15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οκεκουόγεν: «Η Ελλάδα δεν είναι ρατσιστική χώρα»

Ο Νίκος Οκεκουόγεν ξεχωίζει με τη φανέλα του Αγρινίου και κάνει τα δικά του βήματα στο μπάσκετ, αν και, όπως παραδέχθηκε, η πρώτη του αγώνα ήταν το ποδόσφαιρο. Με καταγωγή από τη Νιγηρία και έχοντας φτάσει πλέον τα 2.12 ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ μίλησε στον Sport FΜ και την εκπομπή "Οι Μπάσχετοι" για το πως έγινε ο... αρραβώντας με το μπάσκετ που κατέληξε σε γάμο, για τον Φιλαθλητικό στον οποίο έκανε τα πρώτα βήματα, τη σχέση του με την οικογένεια Αντετοκούνμπο, αλλά και τα όσα τελευταία συνέβησαν στη χώρα μας με τη Χρυσή Αυγή.

 

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για τους αγώνες στην εποχή του κορωνοϊού: «Προσπαθούμε όλοι οι αθλητές να προσαρμοστούμε στην κατάσταση χωρίς φιλάθλους. Αυτό μας επηρεάζει πολύ. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των αθλητών, αφού έχουμε και εμείς οικογένειες και ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Για τον Φιλαθλητικό και τη δουλειά που έχει γίνει: «Έχουν καλούς προπονητές και ανθρώπους που τρέχουν την ομάδα. Είναι… μπασκετομάνα. Είναι ο… Άγιαξ του μπάσκετ για εμένα!».

Για το πώς ασχολήθηκε με το μπάσκετ: «Έπαιζα ποδόσφαιρο. Ήμουν ποδοσφαιρόφιλος και ακόμα. Στα 12-13 μου άρχισα να ψηλώνω υπερβολικά και πήρα και κιλά, κάτι που δεν διευκόλυνε την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο άθλημα. Ο προπονητής μου ήθελε να με βάλει στην άμυνα, αλλά εγώ δεν ήθελα να αφήσω τη θέση του εξτρέμ. Έτσι το γύρισα στο μπάσκετ, που έπαιζε και ο αδερφός μου. Έπαιζα σε μία ομάδα Γαλάτσι και εκεί με είδε ο Φιλαθλητικός που με πήρε. Ήμασταν μαζί με τους Αντεντοκούνμπο, με τους οποίους είμαστε οικογενειακοί φίλοι. Έτσι ασχολήθηκα περισσότερο με το μπάσκετ και μέσω του Φιλαθλητικού πήρα μία υποτροφία για την Αμερική. Το είδα περισσότερο επαγγελματικά, από τη στιγμή που λένε ότι είμαι καλός. Τώρα είμαι 2.12 μ. στο ύψος και σουτάρω με το αριστερό. Πρότυπό μου είναι ο Νοβίτσκι. Ο Γιάννης ξέρει ότι είναι big bro για εμένα. Ξέρει ότι τον εκτιμώ, αλλά δεν γίνεται να είναι το πρότυπό μου αφού με περνάει 3 χρόνια».

Για το αν αντιμετώπισε προβλήματα ρατσισμού: «Σαφώς. Είχα παρόμοια περιστατικά. Δεν ήταν όλα ρόδινα όταν μεγαλώναμε. Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες. Δεν είναι τόσο εύκολο να είμαστε αποδεκτοί από όλους. Οπότε θα έλεγα ότι έχω βιώσει ρατσισμό. Χάρη στον Γιάννη αρχίζει να αλλάζει η συμπεριφορά απέναντί μας, αλλάζουν τα μυαλά των ανθρώπων. Βλέπουν την επιτυχία του Γιάννη και μας βλέπουν και εμάς με άλλο μάτι. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Δεν θέλω να ανοίξω πολιτική συζήτηση. Η Ελλάδα δεν είναι ρατσιστική χώρα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τη διαφορετικότητα».

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: «Χάρηκα με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δεν ήταν πολιτικό κόμμα. Είχαν υπάρξει περιστατικά που ήμουν μαζί με φίλους μου πρωταγωνιστής. Εμένα δεν μου έκαναν κάτι, γιατί ήμουν 2.10 μ.! Ζούμε σε αυτή τη χώρα που είναι υπέροχη και από τη στιγμή που υπερασπίζονται τα πιστεύω της Ελλάδας, δεν ταιριάζει αυτό με τη φιλοσοφία τους και ήταν δίκαιη η συγκεκριμένη απόφαση».

Για την Ευρωλίγκα: «Παρακολουθώ αρκετά τη διοργάνωση, αλλά δεν μπορώ να πω ποιος θα το πάρει ακόμα, επειδή βλέπω εκπλήξεις».

Για το αν παρακολουθεί NBA: «Έχω γνωρίσει τον Λεμπρόν. Είχα πάει να δω τον Γιάννη στην Αμερική, μου είχε αφήσει εισιτήρια για να μπορέσω να τον δω στα παρασκήνια και πέρασε μπροστά μου ο Λεμπρόν. Ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες αθλητή που μπορεί να έχει κάποιος. Να γνωρίσεις το είδωλό σου και να σε συμβουλεύει να δουλέψεις περισσότερο».

Για το πού χρειάζεται βελτίωση: «Σε πολλούς τομείς. Πρέπει να χάσω κιλά. Να βελτιώσω πώς διαβάζω ένα παιχνίδι, το σουτ και ό,τι χρειάζεται βελτίωση ένας μπασκετμπολίστας. Δεν είμαι κάπου τοπ. Άμα αγαπάς κάτι, άμα θέλεις να πετύχεις, θα βάλεις τον κ@λο κάτω και θα βελτιωθείς».

(Photo: thomas pappas)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ