25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι «σταθμοί» της απογείωσης του Ιωνικού (pics)

Η αλήθεια είναι πως για ένα σύλλογο με το βεληνεκές του Ιωνικού, 15 χρόνια μακριά από την Α2 θα μπορούσε κάποιος να τα πιστοποιήσει ως μια ολόκληρη ζωή, και πως τα δάκρυα χαράς που βλέπει στα μάτια των ανθρώπων του την φετινή περίοδο έχουν υπόσταση και λόγο ύπαρξης.

Ήταν η σεζόν 2003-2004 όταν ξεκίνησαν τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» για τον Ιωνικό ο οποίος λόγω οικονομικών προβλημάτων βρέθηκε τότε στην Β' Εθνική, και λίγα χρόνια αργότερα (σεζόν 2009-2010) υποβιβάστηκε στην Α' ΕΣΚΑΝΑ. Από εκεί και πέρα πήρε τις τύχες της ομάδας στα χέρια της μια νεότερη γενιά ανθρώπων του συλλόγου, αποτελώντας αρκετοί μέλη της τωρινής διοικούσας επιτροπής και δυο χρονιές μετά ανέβηκαν στην Γ' Εθνική, για να βρεθούν την σεζόν 2013-2014 στην Β' Εθνική. Την πρώτη σεζόν έχασαν ουσιαστικά μόνοι τους την άνοδο, χάνοντας την προτελευταία αγωνιστική εντός έδρας από το Μαρούσι, στη συνέχεια ήρθε η περίοδος του Ίωνα Βαρουξάκη, και πέρυσι μια άκρως νοικοκυρεμένη σεζόν, χωρίς πολλά αγωνιστικά οφέλη.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν όμως που άλλαξε όλη η ιστορία, ο Βαγγέλης Τσάπας, ο άνθρωπος των συνεχόμενων ανόδων με τον Φάρο Κερατσινίου, αποφάσισε να αλλάξει στέγη, με τις προεργασίες με τον Ιωνικό να είχαν δρομολογηθεί.

Έτσι, ο πρώτος σταθμός της αγωνιστικής απογείωσης της ομάδας της Νίκαιας ήταν η έλευση του Βαγγέλη Τσάπα, ο οποίος φέρνοντας μαζί του μια πλειάδα ικανότατων παικτών, αλλά όλη την τεχνογνωσία που είχε στο Κερατσίνι, δημιούργησε μια ομάδα που αποτελούσε το αδιαφιλονίκητο φαβορί, και με τον Μάριο Γούναρη, που είχε παραμείνει στο τιμόνι, έμελλε να το δείξει.

Τα πρώτα δείγματα, και ο δεύτερος σταθμός ετοιμότητας ήρθαν με την παρουσία της ομάδας της Νίκαιας στο κύπελλο Ελλάδας, όπου έχοντας ως όπλο το κλειστό του Πλάτωνα, απέκλεισε κατά σειρά τον Διαγόρα Δρυοπιδέων (ανέβηκαν μαζί στην Α2), το Περιστέρι (ανέβηκε σχεδόν αήττητο στην Α1), τις πολύ δυνατές, Δόξα Λευκάδας και Ηρακλή, και ομάδες από την Stoiximan.gr BASKET LEAGUE τα Τρίκαλα, φτάνοντας μια ανάσα από τα προημιτελικά και το ιστορικό αντάμωμα με τον Ολυμπιακό. Εκεί ηττήθηκε στις 30/9/2-17 από τον ΓΛ Φάρο, επίσης ομάδας της Α1, αλλά το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

Με το καλημέρα στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής έδειξε τις διαθέσεις του, και έτσι η πρώτη κατοστάρα ήρθε μόλις την δεύτερη αγωνιστική, με το 113-97 επί της ΑΕΝΚ δείχνοντας από το ξεκίνημα την αγωνιστική πρόθεση του. Σταδιακά, και μετά τις επιτυχίες στο Κύπελλο άρχιζε να γεμίζει όλο και περισσότερο το κλειστό του Πλάτωνα, και κάπως έτσι οι Νικαιώτες έφτασαν στο 15-0 εντός έδρας, και υπολείπονται μια νίκη για το τελικό 29-1.

Φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα για τους πρωταθλητές, και η πρώτη και μοναδική «σφαλιάρα» ήρθε με την αυγή του 2018, όπου η ομάδα ερχόμενη από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ηττήθηκε στο Ηράκλειο με 94-83, δείχνοντας ότι έχει και αυτή τρωτά σημεία. Η δύσκολη νίκη δυο εβδομάδες μετά στην Κόρινθο με το παιδικό σκορ 54-44, προβλημάτισε τον Βαγγέλη Τσάπα, ο οποίος ανέλαβε δράση να αναπτερώσει με κίνητρα την ομάδα.

Εκτός από την άνοδο, το σημαντικό κίνητρο ήταν και το ρεκόρ με τις 11 κατοστάρες που είχαν οι Αμπελόκηποι από το μακρινό 1992-1993, με το ρεκόρ να σπάει συμπτωματικά με το Ηράκλειο, όπου την 27η αγωνιστική ο Ιωνικός κέρδισε με 122-88 και έφτασε στις 12, έχοντας πλέον 14 μετά την χθεσινή (12/5) με τον ΚΑΟΚ, και στοχεύοντας να ολοκληρώσει την σεζόν με 15.

Φυσικά ο μεγαλύτερος σταθμός όλων ήταν η μαθηματική άνοδος η οποία ήρθε με το διπλό στην έδρα της δεύτερης καλύτερης ομάδας της κατηγορίας, του Διαγόρα Δρυοπιδέων, και συγκεκριμένα την 24η αγωνιστική, όταν ο Ιωνικός κέρδισε στο Αιγάλεω με 103-88. 

Ως τελευταίο σταθμό τοποθετούμε την χθεσινή (12/5) μεγαλοπρεπή φιέστα όπου διοργανώθηκε στο κλειστό του Πλάτωνα, με τον Ιωνικό και τον Βαγγέλη Τσάπα να έχουν βάλει ως μοναδικό τους στόχο, τέτοια εποχή την ερχόμενη σεζόν, να πανηγυρίζουν την άνοδο τους στην Α1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιωνικός διαθέτει τρεις παίκτες στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ (Καράμπουλας, Κανονίδης, Βασιλόπουλος), με τον Φώτη Βασιλόπουλο να απέχει 4 τρίποντα από τα 100 (έχει 96) ενώ επίσης αγωνίστηκαν στην ομάδα οι Θοδωρής Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Πετροδημόπουλος, Παλαιοχωρίτης, Μπατής, Κατούφας, Παπαδόπουλος, Κατράνης, Κοντραφούρης, Χατζηκυριάκος, Κουντουράς και Λεκάκης.

Οι photos είναι από το Ionikos Nikaias BC / Ιωνικός Nικαίας BC



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ