23.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι NBAερς ξαναγύρισαν στα «θρανία»

Ο επαγγελματικός αθλητισμός και η μόρφωση είναι πολλές φορές παράλληλες ευθείες που δύσκολα τέμνονται, μιας και πρόκειται για δύο εξαιρετικά απαιτητικές ενασχολήσεις, που χρειάζονται χρόνο και αφοσίωση. 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών, που στρέφονται προς την πανεπιστημιακή μόρφωση και την απόκτηση κάποιου πτυχίου, όταν πλέον έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο και όρεξη για νέες περιπέτειες. 

Ωστόσο, το δίαστημα της καραντίνας, που έπαυσε σχεδόν κάθε επαγγελαμτική δραστηριότητα στον πλανήτη, μαζί και τον αθλητισμό, έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς ΝΒΑερς να επιστρέψουν στα «θρανία». Στα θρανία εντός εισαγωγικών, αφού τα προγράμματα που παρακολούθησαν εκμεταλλεύοταν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της τηλεκπαίδευσης, χωρίς να απαιτούν φυσική παρουσία. 

Ο Τσάσον Ράντλ, γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, έχει συνηθίσει να έρχεται αντιμέτωπος με νέες καταστάσεις, έξω από τα νερά του, αφού μέχρι στιγμής έχει παίξει σε Τσεχία, Ισπανία, Κίνα, G League και ΝΒΑ. Ο Ράντλ ξεκίνησε τη σεζόν στην Κίνα, αλλά επέστρεψε «τρέχοντας» μόλις ξέσπασε η επιδημία, προκειμένου να μην αποκλειστεί εκεί. Έτσι υπέγραψε συμβόλαιο 10 ημερών με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, όταν στα μέσα Μαρτίου διακόπηκε και εκεί η αγωνιστική δράση, με μόλις 1 ημέρα να απομένει στο συμβόλαιό του. 

Κατά το διάστημα του lockdown, εκμεταλλεύτηκε τον κενό χρόνο για να παρακολουθήσει το online πρόγραμμα του Yellowbrick, «Fashion Essentials», μένοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα με την κοπέλα του. 

Πλέον, ο Ράντλ, που έχει ένα πτυχίο στις Αφροαμερικανικές Σπουδές από το Στάνφορντ, τον Αύγουστο, σκοπέυει να λανσάρει την πρώτη του κολεξιόν ρούχων, με όνομα «Volhard», το οποίο στα Ολλανδικά σημαίνει επιμονή. Η σειρά θα έχει επιρροές από την Αφρικανική φυλή Ντεμπελέ και την επιμονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Ο Ράντλ δεν ήταν ο μόνος που έκανε εγγραφή στα προγράμματα του Yellowbrick, αφού τουλάχιστον 35 αθλητές του ΝΒΑ, ανάμεσά τους και οι Άντρε Ντράμοντ, Λου Γούλιαμς και Ζακ Κόλλινς, αφιέρωσαν χρόνο στην εξ'αποστάσεως εκπαίδευση, επιλέγοντας να μάθουν για τα «Fundamentals of Global Sports Management», «Music Industry Essentials», «Sneaker Essentials» και «Streetwear Essentials». 

Η συνεργασία του ΝΒΑ με το Yellowbrick δεν περιορίστηκε εκεί, αφού δόθηκε η ευκαιρία στους ίδιους τους αθλητές να προσφέρουν τις δικές τους γνώσεις. Παραδείγματος χάρη, ο Στεφ Κάρι, δημιούργησε μια σειρά βίντεο, στα οποία προσφέρει συμβουλές σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους στο σουτ. 

Ακόμη, άλλοι παίκτες εκμεταλλεύτηκαν τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο με πιο ατομικούς τρόπους. Ο φόργουορντ των Νετς, Γκάρετ Τέμπλ, προετοιμάζεται για να αποκτήσει ένα δίπλωμα Νομικής, ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς αφιέρωσε χρόνο για να φτιάξει το πορτοφόλιό του, σκοπεύοντας να ασχοληθεί με τον τομέα της αγοραπωλησίας ακινήτων, ενώ ο Νόρμαν Πάουελ των Τορόντο Ράπτορς, ασχολείται με τη νοηματική γλώσσα και μαθαίνει ισπανικά μέσω διαδικτυακών μαθημάτων. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τον αριθμό των παιδιών που πραγματικά χρησιμοποιούν τον χρόνο τους με σοβαρό τρόπο και σκέφτονται τη ζωή τους έξω από το μπάσκετ», λέει ο Γκρεγκ Τέιλορ, αντιπρόεδρος του NBA για την ανάπτυξη παικτών.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανείπωτες ιστορίες για τα παιδιά μας που αναγνωρίζουν πραγματικά ότι το μπάσκετ είναι αυτό που κάνουν, αλλά δεν καθορίζει ποιοι είναι. Γνωρίζουμε ότι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στο να αναπτύξουν κάθε είδους δεξιότητα και εμπειρία ζωής και είναι πραγματικά και οι ίδιοι δια βίου μαθητές, όπως όλοι οι άλλοι στον κόσμο».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ