21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Φαίακας Κέρκυρας: «Σαλπάρει» για την καταξίωση! (pics)

Το «μυθικό» νησί των Φαιάκων από την Οδύσσεια, η σημερινή Κέρκυρα, βιώνει μεγάλες μπασκετικές ημέρες, με την ομώνυμη ομάδα να πραγματοποιεί μία τρομερή πορεία στη Γ’ Εθνική και να είναι έτοιμη να γίνει άλλος ένας σπουδαίος εκπρόσωπος των Επτανήσων στο ελληνικό μπάσκετ, με τον προπονητή της Παναγιώτη Κοντογιάννη, να δίνει το «στίγμα» για την «εκτόξευσή» της μέσω του basketa.gr.

Μέχρι πρόσφατα, ξέραμε για τη Δόξα Λευκάδας. Επί της ουσίας ο μοναδικός «πρέσβης» των Επτανήσων στις εθνικές κατηγορίες, καταφέρνοντας μάλιστα πέρυσι να αγωνιστεί στη Stoiximan.gr Basket League κι έχοντας στις τάξεις του σήμερα παίκτες με σπουδαίες παραστάσεις, όπως ο Νίκος Λιακόπουλος, ο Νίκος Αγγελόπουλος, ο Αλέξης Ράπτης και άλλοι. Μερικές προσπάθειες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς δε γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία, με τη λέξη αυτή να συναντάνται λίγο βορειότερα.

Η αναφορά ασφαλώς σχετίζεται με τον Φαίακα Κέρκυρας, ο οποίος εντυπωσιάζει την φετινή σεζόν στη Γ’ Εθνική, όντας πρωτοπόρος με ρεκόρ 8-2 στον 1ο όμιλο Βορρά της Γ’ Εθνικής, με ένα παιχνίδι παραπάνω από τον Φίλιππο Βέροιας που έχει δώσει το ρεπό του, ενώ οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο νησί με το που μπει το 2018 (7/1). Το basketa.gr σας παρουσιάζει μία από τις πιο όμορφες ιστορίες που έχουν να επιδείξουν οι εθνικές κατηγορίες, παρότι πριν από μερικούς μήνες η δικαστική περιπέτεια που αντιμετώπισε κόντεψε να της αναιρέσει τη «σαρωτική» πορεία που είχε φέρει την άνοδο στην τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία.

Με την καθοδήγηση του Κοντογιάννη

Μετά από τόσες δεκαετίες στα παρκέ, ο άνθρωπος αυτός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Άρη, προπόνηση αρκετές ομάδες των Ιωαννίνων και έγραψε ιστορία με ομάδες, όπως ο ΒΑΟ, η Προοδευτική και ο Ήφαιστος Ξάνθης, ενώ πέρυσι δήλωνε «παρών» σε μία δύσκολη ιστορικά στιγμή του Παγκρατίου, που υποβιβαζόταν στη Β’ Εθνική, αφού πρώτα είχε γίνει μία ομάδα-σημείο αναφοράς για την Α2. Η διοίκηση του Φαίακα, λοιπόν, ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν έδινε το «τιμόνι» στον Παναγιώτη Κοντογιάννη και ο έμπειρος τεχνικός ανταποδίδει προς το παρόν αυτή την εμπιστοσύνη, κρατώντας το βασικό κορμό της ομάδας και κάνοντας στοχευμένες κινήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το μέχρι στιγμής εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος δεν κρύβει την πίστη του «στη δυναμική της επαρχίας», όπως λέει χαρακτηριστικά στο basketa.gr, αναφέροντας σε ερώτηση για το πώς αποφάσισε να έρθει στην Κέρκυρα, ότι «ειδικά η Κέρκυρα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ομάδα εθνικής κατηγορίας. Οι σχέσεις μου με το νησί, επίσης, είναι μακροχρόνιες, οπότε η απόφαση να αποδεχθώ την πρόταση του Φαίακα και ιδιαίτερα του φίλου μου, Κώστα Μακρίδη, ήταν εύκολη».

Όσο για το τι σκοπό είχε η ομάδα ξεκινώντας την χρονιά, ο κόουτς Κοντογιάννης απάντησε ως εξής: Είναι λογικό, σαν νεοφώτιστη ομάδα να σκεφτόμασταν την παραμονή στην αρχή, έχοντας στο μυαλό τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες σε εθνική κατηγορία. Το θετικό είναι ότι ήρθα και, βλέποντας τι υλικό είχαμε μέσω των προπονήσεων, διαπίστωσα ότι με 1-2 καλές κινήσεις, μπορούσαμε να πρωταγωνιστήσουμε, χωρίς να είναι αυτοσκοπός η άνοδος. Με το σκεπτικό αυτό, ήρθαν στην ομάδα οι Ματενίδης-Βογιατζής, αν και παράλληλα δεν καταφέραμε να φέρουμε έναν ψηλό, που σίγουρα θα μας έκανε ομάδα ανόδου».

Ένας γκαρντ που κυκλοφορεί και… οπλοφορεί

Έχοντας παίξει μερικά χρόνια σε άλλες ομάδες των εθνικών κατηγοριών, ήρθε στην Κέρκυρα για να οδηγήσει τους Ιππότες (σημερινός Φαίακας Κέρκυρας B.C. μετά τη συγχώνευση με τον Φαίακα) προς την καταξίωση. Παρότι μετά την άνοδο στη Γ’ Εθνική είχε αποφασίσει να αποχωρήσει, αλλά τελικά παρέμεινε για την νέα πρόκληση. Αποτελεί τον πρώτο σκόρερ (20.4 πόντοι ανά αγώνα) και ηγέτη της ομάδας αυτής, αν και στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές δεν μπόρεσε να βοηθήσει λόγω τραυματισμού στα δάχτυλα των ποδιών. Πολλά, άλλωστε, για τις όμορφες στιγμές που ζει ο σύλλογος ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, οφείλονται στον Στάθη Περούλη, με τον τεχνικό του να ανυπομονεί για την επιστροφή του, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο το πότε θα την πραγματοποιήσει.

Οι υπόλοιπες παλιοσειρές… ξέρουν να τραβούν κουπί

Μπορεί ο 32χρονος Περούλης να είναι το μεγάλο όνομα της ομάδας, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παίκτες πρόθυμοι να τον καλύψουν, εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί. Τον καιρό που δεν μπόρεσε να αγωνιστεί, υπήρξαν αρκετοί που συνέβαλαν τα μέγιστα για να μην χαθεί η κορυφή, με τον Ανδρέα Χατζόπουλο (13 πόντοι ανά αγώνα) να αποτελεί μία σταθερή αξία στη ρακέτα, έχοντας επίσης τα δικά του «χιλιόμετρα» στις εθνικές κατηγορίες, με τελευταία σπουδαία εμπειρία αυτήν της Β’ Εθνικής με το Άργος Ορεστικό. Από κοντά βρίσκονται και οι Ανδρέας Περούλης (ήρθε το καλοκαίρι για να προστεθεί ως άλλος ένας «μπόμπερ» δίπλα στον αδερφό του, αλλά πλέον δεν είναι κοντά στην ομάδα λόγω προσωπικών θεμάτων), Ροζάριο Σπιτιέρης (8.2 πόντοι ανά αγώνα), Δημήτρης Βογιατζής (6.8 πόντοι ανά αγώνα), Δημήτρης Μακρίδης (6.6 πόντοι ανά αγώνα) και Παναγιώτης Μαγγανάς (2.5 πόντοι ανά αγώνα) με τον Φαίακα να πραγματοποιεί και τις ποιοτικές προσθήκες των Ορέστη Ματενίδη και Στέφανου Νεδέλκου (είχε αγωνιστεί και σε παλιότερη περιπέτεια τον Φαίακα στη Γ’ Εθνική). Ένα μεγάλο «μείγμα» από έμπειρους παίκτες, λοιπόν, είναι η «συνταγή» της επιτυχίας, κάτι που αναγνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος ο προπονητής τους, αφού παραδέχεται πως «υπάρχουν αρκετοί παίκτες με ταλέντο και εμπειρία, έτοιμοι σε κάθε στιγμή να δώσουν λύσεις. Η ομάδα μας, γενικά, βασίζεται σε ένα παιχνίδι που εμπεριέχει δύναμη, έκρηξη, πολλή κίνηση, ενδιαφέρον και μεγάλη διάθεση για την άμυνα. Κάπως έτσι, φτάσαμε στα μέχρι τώρα ευχάριστα αποτελέσματα».

Παπούτσι από τον τόπο σου…

Στάθης Περούλης, Ανδρέας Περούλης, Ροζάριο Σπιτιέρης, Σπύρος Γογγάκης, Δημήτρης Μακρίδης, Σπύρος Πάλλης, Νίκος Ούστογλου, Σπύρος Στεργίου. Είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες του Φαίακα με καταγωγή από το νησί, ενσχύοντας την ομάδα τους για να πετύχει κάτι σπουδαίο. Και όταν μία ομάδα πετυχαίνει, στηριζόμενη σε δικά της παιδιά, η επιτυχία ασφαλώς παίρνει μία άλλη διάσταση. Είναι διαφορετικό, άλλωστε, να αγωνίζεσαι για μία ομάδα της περιοχής σου από το να είσαι «ξένος» σε κάποια άλλη, με το συναίσθημα να βγαίνει και πάνω στο παρκέ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους του 8-2 που έχει μέχρι σήμερα η κερκυραϊκή ομάδα και ο Παναγιώτης Κοντογιάννης δικαιώθηκε και σε αυτό το κομμάτι, επιμένοντας το καλοκαίρι να κρατήσει αρκετούς ντόπιους, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλους λαμπερούς παίκτες της κατηγορίας. «Οι ομάδες γίνονται το καλοκαίρι και στη συνέχεια δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι, οπότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βασικό κορμό ντόπιων παικτών, στους οποίους έχουμε εμπιστοσύνη και μέχρι τώρα δικαιωνόμαστε απόλυτα», εξηγεί για το θέμα αυτό ο Παναγιώτης Κοντογιάννης.

Κρίνονται πολλά στο ντέρμπι

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Φαίακας υποδέχεται σε ντέρμπι κορυφής τον Φίλιππο Βέροιας, ο οποίος λόγω του ρεπό του στην τελευταία αγωνιστική του 2017, είχε και μία εβδομάδα παραπάνω να ετοιμαστεί. Για την υλοποίηση του στόχου της ανόδου, και δη μέσω της κατάκτησης του τίτλου, είναι επιτακτικής ανάγκης η νίκη για τους Κερκυραίους, που θα προέρχονται από ήττα στο Βόλο (79-67 από την Νίκη). «Η ήττα στο Βόλο ήταν το αποτέλεσμα μίας κακής εβδομάδας με προβλήματα σε πολλούς τομείς. Δε δουλέψαμε όπως έπρεπε, ενώ φάνηκε και η απουσία του Περούλη. Αυτό που θέλουμε εν όψει Φίλιππου, είναι να δουλέψουμε σκληρά και να έχουμε ρυθμό στο ματς αυτό, όντες πλήρεις, μιας και οι διακοπές είναι πάντα επικίνδυνες», επισημαίνει ο έμπειρος τεχνικός.

Τι είναι ο Φαίακας Κέρκυρας: Πρόκειται για μία ομάδα που βασίζεται, αφενός στις δυνάμεις παικτών που παίζουν για ένα ολόκληρο νησί, αφετέρου στην εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι περισσότεροι εξ αυτών με την καριέρα που έχουν κάνει στις εθνικές κατηγορίες. Όλα αυτά, ελπίζοντας πως στο τέλος θα επέλθει η δικαίωση της ανόδου της Β’ Εθνικής και της προσπάθειας να αποκτήσει η Κέρκυρα τη δική της φωνή στις εθνικές κατηγορίες, προσθέτοντας άλλον έναν «πρέσβη» για τα Επτάνησα. 

Η άποψη του κόουτς Κοντογιάννη για το ζήτημα αυτό, ποια είναι; «Ναι πράγματι, πιστεύω ότι πρέπει να έχει ομάδα στην Α2 και με σωστή οργάνωση μπορεί να ονειρευτεί και κάτι παραπάνω. Σε αυτό το σύλλογο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να φτιάξουν το όνειρο και δε θεωρώ πως αποτελεί κάτι τρομερά δύσκολο. Οι Κερκυραίοι αγαπούν τον αθλητισμό και στηρίζουν κάθε  υγιή προσπάθεια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ