερβικη αεροπορική εταιρία) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα μετά την ήττα σοκ (60-61) στο ΣΕΦ από την Παρτίζαν.

Στη Ρώμη ο κόσμος είχε ανέβει στα κάγκελα, ποτέ ξανά ο Ολυμπιακός δεν είχε μαζί του τόσο κόσμο εκτός Ελλάδος σε οποιοδήποτε γήπεδο.

“Το πήραμε και για αυτούς, το αξίζουν γιατί είναι οι καλύτεροι φίλαθλοι και έδωσαν άλλο χρώμα στη διοργά[νωση” είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό λίγο πριν δακρύσει όταν αφιέρωσε το τρόπαιο στον αδελφό του Σλόμπονταν “Πίβα” που δεν ήταν πλέον στη ζωή.

Στα αποδυτήρια ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σαλονίκης και ο Παναγιώτης Φασούλας είχαν ήδη ανάψει τα πούρα αλλά αυτός που το χαιρόταν με την ψυχή του ήταν ο λάτρης του Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης !

Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ:

Ολυμπιακός-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 74-65 Ολυμπιακός: Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς.

Ολίμπια: Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:

 

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 73-58 Ολυμπιακός: Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα: Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oL9u0YCxWvU



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ