16.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οκτώ φορές κι αν έπεσε..σηκώθηκε εννιά (pics+vid)

Υπομονή και επιμονή. Δύο έννοιες αλληλένδετες. Δύο αρετές που καμιά φορά δεν ξέρουμε πόσο απόθεμα έχουμε από αυτές, μέχρι να χρειαστεί να το ανακαλύψουμε με τον πιο δύσκολο και επώδυνο τρόπο.

Το Basketa.gr αναλύει τα αποθέματα υπομονής και επιμονής της Τζάκι Γέμελος, η οποία ζει το όνειρό της στο WNBA, έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει 5 χιαστούς και 8 χειρουργεία στα γόνατα.

Γιατί μπορεί το διάσημο βιβλίο του Ναόκι Χιγκασίντα να λέει «Εφτά φορές να πέσεις, οκτώ να σηκωθείς», όμως η Τζάκι σηκώθηκε εννιά! 

Τα πρώτα βήματα

Γεννημένη τo 1988 στο Στόκτον της Καλιφόρνια, αποφοίτησε από το «Mary's High School» το 2006, ως μια από τις πιο περιζήτητες παίκτριες για τα Κολλέγια της Αμερικής. 

Το «USC» ήταν τελικά το Κολλέγιο που την ενέταξε στο δυναμικό του. Η Γέμελος, έκανε το ντεμπούτο της σχεδόν 4(!) χρόνια αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου του 2010, αφού μέχρι τότε ταλαιπωρούταν από τραυματισμούς. Οι περισσότεροι συμμαθητές της έπαιρναν το πτυχίο τους, όταν η Τζάκι κατάφερε τελικά να πατήσει στο παρκέ. Στο ντεμπούτο της σημείωσε 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν 2009-10 με 7.6 πόντους και 3.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. 

Μέχρι να ολοκληρώσει τα μαθητικά και τα φοιτητικά της χρόνια, είχε ήδη υποβληθεί σε πέντε χειρουργικές επεμβάσεις στα γόνατα. 

Τη σεζόν 2011-12 κατάφερε να αγωνιστεί και στα 37 ματς της σεζόν (στα 28 εξ'αυτών ως βασική), σημειώντας 12.4 πόντους και 4.6 ριμπάουντ. Το 2010 πήρε το πτυχίο της στην Κοινωνιολογία και έπειτα συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο για ένα μεταπτυχιακό πάνω στην Γεροντολογία, τη μελέτη της τρίτης ηλικίας. 

Τη σεζόν 2011-12, πρόλαβε να αγωνιστεί στα 9 πρώτα ματς, προτού τραυματιστεί ξανά στις 18 Δεκεμβρίου του 2011 και μείνει εκτός για το υπόλοιπο της χρονιάς. 

Ελλάδα

Πολλοί γνωρίζουν τη Τζάκι Γέμελος από το την περσινή θητεία της στον Ολυμπιακό. Όσοι παρακολουθούν λίγο πιο εντατικά γυναικείο μπάσκετ, ίσως τη θυμούνται και από το πέρασμά της στον Παναθηναϊκό (2013-14), από όπου και ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα.

Τότε είχε 17.6 πόντους και 6.2 ριμπάουντ στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ την παρελθούσα σεζόν, φορώντας τα «ερυθρόλευκα» σημείωσε 12.3 πόντους (65% δίποντα, 43% τρίποντα), 3.7 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 1.1 κλεψίματα σε 19 συμμετοχές στην Α1 Γυναικών.

WNBA

Μινεσότα Λίνξ επέλεξαν τη Γέμελος στον τρίτο γύρο του draft του 2012, αλλά την αποδέσμευσαν πριν την έναρξη της σεζόν. 

Το 2015, η Τζάκι έκανε το ντεμπούτο της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τις Σικάγο Σκάι. Σε 17 συμμετοχές που κατέγραψε, είχε πολύ περιορισμένο ρόλο και μόλις 1.1 πόντους, 0.5 ριμπάουντ και 0.4 ασίστ κατά μέσο όρο. 

Στις 11 Απριλίου του 2018, η Γέμελος, υπέγραψε με τις Λας Βέγκας Έισις, αλλά κόπηκε από το τελικό ρόστερ και δεν αγωνίστηκε ποτέ εκεί, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στα γόνατα. 

Στις 25 Ιουνίου του 2020, εξαργυρώνοντας δύο πολύ καλές σε σεζόν σε Ιταλία (Σάσες Μαπέι Νάπολι) και Ελλάδα (Ολυμπιακός) αντίστοιχα, η Γέμελος βρήκε μια θέση στο ρόστερ των Κονέκτικατ Σαν, αφού οι Μπριάν Τζάνουάρι και Νατίσα Χίεντμαν, αποφάσισαν να απέχουν από το φετινό πρωτάθλημα, λόγω κορωνοϊού. 

Έχοντας επανέλθει από 5 χιαστούς και έχοντας περάσει την πόρτα του χειρουργίου 8 φορές στην 15ετή της καριέρα, η Γέμελος επέστρεψε επιτέλους στο WNBA, έπειτα από 5 χρόνια. Στις 28 Ιουλίου, έπαιξε στο ματς κόντρα στις Σικάγο Σκάι, σκοράροντας 6 πόντους και μαζεύοντας 1 ριμπάουντ.

Χρειάστηκαν 1.780(!) ημέρες για να μπορέσει να σκοράρει ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά με την επιμονή και την υπομονή της, έκανε το αδύνατο να μοιάζει δυνατό. Πλεόν, στα 31 της, είναι μια ρούκι..με εμπειρία βετεράνου και απόλυτα συμφιλιωμένη με το ρόλο που καλείται να έχει στην ομάδα. 

«Είναι καταπληκτικό», είπε η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της στο «Νew Heaven Register». «Αυτό είναι ό, τι ονειρεύτηκα από τότε που ήμουν μικρό κορίτσι, να παίξω σε αυτό το πρωτάθλημα, το πιο ελίτ πρωτάθλημα στον κόσμο. Ήταν πάντα στόχος μου και όνειρο να παίξω εδώ και να είμαι εδώ. Τώρα που είμαι πραγματικά εδώ, είναι τόσο απίστευτο και είμαι ευγνώμων. Απλώς απολαμβάνω κάθε εμπειρία. Κάθε μέρα είμαι χαρούμενη ανεξαρτήτως συνθηκών και νομίζω ότι θέλω να προσφέρω αυτήν την ενέργεια και αυτή τη θετική στάση στις συμπαίκτριές μου, γιατί δεν πρόκειται να είναι εύκολα εδώ. Θα είναι δύσκολα με όλα τα συνεχόμενα παιχνίδια που έχουμε, αλλά είμαι τόσο ευγνώμων και χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ που είμαι απλά ενθουσιασμένη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ