13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Σαμπόνις

Η Τρίτη 9/6 είναι μια κρίσιμη μέρα για τη λιθουανική ομοσπονδία μπάσκετ, καθώς ο Άρβιντας Σαμπόνις θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα παραμείνει στο πόστο του προέδρου μέχρι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι του 2021 ή αν θα αποχωρήσει τώρα και θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. 

Ο θρυλικός "Σάμπας" συμπληρώνει δύο θητείες στην προεδρία της ομοσπονδίας από το 2011 όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά διαδεχόμενος τον Βλάντας Γκαράστας. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Ο ολυμπιακός κύκλος λήγει πλέον του χρόνου και ο Σαμπόνις θα πρέπει να ενημερώσει αν επιμένει να αποχωρήσει άμεσα ή αν θα δώσει παράταση στη θητεία του για έναν ακόμα χρόνο.

Θα ανακοινώσει την απόφασή του στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας την Τρίτη. Και παρόλο που όλοι εύχονται να συνεχίσει μέχρι του χρόνου, εντούτοις αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Επομένως, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται κουβέντα σχετικά με τους υποψήφιους διαδόχους του. Όνοματα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πολύ γνώριμοί μας Λιθουανοί.

Ο ένας είναι ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής μας ομάδας, Γιόνας Καζλάουσκας, τον όποιον, όπως λέγεται, ένα σημαντικό κομμάτι του λιθουανικού μπάσκετ θα ήθελε να δει στην προεδρία της ομοσπονδίας. Όμως ο 65χρονος προπονητής δεν δείχνει ιδιαίτερα ζεστός σε αυτή την προοπτική.

Ο άλλος γνώριμός μας υποψήφιος είναι ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας, που έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πλέον είναι ο αθλητικός διευθυντής της Ζαλγκίρις και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Λιθουανία κυρίως λόγω των πολύ καλών διεθνών σχέσεων που έχει αναπτύξει. Στην παρούσα φάση ο ίδιος δηλώνει αφοσιωμένος στη δουλειά του στη Ζαλγκίρις, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τελικά την προεδρία της ομοσπονδίας.

Άλλα δύο σημαίνοντα στελέχη του λιθουανικού μπάσκετ φέρονται ως υποψήφιοι πρόεδροι. Ο νυν πρόεδρος της λιθουανικής λίγκας (LKL), Ρεμίγκιους Μιλάσιους, και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική γυναικών της Λιθουανίας, και νυν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας, Βίντας Γκεντβίλας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ