Η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ακόμα αν στο ανθρώπινο DNA υπάρχει το γονίδιο του μπάσκετ. Καλό θα ήταν, ωστόσο, οι ερευνητές να μελετήσουν προσεκτικά την οικογένεια των Πόρτερ στην Κολούμπια του Μιζούρι. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λέμε ότι τα μέλη της γεννιούνται με μια μπάλα μπάσκετ στο χέρι. Κυριολεκτικά!
Αρχηγός της οικογένειας είναι η Λίζα Πόρτερ. Το 1983, όταν ήταν ακόμα έφηβη και λεγόταν Λίζα Μπέκερ, έπαιζε στο γυμνάσιο Τζέφερσον του Σίνταρ Ράπιντς και σκόραρε 58,7 πόντους ανά αγώνα! Ναι, καλά διαβάσατε. 58,7 πόντους! Πήρε υποτροφία από το πανεπιστήμιο της Άιοβα, όπου έπαιξε από το 1983 ως το 1987, σκόραρε 1335 πόντους, το βοήθησε να φτάσει στο τελικό τουρνουά του NCAA και πήρε και το πτυχίο της.
Λίγο αργότερα κι ενώ έπαιζε μπάσκετ για λογαριασμό των Athletes in Action, μιας χριστιανικο-αθλητικής οργάνωσης, γνώρισε τον σύζυγό της. Ο Μάικλ Πόρτερ Sr. έπαιξε μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης κι αφού για ένα διάστημα γύρισε τον κόσμο δίνοντας παραστάσεις ως τραγουδιστής χριστιανικών χιπ χοπ τραγουδιών (sic), έγινε προπονητής. Ως βοηθός δούλεψε πρώτα στη γυναικεία ομάδα του πανεπιστημίου του Μιζούρι, με πρώτη προπονήτρια την αδελφή της γυναίκας του, Ρόμπιν Πίντζετον, μετά στην ανδρική ομάδα του Ουάσιγκτον, με πρώτο προπονητή τον αδελφικό φίλο και κουμπάρο του, Λορέντζο Ρόμαρ, και τέλος στο Μιζούρι, όπου δουλεύει μέχρι σήμερα και τον πήρε μαζί του ο Κουόνζο Μάρτιν. Όχι, αυτός δεν τον ήξερε…
Η Λίζα και ο Μάικλ έχουν κάνει οκτώ παιδιά, ζωή να έχουν! Οι δύο μεγαλύτερες κόρες παίζουν μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι με προπονήτρια, όπως είπαμε, τη θεία τους, Ρόμπιν Πίντζετον. Η Μπρι δυστυχώς έκοψε τον χιαστό στο γόνατό της και μάλλον δεν θα ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά θα αφοσιωθεί στις σπουδές της. Η Τσιέρα, όμως, συνεχίζει κανονικά και διακρίνεται. Στη δεύτερη χρονιά της ήταν πρώτη ριμπάουντερ και πρώτη σκόρερ της ομάδας, που έφτασε μέχρι το δεύτερο γύρο του τελικού τουρνουά του NCAA.
Ο νέος ΛεΜπρόν;
Το αστέρι της οικογένειας είναι ο μεγάλος γιος, που έχει πάρει το όνομα του μπαμπά του. Μάικλ Πόρτερ Jr. Κρατήστε αυτό το όνομα. Θα το θυμηθείτε πολύ σύντομα και απ’ ό,τι φαίνεται θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό. Με ύψος κοντά στα 2.10μ. έπαιξε φέτος την τελευταία του σεζόν στο γυμνάσιο Νέιθαν Χέιλ του Σιάτλ και είχε μέσους όρους 36,2 πόντων, 13,6 ριμπάουντ και 5 ασίστ! Πήρε το πρωτάθλημα της πολιτείας και κέρδισε τόσο το βραβείο Νέισμιθ όσο και το βραβείο Gatorade για τον παίκτη της χρονιάς από όλα τα γυμνάσια των ΗΠΑ. Αυτά τα δύο βραβεία μαζί την ίδια χρονιά τα έχουν κερδίσει ελάχιστοι παίκτες στην ιστορία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Κόμπι Μπράιαντ!
Φυσικά, δεν σκέφτηκε πολύ ποιο πανεπιστήμιο θα διάλεγε για να φοιτήσει. Πριν από λίγες μέρες δεσμεύτηκε με το Μιζούρι, όπου βοηθός προπονητή είναι ο πατέρας του και φοιτούν και οι δύο αδελφές του. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα μείνει για πολύ εκεί. Όλοι οι ειδικοί στις ΗΠΑ συμφωνούν ότι το 2018 θα επιλεγεί στο νούμερο 1 του ντραφτ του ΝΒΑ. Μάλιστα λένε ότι αν ο κανονισμός δεν τον υποχρέωνε να φοιτήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο σε κολέγιο, θα ήταν το νούμερο 1 του φετινού ντραφτ! Κάτι που είχε κάνει και ο ΛεΜπρόν όταν πήγε από το γυμνάσιο κατ’ ευθείαν στο ΝΒΑ το 2003 (τότε δεν ίσχυε αυτός ο κανονισμός).
Κοντά στα 2.10 είναι το μπόι και του αδελφού του Μάικλ, Τζόντεϊ Πόρτερ, ο οποίος είναι ένα χρόνο μικρότερος και θα παίξει και του χρόνου στο γυμνάσιο. Έχει ήδη περιληφθεί, όμως, στις λίστες με τους 50 καλύτερους παίκτες γυμνασίων σε όλες τις ΗΠΑ και λέγεται ότι είναι τουλάχιστον ισάξιος με τον αδελφό του!
Ακολουθούν ο Κόμπαν, ο Τζεβόν, ο Άιζακ και η Τζέιντα. Όλοι παίζουν μπάσκετ, καθότι… σόι πάει το βασίλειο. Και σε λίγα χρόνια οι Πόρτερ θα μπορούν, αν θέλουν, να κατεβάσουν τη δική τους ομάδα σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Με τόσο ταλέντο, θα σάρωναν όλες τις κούπες…