15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι τραυματισμοί που… άλλαξαν τα δεδομένα (vids)

Η σεζόν στο ΝΒΑ χαρακτηρίζεται από ουκ ολίγους τραυματισμούς παικτών, οι οποίοι δεν είναι υπερβολικό να πούμε, ότι έχουν αλλάξει τη μοίρα των ομάδων του, άρα και την εικόνα του πρωταθλήματος. Το Basketa.gr αναλύει...

Το ΝΒΑ έκανε αρκετές κινήσεις, ώστε να μειωθούν φέτος οι πιθανότητες τραυματισμών. Μικραίνοντας την περίοδο της preseason, φέρνοντας νωρίτερα την ημερομηνία έναρξης και μειώνοντας τα παιχνίδια που διεξάγονταν ανά ημέρα, προσπάθησε να πετύχει αυτό το στόχο.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά οι τραυματισμοί που μας έχουν απασχολήσει, μάλιστα, είναι πολλοί. Και δε μιλάμε παρά για προβλήματα βασικών παικτών για κάθε ομάδα, με την εικόνα τους να αλλάζει βίαια, μαζί ίσως και εκείνη ολόκληρου του πρωταθλήματος. Το Basketa.gr σας αναφέρει τις πιο χαρακτηριστικές...

«Νισάφι» με τους Σέλτικς!

Αν κάποια ομάδα κερδίζει... όσκαρ ατυχίας, αυτή είναι οι Μπόστον Σέλτικς. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει τα προβλήματα των «τριφυλλοφόρων» και μέσα σε όλα αυτά, «έσκασε» και η είδηση της απώλειας του Κάιρι Ίρβινγκ στα playoffs, μαζί με εκείνες των Χέϊγουορντ και Τάις. Για ακόμη μία φορά, θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συνόλου του Μπραντ Στίβερς, που θα αγωνιστεί ως δεύτερο στην Ανατολή, αλλά έχει ενδιαφέρον το πώς τελικά θα αποδώσουν με όποια ομάδα κι αν παίξουν.

Ο Κάρι είναι απών και οι Ουόριορς μία... γήινη ομάδα

Το πρόβλημα του Στεφ Κάρι στο γόνατο πρέπει να προβληματίζει αρκετά τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, έχοντας αντιμετωπίσει νωρίτερα στη σεζόν κι άλλους τραυματισμούς. Με όλους τους «αστέρες» μαζί, οι πρωταθλητές μοιάζουν αχτύπητοι, αλλά η απουσία του δεινού τους σουτέρ αλλάζει τα δεδομένα για το παιχνίδι της ομάδας. Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, να απουσιάσει από τον πρώτο γύρο των playoffs και το σημαντικό ερώτημα προς απάντηση, είναι το πώς θα νιώθει και το πόσο γρήγορα θα βρει ρυθμό, μόλις επιστρέψει.

Τελικά, οι «Καβς» πλήρεις πώς θα παίζουν;

Ακόμη μία αλήθεια, είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι για το πώς θα παίξουν στα playoffs πλήρεις οι Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ο Κέβιν Λαβ επανήλθε πρόσφατα και πρέπει να ενσωματωθεί κατάλληλα σε ένα σύνολο, που άλλαξε άρδην με τις πολλαπλές ανταλλαγές του Φεβρουαρίου. Το καλό νέο για τους «Ιππότες», είναι πως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι σε τρομερό «φεγγάρι» και, αν ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, ενδέχεται τα μειονεκτήματα έδρας όσο περνά η postseason, να αποδειχθούν ήσσονος σημασίας.

Ο... παράξενος τραυματισμός του Λέοναρντ

Δεν είναι μυστικό, ότι ο ίδιος σκέφτεται έντονα το ενδεχόμενο ανταλλαγής του και αυτό μπορεί να έχει σχέση με έναν τραυματισμό, που έχει αποδυναμώσει τους Σπερς, για να έχουν τώρα ρεκόρ 45-34 και να παλεύουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εν όψει playoffs, χωρίς γενικά να πείθουν με την εικόνα τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, τη δήλωση πως «το δικό μου πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό» του Τόνι Πάρκερ, για να μπει σε υποψίες. Ο Καουάι Λέοναρντ ίσως να πιέζει με το δικό του τρόπο, κάτι στο οποίο πάντως δε μας έχουν συνηθίσει παίκτες που έχουν προπονητή τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Το «μυστήριο» του νούμερο ένα του draft και... η τύχη του Εμπίντ

Ο Μαρκέλ Φουλτζ ερχόταν... με φόρα από μία εξαιρετική σεζόν στο NCAA, για να ενισχύσει τους Φιλαδέλφεια 76ερς, που είχαν την ευκαιρία να τον διαλέξουν στο νούμερο ένα του draft, μετά την επιλογή των Σέλτικς να υποχωρήσουν στο νούμερο τρία, για χάρη του Τζέισον Τέιτουμ. Οι «Κέλτες» σε πρώτη φάση μοιάζουν να δικαιώνονται, λόγω της τρομερής σεζόν του παγκοσμίου πρωταθλητή στο Ηράκλειο με την U19 των ΗΠΑ, αφού ένας παράξενος τραυματισμός του Φουλτζ στον ώμο, τον άφησε για πολύ καιρό εκτός δράσης, βλέποντας ακόμη και το σουτ του να έχει αλλάξει. Έχει, πλέον, επανέλθει και μοιάζει να πατά καλά στα πόδια του, ψάχνοντας τρόπο να «κολλήσει» σαν ακόμη ένα κομμάτι του «παζλ» στην περιφέρεια, με τους Μπεν Σίμονς και Τζέι Τζέι Ρέντικ.

Ένας ακόμη τραυματισμός που απασχολεί τους Σίξερς, είναι του Τζόελ Εμπίντ στο μάτι (θραύσματα οστού και διάσειση). Πρόκειται για μία σημαντική απώλεια, παλεύοντας να επανέλθει στα playoffs, αλλά όταν βλέπουμε τόσους παίκτες να τραυματίζονται στο γόνατο, τον αστράγαλο ή αλλού, τότε μπορούμε να τον θεωρήσουμε και... λίγο πιο τυχερό.

Χωρίς Ρόμπερσον, άμυνα δεν υπάρχει

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας στη Δύση. Τώρα, όμως, παλεύουν να γλιτώσουν ενδεχόμενο «κάζο», έχοντας τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα playoffs και πολλά οφείλονται στον τραυματισμό του Αντρέ Ρόμπερσον. Ο φόργουορντ των «Κεραυνών» έδενε αμυντικά μία ομάδα με τρομερό επιθετικό ταλέντο και το χειρουργείο στον επιγονατιδικό του τένοντα, που τελειώνει τη σεζόν για τον ίδιο, ίσως να σημαίνει πολλά εν όψει της postseason.

Τέλος ο Πορζίνγκις και μαζί οι ελπίδες

Είναι εντελώς διαφορετικό να παρακολουθείς τους Νικς, από τότε που ο Κρίσταπς Πορζίνγκις τραυματίστηκε στον χιαστό του, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, θα πούμε πως τα Χριστούγεννα κοίταζαν μέχρι και τα playoffs, ενώ τώρα έχουν ρεκό 28-51 στην 11η θέση, και άλλη μια χρονιά χαμένη.

Ποιο το μέλλον του Κάζινς και των Πέλικανς;

Άλλος ένας παίκτης που είδε τη σεζόν να τελειώνει πρόωρα με σοκαριστικό τραυματισμό, ήταν ο ΝτεΜάρκους Κάζινς. Εκεί που είχε ταιριάξει αρκετά καλά με τον Άντονι Ντέιβις στη ρακέτα των Πέλικανς, ήρθε το χτύπημα στον αριστερό αχίλλειο να αλλάξει τα πάντα. Μπορεί η ομάδα να είναι στο παιχνίδι ακόμη και για πλεονέκτημα έδρας, αλλά το θέμα είναι κυρίως το τι θα κάνει το καλοκαίρι, όταν ο «Boogie» μένει ελεύθερος, σε μία απόφαση κρίσιμη για το μέλλον της. Αν προτίθεται να του δώσει μάξιμουμ συμβόλαιο έχει καλώς, αλλιώς...

«Λύκοι» με... λιγότερα δόντια

Η απώλεια του Τζίμι Μπάτλερ για 16 παιχνίδια λόγω τραυματισμού στο γόνατο, με ρεκόρ 8-8, αρκούσε για να φέρει αρκετά πίσω τους Τίμπεργουλβς. Η επάνοδός του στο ματς με τους Λέικερς συνδυάστηκε με νίκη και, τώρα, πρέπει απλά να τελειώσει δυναμικά η ομάδα του την κανονική περίοδο, ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητη διασταύρωση με Ουόριορς ή Ρόκετς στα playoffs, σε πρώτη φάση.

Ο Τόμας δεν είναι καλά...

Η κατάσταση του Αϊζέια Τόμας προχωρά από το κακό στο χειρότερο. Πήγε ουσιαστικά τραυματίας στο Κλίβελαντ, έχοντας στο τέλος της περσινής σεζόν πιέσει αφόρητα τον εαυτό του, στην προσπάθεια να οδηγήσει στον τίτλο τους Σέλτικς, και κατέληξε στο Λος Άντζελες, όπου δεν είναι κι εύκολο να βρει ηγετικό ρόλο στους Λέικερς, που θέλουν παράλληλα να επενδύσουν στο Λόνζο Μπολ και στα δύο μάξιμουμ συμβόλαια που έχουν διαθέσιμα για την free agency. Ο «μικρόσωμος» γκαρντ είδε τις μετοχές του να «κατρακυλούν» και πρέπει να δράσει άμεσα, αν θέλει να ξαναβρεθεί μεταξύ των κορυφαίων, ενώ χρειάζεται ίσως να περάσει την πόρτα του χειρουργείου σύντομα.

Κόστισε του Μίλσαπ

Τρεις μήνες απουσίας του Πολ Μίλσαπ από τις υποχρεώσεις των Νάγκετς, λόγω προβλήματος στον καρπό, αρκούσαν για να είναι πλέον πολύ κοντά η σεζόν στο να χαθεί. Έχοντας βρει «χημεία» με τον Νίκολα Γιόκιτς, τραυματίστηκε και η ομάδα από τότε είχε ρεκόρ 24-20. Πιθανότητες για playoffs έχει ακόμη, αλλά δεν είναι υπέρ της...

Μία... από τα ίδια με τον Κόνλεϊ

Μόλις 12 παιχνίδια έπαιξαν μαζί Μάικ Κόνλεϊ και Μαρκ Γκασόλ, με την απώλεια του πρώτου και μαζί της συνεργασίας τους να στοιχίζει ακριβά στους Γκρίζλις. Τώρα είναι προτελευταίοι στη Δύση με ρεκόρ 21-58 κι ελπίζουν σε μία καλή επιλογή στο επόμενο draft, μαζί με δυναμική επάνοδο του Αμερικανού γκαρντ, για να παρουσιάσουν ένα πιο δυναμικό πρόσωπο του χρόνου.

No Reggie, no party

Άλλη μία ομάδα θα προσμετρήσουμε σε όσες έχουν προβλήματα τραυματισμών που «κατέστρεψαν» τη σεζόν τους και αυτή είναι οι Πίστονς. Με τον Ρέτζι Τζάκσον στο παρκέ είχαν ρεκόρ 25-15 και χωρίς αυτόν 12-25, με τον τραυματισμό που είχε υποστεί. Κάπως έτσι, αν και έχει επανέλθει, η ομάδα δε θα μπει στα playoffs και ο Σταν Βαν Γκάντι είναι σε κίνδυνο, αναφορικά με τη θέση του. 

Χτύπησε ο Ουέιτερς, γύρισε ο Ουέιντ

Οι Χιτ είχαν μία... λίγο διαφορετική περίπτωση. Ο Ντιον Ουέιτερς έχασε την χρονιά με τον τραυματισμό στον αστράγαλο και αυτό έφερε την επιστροφή του Ντουέιν Ουέιντ, στην ουσία, ψάχνοντας ηγέτη στο παρκέ. Κάπως έτσι, η κατάσταση σώθηκε και η ομάδα από το Μαϊάμι φαίνεται πως θα καταλήξει στην έκτη θέση στην Ανατολή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ