16.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι των αντιθέσεων

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έφτασε η ώρα να δούμε ξανά ένα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού , αυτήν την φορά για Ελληνική διοργάνωση. Ενώ το παιχνίδι είναι μέρος της δικιάς μας λίγκας βέβαια , η πρόβλεψη για το τι αναμένουμε να δούμε έρχεται κυρίως από τα πεπραγμένα των ομάδων στην Euroleague.

Του είχε λείψει να είναι ανταγωνιστικός με συνέπεια

Τις προηγούμενες σεζόν ο Ολυμπιακός ( μετά coach Σφαιρόπουλου εποχή ) ξεκινούσε πάντα με ψηλές βλέψεις. Αυτές όμως σχετικά σύντομα από την αρχή της σεζόν διαψεύδονταν. Πέρσι στην πρεμιέρα έχασε εντός έδρας από την Ζαλγκιρις ενώ στην συνέχεια είχε αρκετές αυξομειώσεις στην απόδοση του. Μην ξεχνάμε ότι εντός έδρας πέρσι έκανε ήττες από ομάδες που δεν πέρασαν ούτε καν στην οκτάδα και μάλιστα αρκετές ενώ στην αρχή έκανε νίκες εκτός έδρας απέναντι σε ομάδες που τελικά πέρασαν σε οκτάδα και τελική τετράδα. Με λίγα λόγια η πορεία του ήταν με μεγαλύτερες αυξομειώσεις από το κανονικό με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα τότε από τον ΠΑΟ η οποία έμοιαζε να είναι το τελικό χτύπημα για να “πεταχτεί εκτός οκτάδας. Φέτος η σεζόν δείχνει μέχρι τώρα να είναι εντελώς διαφορετική. Εντός έδρας έχει κάνει όλες τις νίκες που πρέπει , και με ομάδες θεωρητικά αδύναμες αλλά και με ομάδες πολύ ισχυρές οι οποίες βλέπουν προς τα επάνω. Δεν τα κατάφερε στα πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια του τα οποία ήταν όλα με δύσκολους αντιπάλους. Εάν τυχόν έφερνε και εκεί αποτελέσματα θα έβαζε ήδη πολύ γερές βάσεις για την πρώτη τετράδα στην κανονική διάρκεια , μια θέση βέβαια που ακόμη διεκδικεί , χωρίς όμως να έχει κάνει το εξαιρετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας.

Η φετινή έκδοση του Ολυμπιακού μέχρι και τον αγώνα της Παρασκευής είχε έναν ερωτηματικό καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι απλά χάνει έξω από τις καλές ομάδες και δεν μπορεί να έχει το ίδιο επίπεδο απόδοση όπως έχει στα εντός έδρας παιχνίδια , εκεί που κυριάρχησε εύκολα σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια αλλά με ομάδες κυρίως εκτός οκτάδας. Η νίκη και ο τρόπος που το έκανε με την Maccabi του δίνει ένα ακόμη credit ότι δεν κερδίζει απλά τις εύκολες ομάδες μέσα αλλά κυριαρχεί σε ομάδες οκτάδας. Η σεζόν βέβαια είναι όχι απλά μεγάλη αλλά γιγαντιαία και κάτι που ισχύει στις 22 Νοεβρίου δεν υπάρχει καμία απολύτως βεβαιότητα ότι θα ισχύει όχι τον Μαϊο αλλά 48 ώρες μετά. Στα πλαίσια αυτά ο Ολυμπιακός έκανε μια διορθωτική κίνηση στους ψηλούς παίκτες του κάνοντας την έκπληξη , προσθέτοντας έναν παίκτη στο ρόστερ του στην θέση κυρίως 4 που στα χαρτιά μπορεί σε χαμηλότερα σχήματα να παίξει σαν σέντερ.

Τα αποτελέσματα αδικούν την εικόνα

Δυστυχώς η ευτυχώς οι δίκιες μας ομάδες είναι καταδικασμένες φτωχές η πλούσιες να κάνουν πρωταθλητισμό έστω και εικονικό. Κάθε κακό αποτέλεσμα είναι το τέλος του κόσμου και κάθε καλό η αρχή του “ξυπνήματος” του θηρίου. Αυτό δεν είναι κακό , απλά καταγράφεται σαν δική μας ιδιοσυγκρασία. Στα πλαίσια αυτά ο Παναθηναϊκός σήμερα είναι μια αποτυχημένη ομάδα η οποία είναι σε μια πολύ κακή κατάσταση. Προς Θεού δεν λέμε ότι ο Παναθηναϊκός τα πάει περίφημα αλλα είναι μια ομάδα με 2 νίκες η οποία έχει παίξει περισσότερα ( πολλά )παιχνίδια εκτός έδρας στην αρχή της σεζόν. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι έχασε πολλά παιχνίδια μέσα από τα χέρια της σίγουρα δεν είναι ομάδα οκτάδας αλλά δεν είναι και για εκεί που είναι σήμερα. Μετράμε παιχνίδια που κρίθηκαν στον πόντο :

  • Κέρδισε ένα με την Fenerbache , παιχνίδι φαινομενικά χαμένο

  • Έχασε στον πόντο από Baskonia , Maccabi , Unics , Bayern και επίσης το παιχνίδι με την Villeubanne παίζονταν μέχρι το τελευταίο 1.30 λεπτό.

Σίγουρα μιλάμε για τον Παναθηναϊκός αλλά η Efes πχ σήμερα έχει 5 νίκες. Δυστυχώς οι δικές μας ομάδες έχουν να διαχειριστούν και αυτά τα έντονα συναισθήματα τα οποία σίγουρα δημιουργούν πολλές φορές κλίμα. Παρόλα αυτά σίγουρα υπάρχουν πολλές ανορθογραφίες με τα σημερινά δεδομένα με τις κυριότερες την έλλειψη του ηγέτη χειριστή καθώς η απόφαση της παραμονής σε αυτόν τον ρόλο του Nedovic δεν δικαιώνει τις προσδοκίες για την ώρα καθώς ο Σέρβος παραμένει άτυχος σε συνδυασμό με την έλευση ενός παίκτη του Ferrell ο οποίος όταν ήρθε έπαιζε παραπάνω από ότι παίζει ένα μήνα μετά στον Παναθηναϊκός. Όπως είπα και πριν όμως αυτά αλλάζουν πολύ γρήγορα άρα αναμένουμε να δούμε ποιο είναι το σχέδιο. Σίγουρα πάντως ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλύτερος από την βαθμολογική του θέση κάτι το οποίο ορθά είπε και ο coach Trinkieri.

Ομαδικότητα vs ατομικό ταλέντο

Για να δούμε λίγο τις διαφορές στο αγωνιστικό προφίλ όμως των 2 ομάδων μας καθώς έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά και πολλά διαφορετικά.

Μερικά στατιστικά κλειδιά του αγώνα :

  • Ολυμπιακός 4η καλύτερη επίθεση ενώ ο Παναθηναϊκός είναι 16 ανά κατοχή.

  • Ο Ολυμπιακός στην επίθεση στηρίζεται πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και στο παιχνίδι της πάσας “drive and kick” ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός στηρίζεται επιθετικά κυρίως σε επιθετικές εξάρσεις του Macon και του Παπαπέτρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος σκόρερ του φετινού Παναθηναϊκός είναι ένας ρούκι στην Euroleague. Το ποσοστό των καλαθιών που προέρχονται με assist είναι 60% περίπου για τον Ολυμπιακό έναντι του 50% για τον Παναθηναϊκός , ο οποίος είναι προτελευταίος σε αυτήν την κατηγορία.

  • Και οι 2 ομάδες έχουν πολύ ψηλά νούμερα κατοχών που ξεκινάνε με σκριν στην μπάλα. Οι ερυθρόλευκοι μαζί με τις πάσες είναι 2οι στην σχετική λίστα ενώ οι πράσινοι 6η. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η αποτελεσματικότητα καθώς ο Ολυμπιακός είναι 5ος ενώ ο ΠΑΟ είναι τελευταίος στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Γενικά η ομάδα του Ολυμπιακού δείχνει ότι έχει μια σταθερότητα στην επίθεση μέσα και έξω από το ΣΕΦ , ενώ αυτό που έχει δυσλειτουργία είναι η αμυντική παρουσία στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός γενικά στις περισσότερες από τις ήττες του είχε πολύ ξεκάθαρο πρόβλημα στην επίθεση ενώ σε παιχνίδια εκτός έδρας όπως με την Baskonia και την Bayern , ενώ είχε υψηλή αποτελεσματικότητα στην επίθεση δεν κατάφερε καθόλου αμυντικά να κρατήσει τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Είναι άλλα παιχνίδια

Πέρσι στον δεύτερο γύρο είχαμε ένα παρόμοιο τάιμιγκ … ο Παναθηναϊκός ήταν σε ένα σχετικά κακό τάιμιγκ , ενώ ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά καλύτερος και φαβορί του αγώνα. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε. Σίγουρα σε αυτά τα παιχνίδια έχουμε ενδείξεις αλλά όπως λογικά ξέρουμε όλοι το απρόβλεπτο παίζει αρκετά μεγαλύτερο ρόλο από ότι σε άλλα παιχνίδια καθώς η δύναμη της φανέλας και της αντιπαλότητας ξυπνάει “άγρια ένστικτα”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ