17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι… Ράσταμαν έρχονται στο ΟΑΚΑ!

Η ΑΕΚ υποδέχεται την Ράστα Βέχτα στην 6η αγωνιστική του Basketball Champions League και φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μία ομάδα με... ιδιάζουσα ιστορία.

Η  ομάδα ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1979 στην περιοχή Βέχτα, μέσα σε ένα κελάρι, απο αυτά που είχε ο ιδιοκτήτης της. Στο πρώιμο στάδιο συμμετείχαν μαθητές, οι οποίοι ήθελαν να ασχοληθούν με το μπάσκετ και πήγαιναν για προπόνηση αμέσως μετά το σχολείο. Οι περισσότεροι ήταν εκείνοι που ζούσαν στο περιθώριο, που δεν ήταν αποδεκτοί απο τους... πολλούς. Για καιρό η ομάδα αγωνιζόταν χωρίς όνομα. Έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι, ώσπου η έμπνευση ήρθε από τον Μπομπ Μάρλεϊ. Το τραγούδι Rastaman Vibration ήταν εκείνο που έδωσε στους ανθρώπους της ομάδας, τη σπίθα που χρειάζονταν για να αποφασίσουν, ένα βράδυ που έπιναν μπύρες και... εκτόξευαν ιδέες. Έτσι γεννήθηκε η Ράστα Βέχτα, η οποία δε θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από την χαρακτηριστική μασκότ.

Η ομάδα αγωνίζεται στο Rasta Dome, ένα γήπεδο 3.200 θέσεων που ανακατασκευάστηκε δύο φορές σε δύο χρόνια και η αρχική του μορφή μπορούσε να εξυπηρετήσει μόλις 1.200 άτομα. Έχει... πιστούς οπαδούς και υπάρχει λόγος. Οι άνθρωποι της ομάδας έκαναν σεμινάρια στους ανθρώπους της περιοχής, ώστε να τους μάθουν τα βασικά του αθλήματος που μέχρι τότε τους ήταν άγνωστο. Έτσι δέθηκαν ιδιαίτερα και πλέον μετρούν 150 διαδοχικά sold out.

Η πορεία της τα τελευταία χρόνια είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά φαίνεται πως διάγει τις καλύτερες μέρες της. Το 2013 μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην Ντίσελντορφ, κατάφερε να πανηγυρίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, επικρατώντας μάλιστα εκτός έδρας. Ωστόσο, τις πρώτες δύο φορές που αγωνίστηκε στην 1η κατηγορία της Γερμανίας υποβιβάστηκε (2014, 2017), μα πέρυσι έκανε τρομερά πράγματα. Η χρονιά κύλησε εκπληκτικά και ειδικά το φινάλε. Τελείωσε τη σεζόν με 24 νίκες και 10 ήττες, ενώ απέκλεισε την Μπάμπεργκ με 3-1 στον πρώτο γύρο των playoffs, έχοντας μόλις 7 (!) παίκτες στην σύνθεσή της και έφτασε στην 4άδα. Όλα αυτά ως νεοφώτιστη.

Φέτος στην πρώτη ευρωπαϊκή της χρονιά Basketball Champions League έχει 3 νίκες και 2 ήττες στις πρώτες 5 αγωνιστικές. Το αστέρι της ομάδας είναι ο Τρέβις Σίμπσον που έχει κάτι παραπάνω από 20 πόντους μ.ο και είναι παλιός μας γνώριμος. Τη σεζόν 2013-2014 αγωνίστηκε στον Κολοσσό, ενώ την επομένη στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μία άκρως επιθετική ομάδα που τις αρέσει να τρέχει και να σουτάρει, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους 84 πόντους μ.ο στην επίθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=rUHOY30yuyU

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ