20.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι τροπαιούχοι της Λωζάνης 20 χρόνια μετά (pics+vid)

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της "βασίλισσας". Τον τέταρτο μήνα του χρόνου, με διαφορά μάλιστα μίας εβδομάδας, η ΑΕΚ γιορτάζει τις επαιτείους της κατάκτησης των δύο ευρωπαϊκών τροπαίων της ιστορίας της. Στις 4 Απριλίου 1968 το πρώτο, στο Καλλιμάρμαρο. Και στις 11 Απριλίου 2000 το δεύτερο. Σαν σήμερα δηλαδή.

Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από εκείνο το βράδυ στη Λωζάνη, οπότε ο αρχηγός Νίκος Χατζής έπαιρνε από τα χέρια της χήρας του Ραϊμούντο Σαπόρτα το ομώνυμο Κύπελλο και έσπευδε στην εξέδρα να το σηκώσει μαζί με τον "Παγκόσμιο" Γιώργο Αμερικάνο. Η ΑΕΚ νίκησε με 83-76 την πανίσχυρη εκείνο τον καιρό Κίντερ Μπολόνια των Ετόρε Μεσίνα, Νίκου Οικονόμου και Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και στέφθηκε τροπαιούχος, εμφανίζοντας μια ομάδα με πλούσιο εγχώριο ταλέντο και με τον μεγάλο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο να αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να σηκώνει κούπες με όλους τους πιθανούς τρόπους και όλα τα πιθανά ρόστερ.

Είκοσι χρόνια μετά κανείς από τους δέκα παίκτες που παρατάχθηκαν σε εκείνο τον τελικό φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ δεν αγωνίζεται πια. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και δεν λογαριάζει κανένα. Όλοι τους, ωστόσο, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο έχουν μείνει κοντά στο μπάσκετ. Με δύο εξαιρέσεις. Ας δούμε με τι ασχολούνται σήμερα οι δέκα τροπαιούχοι του 2000.

#6 ΣΤΙΒ ΧΑΝΣΕΛ

Ο Βρετανός πόιντ γκαρντ έπαιξε 13 λεπτά στον τελικό παίρνοντας μόνον ένα ριμπάουντ και κάνοντας 3 λάθη. Έπαιξε στην ΑΕΚ για δύο σεζόν (1999-2001) και ήταν ένα χρήσιμος ρολίστας στις περιφερειακές θέσεις, ωστόσο στη δεύτερη σεζόν τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και η παρουσία του στον "δικέφαλο" ολοκληρώθηκα άδοξα. Αγωνίστηκε ξανά στην Ελλάδα με την Ολύμπια Λάρισας (2003), τον Κολοσσό (2006) και τον ΠΑΟΚ (2007), ενώ συνέχισε να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ ως το 2010, οπότε αποσύρθηκε σε ηλικία 35 ετών. Πλέον προσπαθεί να κάνει καριέρα προπονητή και το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την καθοδήγηση της Team Elite του Μπίρμιγχαμ, ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Αγγλία.

#7 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Στην παρθενική του χρονιά στην ΑΕΚ, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στον τελικό της Λοζάνης. Όμως πανηγύρισε αυτό το τρόπαιο, μαζί με το πρωτάθλημα του 2000 και τα Κύπελλα Ελλάδας του 2000 και του 2001, όλους τους τίτλους δηλαδή που κατέκτησε η Ένωση στα τέσσερα χρόνια που έμεινε σε αυτήν. Το καλοκαίρι του 2003 πήγε να παίξει για μία σεζόν στον Απόλλωνα Πατρών και το 2004 αποχώρησε από την ενεργό δράση σε ηλικία 30 ετών για να αφοσιωθεί στην πολιτική. Η πολιτική του καριέρα άρχισε το 2006 με την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και από τις 8 Ιουλίου 2019 είναι ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας. Δηλαδή ο άνθρωπος που έμελλε να αναλάβει την ευθύνη για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

#8 ΝΤΑΝ Ο'ΣΑΛΙΒΑΝ

Αμερικανός με ιρλανδική καταγωγή, γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έπαιξε στον τελικό ως αντίπαλος της Κίντερ, με την οποία την προηγούμενη σεζόν (1998-99) είχε φτάσει στον τελικό της Ευρωλίγκας, όπου είχε χάσει από τη Ζαλγκίρις του συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Άντονι Μπούι! Αγωνίστηκε για 7 λεπτά πίσω από τον βασικό σέντερ, Ιάκωβο Τσακαλίδη, είχε 0/1 σουτ και απολογισμό 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος. Έκανε καριέρα ρολίστα σε διάφορες ομάδες του ΝΒΑ και του CBA, πριν την ΑΕΚ και την Κίντερ είχε παίξει σε Φορτιτούντο Μπολόνια, Σκαβολίνι και Ταού στην Ευρώπη, ενώ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα με την Ένωση αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 32 ετών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως προπονητής σε παιδιά του καθολικού σχολείου του Αγίου Αυγουστίνου στη Νέα Υόρκη.

#9 ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

Ο αρχηγός πήγε στην ΑΕΚ ως παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων το 1995 και έφυγε το 2005 όταν είχε αρχίσει να φαίνεται ότι η Ένωση έπαιρνε την κάτω βόλτα. Στον τελικό έπαιξε 28 λεπτά, σκόραρε 16 πόντους με 2/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 6/7 βολές και είχε επίσης 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο. Φεύγοντας από την ΑΕΚ έπαιξε σε Ολυμπιακό και Πανιώνιο πριν επιστρέψει στην Ένωση για να παίξει άλλα δύο χρόνια (2007-09) και να πάει μετά για μια πενταετία στον Ηλυσιακό πριν κλείσει την καριέρα του στον Αρκαδικό το 2015 σε ηλικία 39 ετών. Από τότε και μετά ασχολείται με την προπονητική διοργανώνοντας καμπ για νεαρούς αθλητές, ενώ τη διετία 2017-19 υπήρξε προπονητής της εφηβικής ομάδας της ΑΕΚ.

#10 ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ

Ως παίκτης του Περιστερίου υπήρξε για αρκετά χρόνια ευσεβής πόθος της ΑΕΚ πριν φορέσει τελικά τη φανέλα της το 1998 και αποχωρήσει από αυτήν το 2000 έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Σαπόρτα. Στον τελικό έπαιξε 27 λεπτά, σκόραρε 11 πόντους με 1/1 δίποντο και 3/5 τρίποντα και είχε επίσης 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα κι ένα λάθος. Φεύγοντας από την ΑΕΚ, αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ, Μαρούσι και Πανιώνιο πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό το 2005 σε ηλικία 36 ετών. Στη συνέχεια επιχείρησε να ασχοληθεί με την προπονητική και κάθησε στον πάγκο του Σπόρτιγκ, της Καβάλας και της ΑΕΚ σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Το 2007 και το 2011 ως πρώτος προπονητής και τη σεζόν 2014-15 ως συνεργάτης του Ντούσαν Σάκοτα. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου διατηρεί κατάστημα με αθλητικά είδη.

#11 ΔΗΜΟΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ

Είχε την τύχη στο ξεκίνημα της λαμπρής επαγγελματικής του καριέρας να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο παίζοντας 18 λεπτά στον τελικό της Λοζάνης με απολογισμό 7 πόντων (3/4 δίποντα, 1/2 βολές) και ενός λάθους. Έφυγε από την ΑΕΚ το 2003, πήγε στη Βαλένθια και μετά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Παναθηναϊκό, με τον οποίον κατέκτησε το 2007 την Ευρωλίγκα. Στη συνέχεια έπαιξε σε Πανιώνιο και Άρη πριν επιστρέψει στην ΑΕΚ, με την οποία βίωσε την πίκρα του υποβιβασμού στην Α2 το 2011. Έκλεισε την καριέρα του το 2012 στον ΠΑΟΚ σε ηλικία 35 ετών. Έκτοτε ιδιωτεύει, κινείται μεταξύ Χαλανδρίου, όπου διαμένει μόνιμα, και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Λάρισας, όπου έχει επιχείρηση. Πριν από επτά χρόνια επιχείρησε να εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, αλλά αυτή η συνεργασία δεν μακροημέρευσε, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι έβαλε υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου.

#12 ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα ήταν η τελευταία μεγάλη στιγμή που βίωσε ως παίκτης της ΑΕΚ, η οποία τον σύστησε στο παγκόσμιο μπάσκετ το 1996. Στον τελικό έπαιξε 21 λεπτά, σκόραρε 7 πόντους με 2/3 δίποντα, μάζεψε 2 ριμπάουντ, έκανε ένα κλέψιμο και 3 λάθη. Στη συνέχεια επελέγη στο νούμερο 25 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Φίνιξ Σανς και η σχέση του με την ΑΕΚ έληξε στα δικαστήρια με επεισοδιακό τρόπο, καθώς η Ένωση προσπάθησε να τον κρατήσει επικαλούμενη συμβόλαιο που είχε υπογράψει μαζί του. Ο Τσακαλίδης έπαιξε τρία χρόνια στο Φίνιξ κι άλλα τέσσερα στο Μέμφις και μετά από ένα σύντομο πέρασμα στους Ρόκετς, επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2007-08, την τελευταία της καριέρας του. Ήταν μόλις 30 ετών όταν αποφάσισε να σταματήσει να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ. Έκτοτε εγκαταστάθηκε μόνιμα στις ΗΠΑ, όπου ασχολείται με κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις.

#13 ΜΑΡΤΙΝ ΜΟΥΟΥΡΣΕΠ

Ο πολύτιμος Εσθονός φόργουορντ πήγε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1999, αφού προηγουμένως είχε περάσει για λίγο από τον Άρη και για μια διετία και από το ΝΒΑ (Μαϊάμι και Ντάλας). Στον τελικό έπαιξε 32 λεπτά, σκόραρε 15 πόντους με 5/9 δίποντα, 5/8 βολές και είχε επίσης 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2001 και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε διάφορες ρωσικές ομάδες. Ανάμεσα σε αυτές η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2005. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2010 σε ηλικία 36 ετών και ασχολήθηκε με την προπονητική. Επί σειρά ετών υπήρξε βοηθός προπονητής στην Κάλεβ Ταλίν, αλλά και την Εθνική Λεκορωσίας, ενώ από πέρυσι είναι πρώτος προπονητής της Κάλεβ.

#14 ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΟΥΙ

Ένας από τους πιο πολύτιμους Αμερικανούς που έχουν παίξει ποτέ στην Ελλάδα κι ένας από τους καλύτερους ξένους σουτέρ. Στον τελικό έπαιξε 33 λεπτά, σκόραρε 15 πόντους με 5/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/3 βολές και είχε επίσης 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Ήρθε στην ΑΕΚ σε ηλικία 36 ετών με νωπές ακόμα τις δάφνες από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας την προηγούμενη σεζόν (1998-99) με την φοβερή και τρομερή Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας, αλλά και από τη γεμάτη θητεία του στο ΝΒΑ. Η πενταετία του στους Ορλάντο Μάτζικ (1991-96) αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του, η οποία συνεχίστηκε και μετά την ΑΕΚ. Στον Άρη, τη Φορτιτούντο Μπολόνια και τη ρωσική Ουράλ Γκρέιτ, στην οποία κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής σε γυμνασιακές ομάδες, κυρίως στην περιοχή του Ορλάντο. 

#15 ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ

Μαζί με τον Χατζή πήγαν στην ΑΕΚ ως παγκόσμιοι πρωταθλητές εφήβων το 1995 και αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές της αναγέννησής της. Στον τελικό της Λοζάνης έπαιξε 21 λεπτά, σκόραρε 12 πόντους με 4/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές και είχε επίσης 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 λάθη. Έφυγε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2002 ως πρωταθλητής Ελλάδας και έπαιξε για μια τριετία στη Σιένα και για άλλα δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε γυρολόγο των ευρωπαϊκώ γηπέδων, παίζοντας μεταξύ άλλων ομάδων και σε Άρη και Κηφισιά, ενώ έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 40 ετών στο Φάρο Κερατσινίου. Ακολούθως διετέλεσε για ένα διάστημα σκάουτ της ΑΕΚ, τηλεσχολιαστής αγώνων Ευρωλίγκας στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ διετέλεσε προπονητής στο Κορωπί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ