31.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι συμπαίκτες του Τζόρνταν στην Ελλάδα (pics + vids)

Παρακολουθώντας στο "Last Dance" τα στιγμιότυπα από τον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της σειράς των τελικών του 1991, τότε που ο Μάικλ Τζόρνταν και οι Σικάγο Μπουλς κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα, βλέπουμε ότι ο πρώτος άνθρωπος που σπεύδει να αγκαλιάσει τον M.J. αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης είναι ο Κλιφ Λέβινγκστον. Ένας εξαιρετικός φόργουορντ, τον οποίον δύο χρόνια αργότερα είδαμε στην Ελλάδα να φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Και δεν ήταν αυτός ο μόνος συμπαίκτης του Τζόρνταν που πέρασε κάποια στιγμή και από τα μέρη μας. Υπήρξαν κι άλλοι, περισσότεροι ίσως απ' όσους θα μπορούσατε να φανταστείτε. Καθήσαμε και ψάξαμε τα ρόστερ των Μπουλς στα 13 χρόνια της παρουσίας σε αυτούς του Μάικλ Τζόρνταν και βρήκαμε όλους τους παίκτες που έπαιξαν μπάσκετ στην Ελλάδα έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί, για λίγο ή και για πολύ, στην ομάδα του Σικάγο μαζί με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών στον πλανήτη Γη. Για να δούμε, τους θυμάστε;

ΡΟΝΤ ΧΙΓΚΙΝΣ

Πήγε στο Σικάγο πριν από τον Τζόρνταν, καθώς οι Μπουλς τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 31 του ντραφτ του 1982 και η παρθενική σεζόν του M.J. στο ΝΒΑ (1984-85) ήταν επί της ουσίας η τελευταία δική του στους Μπουλς. Στο ξεκίνημα της περιόδου 1985-86 δόθηκε στους Σιάτλ Σουπερσόνικς και μετά από μια οκταετία μεταξύ ΝΒΑ και CBA αποφάσισε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ήταν το καλοκαίρι του 1992 όταν οι "ερυθρόλευκοι", αφού για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τον Άρβιντας Σαμπόνις, τον Μόουζες Μαλόουν και τον Τομ Γκουλιότα, με τους οποίους είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία, πήραν τελικά τον Χίγκινς, που δεν έμελλε πάντως να μακροημερεύσει με τη φανέλα τους. Μερικές μόνον εβδομάδες μετά την έναρξη της σεζόν 1992-93 έλυσαν τη συνεργασία τους μαζί του για να φέρουν στην ομάδα τον Ουόλτερ Μπέρι.

Παίζοντας στους Μπουλς τη σεζόν 1984-85, ο ύψους 2,01 Ροντ Χίγκινς είχε 4,5 πόντους και 2,2 ριπάουντ κατά μέσο όρο, το κυριότερο όμως ήταν ότι έγινε πολύ φίλος με τον Μάικλ Τζόρνταν, σε σημείο ώστε να γίνουν κουμπάροι. Διότι λίγα χρόνια αργότερα ο M.J. βάφτισε τον γιο του Ροντ, που δεν είναι άλλος από τον Κόρι Χίγκινς, που παίζει στην Μπαρτσελόνα! Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, ο Ροντ Χίγκινς δούλεψε ως διοικητικό στέλεχος στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και τους Σάρλοτ Χόρνετς, πριν πάντως γίνει ιδιοκτήτης τους ο Τζόρνταν.

ΜΠΡΑΝΤ ΣΕΛΕΡΣ

Οι Μπουλς τον επέλεξαν στο νούμερο 9 του ντραφτ του 1986, παρόλο που ο Μάικλ Τζόρνταν δεν τον ήθελε, διότι προτιμούσε τον Τζόνι Ντόκινς από το Ντιουκ, που ήταν φίλος του! Όμως η επιμονή του general manager, Τζέρι Κράουζε, που έβρισκε ενδιαφέρον ένας ψηλός 2,13 σαν κι αυτόν να έχει τόσο καλό περιφερειακό σουτ, τον έφερε στο Σικάγο, όπου έπαιξε μεν δίπλα στον Τζόρνταν, αλλά δεν κατάφερε α ξεχωρίσει. Με μέσους όρους 9,5 πόντων και 4,7 ριμπάουντ ήταν απλώς υποφερτός, μέχρι που ξεπετάχτηκε ο Σκότι Πίπεν κι έχασε εντελώς τη θέση του στο rotation, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 1989 να φύγει για το Σιάτλ.

Το καλοκαίρι του 1990 η διοίκηση του Άρη θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποχώρηση του Γιάννη Ιωαννίδη επέλεξε να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη ως έναν παίκτη από το ΝΒΑ με ηχηρό όνομα. Παίζοντας δίπλα στον Γκάλη και τον Γιαννάκη ο Σέλερς έκανε μια πολύ καλή χρονιά στην ελληνική λίγκα με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, το κλου της οποίας ήταν το γκολ φάουλ που πέτυχε στον τελευταίο τελικό των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Χάρη σε αυτό ο Άρης κέρδισε το πρωτάθλημα, που έμελλε να είναι το τελευταίο του μέχρι σήμερα. Ο Μπραντ Σέλερς είναι πλέον δήμαρχος στη γενέτειρά του, το προάστιο Ουόρενσβιλ Χάιτς του Κλίβελαντ.

ΜΑΪΚ ΣΜΡΕΚ

Ένας σέντερ ύψους 2,13μ. παλαιάς κοπής, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1985 παίζοντας δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν. Εκείνο το καλοκαίρι τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 25 του ντραφτ οι Μπλέιζερς, αλλά τον έδωσαν με ανταλλαγή στους Μπουλς, όπου έπαιξε 38 αγώνες με μέσους όρους 2,8 πόντους και 2,9 ριμπάουντ. Ακολούθως "κόπηκε", αναζήτησε την τύχη του στους Λέικερς, με τους οποίους κέρδισε δύο πρωταθλήματα ΝΒΑ, και συνέχισε το ταξίδι του ως επαγγελματίας ρολίστας φτάνοντας το καλοκαίρι του 1992 στην Ελλάδα.

Η Δάφνη τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα για να συνθέσει μαζί με τον Ριτς Ρέλφορντ το δίδυμο ξένων της στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ (τότε λεγόταν ΕΣΑΚ). Η πρεμιέρα του ήταν εντυπωσιακή, καθώς ήταν από τους πρωταγωνιστές της ιστορικής νίκης της Δάφνης επί του δευτεραθλητή Ολυμπιακού με 105-103 στην παράταση. Σε εκείνο το παιχνίδι, μάλιστα, είχε αντιμετωπίσει έναν άλλον πρώην συμπαίκτη του Τζόρνταν, τον Ροντ Χίγκινς. Γενικά έκανε μια πολύ καλή σεζόν με 13,6 πόντους κι 13,3 ριμπάουντ. Σήμερα ο Καναδός Μάικ Σμρεκ είναι δάσκαλος.

ΣΕΝΤΕΪΛ ΘΡΕΤ

Ήταν ένας αξιόπιστος πόιντ γκαρντ, που έπαιξε 14 χρόνια στο ΝΒΑ (από το 1983 ως το 1997) και είχε την τύχη να αγωνιστεί μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν τη διετία 1986-88. Η πρώτη του σεζόν (1986-87) ήταν καλύτερη, με 7,9 πόντους και 4,4 ασίστ, ωστόσο πιο καλά έπαιξε όταν πήγε στο L.A. και φόρεσε τη φανέλα των Λέικερς. Στη δύση της καριέρας του το καλοκαίρι του 1997 και σε ηλικία πια 36 ετών ο Μιχάλης Κυρίτσης το έπεισε να έρθει στην Ελλάδα και να φορέσει για μία σεζόν τη φανέλα του Γ.Σ. Λάρισας.

ΕΛΣΤΟΝ ΤΕΡΝΕΡ

Βρέθηκε στο Σικάγο τη διετία 1986-88, αλλά επειδή έπαιζε στη θέση του Τζόρνταν, δεν περίσσευε πολύς χρόνος γι' αυτόν. Την πρώτη σεζόν πάντως (1986-87) αγωνίστηκε σε 70 αγώνες με 3,5 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ τη δεύτερη δεν έπαιξε πολύ. Αγωνίστηκε άλλη μία σεζόν στους Νάγκετς συμπληρώνοντας επτά χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ και μετά διέσχισε τον Ατλαντικό για να βρεθεί το 1990 στην Πάτρα, όπου φόρεσε για μια σεζόν (1990-91) τη φανέλα του Απόλλωνα. Σήμερα είναι βοηθός προπονητή στους Χιούστον Ρόκετς.

ΣΑΜ ΒΙΝΣΕΝΤ

Πήγε στο Σικάγο στα μισά της σεζόν 1987-88 από τους Σέλτικς ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Σεντέιλ Θριτ στην ομάδα της Βοστόνης. Ήταν ένας αξιόπιστος πόιντ γκαρντ, που τα πήγε αρκετά καλά παίζοντας δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν. Εκείνη τη σεζόν τελείωσε με 13 πόντους και 8,4 ασίστ, ενώ την επόμενη (1988-89) είχε 9,4 πόντους και 4,8 ασίστ. Δεν έμεινε παραπάνω στο Σικάγο και μετά από μία τριετία στο Ορλάντο πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1993 για να παίξει στον Άρη.

Μερικές εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της σεζόν 1993-94 ο Βλάντο Τζούροβιτς τον επέλεξε για να αντικαταστήσει τον Ζντράβκο Ραντούλοβιτς και ο Βίνσεντ, παρότι προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό, έκανε μια εξαιρετική σεζόν στην Α1 έχοντας κατά μέσο όρο 14,4 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ. Όμως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993 στο Τορίνο ο Άρης είχε ήδη αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα υπό το βάρος πολλών οικονομικών προβλημάτων και η... μπάλα πήρε και τον Βίνσεντ, ο οποίος σήμερα είναι προπονητής. Αφού δούλεψε για λίγο στο ΝΒΑ (Σάρλοτ), κοουτσάρει πλέον την Εθνική ομάδα του Μπαχρέιν.

ΤΟΝΙ ΟΥΑΪΤ

Ο θρυλικός "Μίκι Μάους", που έκανε δύο πολύ σπουδαίες σεζόν στην Ελλάδα, το 1994 με την ΑΕΚ (23,9 πόντους ανά αγώνα) και το 1995 με τον Άρη (26,3 πόντους ανά αγώνα), αφήνοντας εποχή στην Α1, έχει παίξει για μόλις δύο παιχνίδια ως συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν. Οι Μπουλς τον επέλεξαν στο νούμερο 33 του ντραφτ του 1987, αλλά δεν του έδωσαν πολλές ευκαιρίες, αφού μετά από τις δύο αυτές συμμετοχές τον έδωσαν στους Νικς. Ούτε εκεί έπαιξε πάντως και μετά το πήρε απόφαση και ήρθε στην Ευρώπη, όπου εκτός της ΑΕΚ και του Άρη, αγωνίστηκε για λίγο και στον Παπάγο το 1998. Πρόσφατα αναδείχθηκε νικητής στον πιο μεγάλο αγώνα της ζωής του, καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατάφερε να αποθεραπευθεί από λευχαιμία.

ΤΖΑΚ ΧΕΪΛΙ

Ήταν σέντερ με ύψος 2,08μ., ένας από τους κλασικούς ρολίστες του ΝΒΑ, αυτούς που εκείνη την εποχή αποκαλούσαν towel wavers (αυτοί που κουνάνε τις πετσέτες στον πάγκο). Πέρασε το 1993 από την Ελλάδα, όπου φόρεσε για λίγα παιχνίδια τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά πριν και μετά από αυτό το πέρασμά του είχε παίξει μαζί με τον Μάικλ Τζόρνταν στο Σικάγο. Την πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1988-89, οπότε είχε 2,2 πόντους σε 51 αγώνες. Τη δεύτερη ήταν πιο τυχερός, καθώς πανηγύρισε μαζί με τον M.J. και τους Μπουλς τον τίτλο του 1996, παρόλο που πάτησε το παρκέ μόλις μία φορά! Δυστυχώς ο Τζάκ Χέιλι δεν βρίσκεται πια μαζί μας, αφού πριν από πέντε χρόνια πέθανε λόγω καρδιακής προσβολής.

ΚΛΙΦ ΛΕΒΙΝΓΚΣΤΟΝ

Μετά από μια σπουδαία εξαετία στους Χοκς πήγε στο Σικάγο το καλοκαίρι του 1990 και συνέδεσε κι αυτός το όνομά του με τα δύο πρώτα πρωταθλήματα στην ιστορία των Μπουλς και στην καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν. Παίζοντας πίσω από τον Σκότι Πίπεν, σκόραρε 4 πόντους κατά μέσο όρο αυτή τη διετία, στο τέλος της οποίας πήρε την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Νίκου Βεζυρτζή να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο πρόεδρος του "δικεφάλου" ήθελε με αυτή τη μεταγραφή να δώσει την ώθηση που χρειαζόταν η σπουδαία εκείνη ομάδα για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και λίγο έλειψε να τα καταφέρει. Εκείνος ο ΠΑΟΚ με την τρομερή πεντάδα των Κόρφα, Πρέλεβιτς, Λέβινγκστον, Μπάρλοου και Φασούλα έφτασε ως το φάιναλ φορ της Αθήνας, όπου όμως έχασε στον "καταραμένο" ημιτελικό από την Μπενετόν του Τόνι Κούκοτς, ο οποίος έμελλε να διαδεχθεί στη συνέχεια τον Λέβινγκστον στους Μπουλς. Ο  Λέβινγκστον ήταν ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν με 16,5 πόντους, 11,5 ριμπάουντ και πολλά εντυπωσιακά καρφώματα. Όχι άδικα, άλλωστε, χαρακτηρίστηκε ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από την Ελλάδα. Σήμερα ο Κλιφ Λέβινγκστον είναι προπονητής σε μικρές ομάδες των ΗΠΑ.

ΝΤΙΚΙ ΣΙΜΠΚΙΝΣ

Οι Μπουλς τον επέλεξαν στο νούμερο 21 του ντραφτ του 1994 και πανηγύρισε μαζί τους και με τον Μάικλ Τζόρνταν τα πρωταθλήματα του 1996 και του 1997. Ήταν ένας πάουερ φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους Λόνγκλεϊ, Ουέινινγκτον και Ρόντμαν, οπότε δεν έβρισκε πολύ χρόνο συμμετοχής. Μάλιστα, τις δύο χρονιές των πρωταθλημάτων δεν ήταν καν στο ρόστερ για τα πλέι οφ, σκοράροντας κατά μέσο όρο όχι πάνω από 3,5 πόντους σε καθεμιά από τις τρεις χρονιές που έμεινε εκεί. 

Αφού πήγε στο Γκόλντεν Στέιτ το 1998 και μετά επέτρεψε για μία ακόμα διετία στους Μπουλς, αυτή τη φορά όμως χωρίς να είναι ο Τζόρνταν εκεί, ο Σίμπκινς ήρθε το καλοκαίρι του 2000 στην Ελλάδα για να παίξει με τον Μακεδονικό. Παρότι έκανε μια εξαιρετική χρονιά με 15,4 πόντους και 11 ριμπάουντ, δεν κατάφερε να αποσοβήσει τον υποβιβασμό, ενώ την επόμενη σεζόν ήρθε ξανά στην Ελλάδα για να παίξει τέσσερα παιχνίδια με το Μαρούσι. Σήμερα είναι σχολιαστής αγώνων στην αμερικάνικη τηλεόραση.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΒΟΝ

Ένας φόργουορντ με ύψος 2,06, είχε την τύχη να παίξει συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν τη χρονιά του "τελευταίου χορού", τη σεζόν 1997-98 δηλαδή. Δεν ήταν στην ομάδα στα πλέι οφ, αλλά νωρίτερα, οπότε φόρεσε τη φανέλα της για μόλις τρία παιχνίδια. Λίγο μετά την έναρξη της επόμενης σεζόν (1998-99) ήρθε στην Ελλάδα και φόρεσε τη φανέλα της Νήαρ Ηστ, όπου έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με 15,1 πόντους και 10,5 ριμπάουντ. Αυτές οι εμφανίσεις υποχρέωσαν τον Γιώργο Ζευγώλη να τον καλέσει ξανά το καλοκαίρι το 2000 στην Καισαριανή. Ο Βον πήγε πράγματι, αλλά δεν έβγαλε όλη τη χρονιά, καθώς στις αρχές του 2001 επέστρεψε στις ΗΠΑ για οικογενειακούς λόγους. Ο Ντέιβιντ Βον έπαιξε τρία παιχνίδια και με την Ολύμπια Λάρισας τη σεζόν 2002-03.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ