20.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός με επίθεση… Μπαρτζώκα και διλήμματα στην άμυνα (vids)

Τα φιλικά ματς του καλοκαιριού πάντα έχουν μια περίεργη συνθήκη , είναι πολύ δύσκολο για τους προπονητές και τους ανθρώπους μιας ομάδας να αξιολογήσουν με την σωστή βαρύτητα όλα όσα εξελίσσονται στην διάρκεια αυτών των αγώνων. Είτε είναι μια μεγάλη νίκη η μια μεγάλη ήττα ( σε διαφορές πόντων ) . Μήπως είχα αυτήν την απόδοση γιατί ο αντίπαλος στο συγκεκριμένο φιλικό είχε άλλες προτεραιότητες η θέματα ; Μήπως έχασα γιατί έπαιζα εχθές και δεν είχα χρόνο να ξεκουραστώ , ενώ ο αντίπαλος μου είχε ένα πολύ πιο εύκολο παιχνίδι ; Γενικά αυτά όλα είναι προβληματισμοί που πάντα γίνονται στην διάρκεια της προετοιμασίας και σίγουρα αυτήν την στιγμή θα γίνονται και στο πολύ έμπειρο επιτελείο του Ολυμπιακού . Και δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι η απάντηση ποτέ δεν είναι συγκεκριμένη γιατί απλά δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών “κατανόησης φιλικών αγώνων “ στο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός και στα παιχνίδια που έδωσε σε Ελληνικό έδαφος αλλά και στην Κύπρο είχε πολύ καλά διαστήματα και έδωσε ένα στίγμα ότι φέτος θα είναι καλύτερος από την περσινή έκδοση που είδαμε κατά την διάρκεια της Euroleague. Επειδή ήδη γράφτηκαν αρκετά πράγματα εγώ θα μιλήσω συγκεκριμένα για την φετινή φιλοσοφία που μέχρι τώρα βλέπουμε.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ  Μπαρτζώκα

Πέρσι ο Ολυμπιακός ήταν η δεύτερη ομάδα σε δημιουργία κατοχών SPOT UP , μετά την CSKA Μόσχας. Το παιχνίδι DRIVE and KICK είναι χαρακτηριστικό του coach εδώ και χρόνια. Σε αυτό θα στηριχτεί και φέτος. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί μέσα από καταστάσεις Pick and Roll είτε τυχαία στο transition είτε μέσα από κάποιες επιθέσεις με πολλές επιλογές που έχει να δημιουργήσει ένα screen επάνω στην μπάλα , στο οποίο ο παίκτης που το τρέχει σπάνια θα πάρει την προσπάθεια.

Προτεραιότητα είναι να τραβήξει έναν παίκτη επάνω του και να πασάρει στον σουτέρ θέσης ο οποίος θα εκτελέσει εάν είναι μόνος η θα δώσει την “έξτρα πάσα” . Σε όλο αυτό το σενάριο , είναι πολύ σημαντικό ποιοι είναι αυτοί που τρέχουν τα Pick and Roll και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να το υπηρετήσουν. Ο Ολυμπιακός στα 2 αυτά φιλικά που έπαιξε , είχε σαν βασικούς χειριστές τους Σλούκα , Walkup και Dorsey.

Σύμφωνα με το Synergy συνολικά στα φιλικά ο Dorsey  σχεδόν πάντα εκτελούσε μόνος του ενώ οι άλλοι 2 είχαν μεγάλο ποσοστό δημιουργίας. Άρα το πρώτο ερώτημα που μπαίνει είναι η ευστοχία σε τέτοιες καταστάσεις των παικτών που θα πάρουν αυτά τα σουτ αλλά και το πόσο έξυπνα θα μπορούν κάποιες φορές να επιτεθούν στην close out άμυνα. Υπάρχουν πολλοί παίκτες από πέρσι στο ρόστερ , οπότε σίγουρα υπάρχει μια καλή βάση για ενσωματωθούν σε αυτό το στυλ και οι υπόλοιποι παίκτες. Ο Ολυμπιακός πέρσι να μην ξεχνάμε ότι είχε το χειρότερο ποσοστό σε σουτ τριών πόντων στην Euroleague , κάτι το οποίο είναι καταστροφικό για αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω επίσης το εξής : η ομάδα δεν απέκτησε κάποιον ξένο παίκτη με έφεση στο σκορ όπως πχ πέρσι είχε τον Harrison. Στην πραγματικότητα θα ποντάρουν στα κρίσιμα σημεία πέρα από τον Σλούκα να δώσουν την μπάλα στον Dorsey , ο οποίος πέρσι σαν ξένος έδειξε ότι μπορεί να εκτελέσει όταν η μπάλα καίει και ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να έχει έναν τέτοιο παίκτη Έλληνα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τον Dorsey καθώς πλέον έρχεται στην ομάδα όχι σαν συμπληρωματικός παίκτης αλλά σαν μια υπολογίσιμη μονάδα εξαρχής. Το μοναδικό θέμα για την ώρα με τον Dorsey είναι το κατά πόσο και με ποιο σχήμα θα χωρέσει στην ομάδα μαζί με τον Σλούλα : στον αγώνα με την CSKA ξεκίνησαν οι 2 τους και το παιχνίδι έφυγε πολύ γρήγορα. Μην ξεχνάμε και την παράμετρο της άμυνας. Για αυτό βέβαια οι προπονητές έχουν τα φιλικά … για να δημιουργούν αλλά και να λύνουν εξισώσεις.

ΑΜΥΝΑ : ερωτηματικό τα σχήματα

Στην άμυνα μπορώ να πω ότι θα υπάρχουν τα μεγαλύτερα διλλήματα για το τεχνικό επιτελείο. Εκεί η παρουσία του Fall είναι ένα θέμα. Είναι ένας παίκτης που στην επίθεση σίγουρα δίνει μέγεθος και πράγματα καθώς εκτός από το παιχνίδι στο post , έχει την διάθεση να δημιουργήσει και για τους άλλους. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν τον σημαδεύουν οι αντίπαλοι σε καταστάσεις PnR. Αν υποθέσουμε ότι αυτός θα είναι ο βασικός σέντερ της ομάδας , πόσο καλά θα κολλήσει αμυντικά με τον Vezenkov σε μια πεντάδα πχ με τον Σλούκα και τον Dorsey στο παρκέ ; Δεν είναι τυχαίο ότι από τα σχήματα που έχουν παίξει παραπάνω σε αυτά τα φιλικά ( σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS ) είναι στις πρώτες αμυντικά κακές πεντάδες την στιγμή που μέσα είναι και ο Vezenkov. Είναι λίγο πρόωρό αυτό καθώς 3 παιχνίδια δεν είναι ενδεικτικά , παρόλο που ήταν όλα πολύ δυνατά φιλικά με ομάδες της Euroleague.

Αυτό που επίσης είδαμε και ήταν αποτελεσματικό είναι τον Jean- Charles σε χαμηλά σχήματα σε θέση 5 και παίζοντας άμυνες με πολλές αλλαγές. Πιστεύω ότι είναι κάτι που θα γίνει αρκετές φορές φέτος καθώς ο Γάλλος έχει δείξει ότι στην άμυνα είναι ένας παίκτης στον οποίο μπορείς να στηριχθείς.

Βλέποντας πάντως την εικόνα των φιλικών , ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη διάθεση να πιέσει επάνω στην μπάλα και η προσθήκη του Walkup είναι μια πολύ σημαντική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα έχει και παίκτες έτοιμους να βγάλουν “καρδιά” στην άμυνα όπως ο Λαρεντζάκης.

Πρώτο συμπέρασμα

Η φετινή έκδοση του Ολυμπιακού είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια χωρίς την συνεισφορά του κορυφαίου παίκτη των τελευταίων ετών στην Euroleague , του Βασίλη Σπανούλη. Από μόνο του αυτό το γεγονός την καθιστά “ενδιαφέρουσα” καθώς δεν είναι εύκολο πρώτα το μάτι μας αλλά και το σωματείο να συνηθίσει σε αυτήν την απουσία. Η φιλοσοφία άλλαξε σε σχέση με πέρσι και προτιμήθηκαν λύσεις οι οποίες είναι πιο έμπειροι στην Euroleague. Δεν υπάρχουν τα λαχεία μέσα αλλά υπάρχουν παίκτες ρόλων κυρίως οι οποίοι θα λειτουργήσουν κάτω από τον νέο πλέον ηγέτη του Ολυμπιακού του Κώστα Σλούκα .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ