21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι στιγμές δόξας συνεχίζονται… (vids+pics)

Η Κύμη έγραψε άλλη μια «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της με την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας και το Basketa.gr θυμάται τους μεγάλους σταθμούς της ομάδας της Εύβοιας, που συνεχίζει εδώ και οκτώ χρόνια να ζει το δικό της «παραμύθι».

Ήταν καλοκαίρι του 2009, όταν μια ισχυρή οικογένεια της ευρύτερης περιοχής της Εύβοιας, που κατά κύριο λόγο εμπορεύεται εισαγωγές και εμπορία ξυλείας, αποφάσιζε να εμπλακεί με τα μπασκετικά της δρώμενα, δημιουργώντας τον Γυμναστικό Σύλλογο Κύμης. «Όπως ήμασταν με μια παρέα μου, ένα βράδυ, και συζητούσαμε, αποφασίσαμε απλά να δημιουργήσουμε την ομάδα», έχει πει σε παλιότερες συνεντεύξεις του ο Αλέξανδρος Θεοδώρου. Τόσο απλά και, τελικά, αρκετά αποφασιστικά, ο Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ και να οδηγήσει στη δόξα το σύλλογο.

Η γνωριμία και η απογείωση με Μπρατσιάκο

Η Κύμη ήταν αρχικά... ένα παρεάκι, με τον Αλέξανδρο Θεοδώρου παίκτη και δύο συνεχόμενες ανόδους, φτάνοντας στην Α' ΕΣΚΑΣΕ. Σε εκείνο το σημείο, έρχεται η ιστορική καμπή. Ο Θεοδώρου βλέπει έναν αγώνα της Έξω Παναγίτσας στη Γ' Εθνική και, παρά την ήττα, εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο παιχνιδιού της, με αποτέλεσμα να ζητήσει να δει τον τότε προπονητή της, Βασίλη Μπρατσιάκο. «Έτσι θα σε φέρω εγώ στην Α1», του είχε πει τότε ο Έλληνας τεχνικός και ο Θεοδώρου τον εμπιστεύτηκε.

Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξαν οι δύο άνδρες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2011 ο Μπρατσιάκος να αναλάβει και το «παραμύθι» να ξεκινήσει εκεί. Ο Θεοδώρου, παράλληλα, αναλαμβάνει μόνο τη θέση του προέδρου και αποσύρεται ως παίκτης, για να μπει σε δράση το μεγάλο δίδυμο και οι άνοδοι να έρχονται η μία μετά την άλλη.

Ο Φάρος είχε το όνομα, η Κύμη τους θριάμβους

Για τρία χρόνια, μεταξύ 2013 και 2016, μια ξεχωριστή κόντρα είχε δημιουργηθεί στα παρκέ των μικρότερων κατηγοριών. Δε μιλάμε, φυσικά, για κάποια... έχθρα, αφού και οι δύο σύλλογοι είχαν βαθύ σεβασμό ο ένας στον άλλο, αλλά η Κύμη και ο Φάρος Κερατσινίου συνέθεταν πάντα το δίδυμο των πρωταθλητών στους ομίλους τους, από τη Γ' Εθνική έως την Α2.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι Κουμιώτες είχαν τον τρόπο τους. Πρώτα ήρθε η άνοδος το 2014 με μόλις μία ήττα, μετά το 2015 με δύο και το 2016 η απόλυτη ανατροπή. Ο Φάρος είναι... καβάλα στο άλογο, έχοντας αγωνιστεί το 2016 στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ως η τελευταία ομάδα Α2 που το πετυχαίνει, ενώ «διαλύει» στον πρώτο γύρο την Κύμη με 94-65 στην «Ιχυόσκαλα», για να ηττηθεί η τελευταία και την επόμενη αγωνιστική από τον Προμηθέα.

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα, αλλά στην Κύμη... δε λένε πολλά. Ο Θεοδώρου στηρίζει τον Μπρατσιάκο, εκείνος τους παίκτες του και μια μεγάλη πορεία φέρνει την ομάδα πρώτη. «Κερασάκι στην τούρτα» στις 21 Μαΐου 2016, το 67-56 επί του Φάρου των «γκαλάκτικος» την προτελευταία αγωνιστική, που «σφράγισε» την άνοδο στην Basket League. Η ολική επαναφορά είχε γίνει, το όνειρο ήταν πραγματικότητα, τα πανηγύρια δικαιολογημένα.

Η καθιέρωση

Η μεγάλη πορεία της Κύμης συνεχίζεται, πια, στην Basket League. Την πρώτη χρονιά, η κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Από τις πρώτες αγωνιστικές των θριάμβων και των αναφορών... ακόμη και στα playoffs, στα σενάρια υποβιβασμού που εκκολάπτονταν πολύ εύκολα, για τον απλούστατο λόγο, ότι μέσα σε μόλις λίγες μέρες, η ομάδα είχε χάσει τα τρία μεγάλα της «όπλα», τους Μοχάμεντ Ελ Αμίν, Τζόρνταν Μόργκαν και Όγκο Αντεγκμπόγιε.

Ο Μπρατσιάκος έφερε μερικούς αντικαταστάτες, αλλά ήταν δεδομένο πως δε θα ήταν στο ίδιο επίπεδο. Η κάθοδος ήταν λογική, αλλά το ημερολόγιο ήταν καρφιτσωμένο στις 8 Απριλίου 2017. Η Κύμη και ο Απόλλων Πατρών έπαιζαν για να αποφύγουν τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στην Α2, μιας και η πρώτη ανήκε δεδομένα στη Δόξα Λευκάδας. Ο Μπρατσιάκος καταφέρνει να εμπνεύσει τους παίκτες του ακόμη μία φορά, εκείνοι καταβάλλουν εαυτούς και άλλος ένας «τελικός» ανήκει στην Κύμη, με 76-70. Το επίτευγμα της παραμονής, υπό τις συνθήκες που υπήρχαν, ήταν γεγονός.

Η νέα εποχή με Καστρίτη

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Αλέξανδρος Θεοδώρου αποφασίζει, παρά την πέρα από κάθε αμφιβολία απόλυτη επιτυχία του Μπρατσιάκου όλα αυτά τα χρόνια, να φέρει «νέο αίμα» στον πάγκο και το αγωνιστικό δυναμικό. Επιλέγει τον Γιάννη Καστρίτη, που μόλις είχε σώσει τα Τρίκαλα με εντυπωσιακό μπάσκετ, ενώ ο Αρκαδικός του δεν είχε σωθεί για μία... χαμένη βολή του Βασίλη Καββαδά στην Αμαλιάδα.

Το ξεκίνημα κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν. Έξι ήττες σε έξι ματς, αλλά... Θαντ ΜακΦάντεν. Ο Αμερικανός έρχεται, αλλάζει όλη την ιστορία του πρωταθλήματος για την Κύμη, την φέρνει μέχρι τα playoffs και κάνει μέχρι και τον... Θανάση Γιαννακόπουλο να τον καλέσει, μαζί με τον πρόεδρό του, για έναν αγώνα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, στο ΟΑΚΑ. Η οκτάδα είναι πραγματικότητα, όπως και άλλη μια στιγμή δόξας, με τον Ολυμπιακό να δεινοπαθεί στα προημιτελικά.

Στους «4» του Κυπέλλου

Και δεν είναι μόνο αυτό. Λίγους μήνες αργότερα και φτάνοντας στην χθεσινή ημερομηνία (3/11), το Περιστέρι έρχεται... με τον αέρα της άνετης επικράτησης για το πρωτάθλημα. Ξεκινά ιδανικά, προηγείται με 12-25 και μοιάζει να οδηγείται ξανά σε «περίπατο», αλλά στην Κύμη αρνούνται να συμβεί το ίδιο.

Με αντεπίθεση διαρκείας, έχοντας στην αρχή τον Μπολντς, στη συνέχεια τον Σαγκς και στο τέλος... το μεγάλο τρίποντο του ΝτεΒόν Ουάσινγκτον, η Κύμη κερδίζει με 74-73 και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ποια θα είναι η επόμενη «σελίδα» αυτού του σπουδαίου ευβοϊκού «Livre D' Or»; Το επόμενο κεφάλαιο ίσως έχει ήδη αρχίσει να συγγράφεται...

Photo Credits: Eurokinissi

Video Credits: Eviazoom.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ