23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Οι «πρωτάρηδες» του ΝΒΑ με υπογραφή… Εuroleague (vids)

Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο draft που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες, το Basketa.gr ασχολήθηκε με τους παίκτες από τη Εuroleague που βρέθηκαν στα παρκέ του ΝΒΑ την περσινή σεζόν για πρώτη φορά στην καριέρα τους και επιβεβαίωσαν το γεγονός,  ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου έχει ανοιχτά... τα μάτια του στην Γηραιά Ήπειρο.

Ολοένα και κάθε χρόνο παρατηρούμε άνοδο στην επιλογή Ευρωπαίων παικτών και αθλητών από άλλες ηπείρους εκτός Αμερικής, που κερδίζουν δικαιωματικά μία θέση στο λαμπερό κόσμο του ΝΒΑ, όπου τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως  μέσω του draft ενώ τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να κάνουν το δρομολόγιο από τη Εuroleague προς το ΝΒΑ αρκετά συχνά δείχνοντας ξεκάθαρα εμπιστοσύνη στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σε μία σεζόν όπου όλα βγήκαν εκτός προγράμματος και το πρωτάθλημα διεκόπη απότομα και ξεκίνησε ξανά το καλοκαίρι στη «φούσκα» του Ορλάντο λόγω του κορονοϊού, οι παίκτες σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία είχαν έναν παραπάνω εμπόδιο να ξεπεράσουν. Να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους και παράλληλα να ισορροπήσουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους από όλη αυτή την διαδικασία της πανδημίας. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί παίκτες που έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στη Εuroleague έχουν εξελιχθεί σε... λαβράκια για τους οργανισμούς του ΝΒΑ, όπως είναι τρανά παραδείγματα ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Πάου Γκασόλ και άλλοι πολλοί, με αποτέλεσμα να μην φοβούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους ώστε να καταβάλλουν το υπάρχον buy out του κάθε αθλητή στην ομάδα τους.

Την περσινή σεζόν πέντε παίκτες μεταπήδησαν στην... αγκαλιά του ΝΒΑ κατευθείαν από τη Εuroleague, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στη συζήτηση. Για την ακρίβεια ο πρώην γκαρντ των «ερυθρόλευκων» Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος αποκτήθηκε από τους Γιούτα Τζαζ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις παίκτες είναι οι Ματ Τόμας (Βαλένθια), Βινσέν Πουαριέ (Μπασκόνια), Νίλολο Μέλι (Φενέρ) και Μάρκο Γκούνρουριτς (Φενέρ). Από τους προαναφερθέντες παίκτες ο μοναδικός παίκτης που έχει επιλεγεί στο draft είναι ο Ουίλαμς- Γκος ενώ οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να δουν το όνομά τους στις πρώτες 60 επιλογές. Πάμε να δούμε αναλυτικά την πορεία των πέντε παικτών στην... ρούκι τους σεζόν στο ΝΒΑ:

Mατ Τόμας - Τορόντο Ράπτορς (26χρ.,1.93μ.,γκαρντ)

Ο Ματ Τόμας είναι η μοναδική περίπτωση της κατηγορίας μας όπου δεν έχει αγωνιστεί ούτε ένα παιχνίδι στη Εuroleague αλλά σε μόλις μία σεζόν με τη φανέλα της Βαλένθια στο Εurocup κατάφερε να τα σαρώσει όλα και να βοηθήσει τις «νυχτερίδες» να κατακτήσουν τον τίτλο και παράλληλα το εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Οπότε δεν ήταν γραφτό του να συμμετάσχει στη διοργάνωση που δικαιούταν με βάση την εικόνα του αλλά ο λόγος είναι σημαντικός, καθώς δεν σου κάνουν πρόταση συνεργασίας κάθε μέρα οι πρωταθλητές ΝΒΑ, δηλαδή οι Τορόντο Ράπτορς. Ο Νικ Νερς διέκρινε στο πρόσωπό του το βλέμμα του στεγνού... δολοφόνου από την γραμμή του τριπόντου και θέλησε να του δώσει την ευκαιρία του να δείξει ότι ανήκει ανάμεσα στους κορυφαίους.

Ο απόφοιτος του Αϊόβα Στέιτ αν και δεν μπόρεσε να διεισδύσει στο ΝΒΑ μέσω του draft το 201,7 το κατάφερε δύο χρόνια αργότερα και μετά το... αγροτικό του στην Ισπανία (Ομπραντόιρο, Βαλένθια). Η αλήθεια είναι ότι είχε από τις πιο σταθερές αποδόσεις από τους παίκτες της κατηγορίας, με τον ίδιο να αποδεικνύει κάθε στιγμή γιατί το δυνατό του σημείο θεωρείται το τρίποντο. Πριν την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Covid-19 μετρούσε 33 αγώνες και σε 9,7 λεπτά συμμετοχής είχε 4.5 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ κατά μέσο όρο ενώ στο τρίποντο είχε το ποσοστό του 46.7%. Ο ρόλος του έγινε πιο ενεργός στη «φούσκα» βάζοντας το... λιθαράκι του για να φτάσουν οι Ράπτορς μέχρι τα ημιτελικά της Ανατολής, συμβάλλοντας στους αγώνες των πλέι οφ με Νετς και Σέλτικς αντίστοιχα. Στη «φούσκα» μέτρησε 18 επιπλέον ματς με την καλύτερή του εμφάνιση να τη φυλάει για τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο σημειώνοντας 22 πόντους (4/8τρ.). Ο Ματ Τόμας έχει εγγυημένο συμβόλαιο με τους Ράπτορς και για την επόμενη σεζόν.

Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος - Γιούτα Τζαζ (26χρ.,1.88μ.,γκαρντ)

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς -Γκος όπως προείπαμε παραπάνω είναι ο μοναδικός παίκτης της κατηγορίας που άκουσε το όνομά του από τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, το βράδυ του draft και συγκεκριμένα στο Νο.55 το 2017 από τους Γιούτα Τζαζ οι οποίοι τον απέκτησαν δύο χρόνια αργότερα από τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός παίκτης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Παρτιζάν και σε ένα χρόνο έπεισε τον Ντέιβιντ Μπλατ να τον κάνει κάτοικο Πειραιά. Η σεζόν ήταν κάπως επεισοδιακή για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα μετά την αποχώρηση της από το πρωτάθλημα μεσούσης της σεζόν ενώ ο ίδιος είχε μπει στα βαθειά της Εuroleague, καθώς οι αποχωρήσεις και οι τραυματισμοί παικτών από την περιφερειακή γραμμή του έδωσαν ξαφνικά παραπάνω χρόνο και αρμοδιότητες στο παρκέ, κάτι που ο ίδιος δεν είχε βιώσει ξανά σε τέτοιο επίπεδο.

Εν τέλει οι Γιούτα Τζαζ πλήρωσαν το απαιτούμενο buy out και εξασφάλισαν τα δικαιώματά του θεωρώντας τον ως μία καλή λύση από τον πάγκο όπου θα μπορούσε να ξεκουράζει τους Ντόνοβαν Μίτσελ, Μάικ Κόνλει και Τζόρνταν Κλάρκσον. Όμως κι η περσινή σεζόν αποδείχθηκε... επεισοδιακή για τον Γκος κυρίως για τον τρόπο που εξελίχθηκε. Δεν βρέθηκε ποτέ στα βασικά πλάνα του Κιν Σνάιντερ και έκανε συχνά το δρομολόγιο από το ΝΒΑ στη G-League και πάλι πίσω. Για την ακρίβεια περισσότερο βρέθηκε στα παρκέ της αναπτυξιακής Λίγκας με τη φανέλα των Salt Lake (17 αγώνες) μετρώντας 15.3 πόντους, 5.5 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ σε 29.6 λεπτά συμμετοχής παρά στο ΝΒΑ, όπου με τους Τζαζ είχε περισσότερο ρόλο... κομπάρσου αγωνιζόμενος σε μόλις 9 αγώνες πριν τη διακοπή (0.4ποντ.,0.6ασ.,0.6ριμπ.). Φυσικά βρέθηκε στη «φούσκα» του Ορλάντο όπου παρά την πρόκριση των Τζαζ στα πλέι οφ αγωνίστηκε σε μόλις 2 παιχνίδια όπου απέναντι στους Σπερς σημείωσε 10 πόντους σε 22 λεπτά. Ο Αμερικανός παίκτης έχει εγγυημένο συμβόλαιο με τους «Μορμόνους» για την αγωνιστική περίοδο 2020/21.

Νίκολο Μέλι - Νιου Ορλεάνς Πέλικανς (29χρ.,2.06μ.,φόργουορντ)

Ο Νίκολο Μέλι είναι ένας από τους πιο έμπειρους της κατηγορίας και σίγουρα ο πιο μεγάλος ηλικιακά από τους πέντε παίκτες που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι και να μπει στα... άδυτα του ΝΒΑ. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νεαρός στα 28 του χρόνια αλλά μέχρι τότε έφτιαχνε το όνομά του στη Γηραιά Ήπειρο. Ξεκίνησε στην πατρίδα του με τις φανέλες της Ρετζιάνα και της Αρμάνι αλλά το μεγάλο «μπαμ» το έκανε στη Μπάμπεργκ τη διετία 2015-17. Αυτή η «έκρηξη» στον τρόπο παιχνιδιού του συνδυάστηκε με τον πολύπειρο τεχνικό Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε και το αποτέλεσμα ήταν άκρως πετυχημένο αλλά στον μεγάλο τελικό της Εuroleague το 2018 δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης όμως πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ σημειώνοντας 28 πόντους. Τα σημάδια της ανοδικής του πορείας ήταν εμφανή και χρειαζόταν μία νέα πρόκληση στην καριέρα του πάνω στην πιο ώριμη φάση της ζωής του. Αυτή ήρθε από το ΝΒΑ και συγκεκριμένα από τους... νεανικούς Πέλικανς όπου θα είχαν στη φαρέτρα τους και το μελλοντικό σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ, Ζάιον Ουίλιαμσον.

Η πρώτη απόπειρα του Ιταλού φόργουορντ έγινε το 2013 μέσω των draft όμως η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε. Ο Άλβιν Τζέντρι ήθελε να προσθέσει ακόμη έναν ικανό σουτέρ στην ομάδα του μετά τον Τζέι Τζέι Ρέντικ αλλά αυτή τη φορά στη γραμμή των ψηλών. Πάντως οι ευκαιρίες ήρθαν και είχε το περισσότερο χρόνο συμμετοχής από όλους τους παίκτες της λίστας μας, καθώς πριν τη διακοπή πάτησε το πόδι του στο παρκέ 52 φορές σημειώνοντας 6.8 πόντους, 3.0 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 17.1 λεπτά συμμετοχής. Η ικανότητά του στο τρίποντο φάνηκε με τους Ουόριορς πετυχαίνοντας 7/8 τρίποντα στη νίκη των «πελεκάνων» αλλά και κόντρα στους Πίστονς με 7/11 τρίποντα. Στη «φούσκα» αυξήθηκε ο χρόνος του αγωνιζόμενος σε 8 παιχνίδια με μάξιμουμ 25 λεπτά αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να μπει στα πλέι οφ. Όπως όλα δείχνουν και η επόμενη σεζόν θα τον βρει στη Νέα Ορλεάνη, καθώς έχει εγγυημένο συμβόλαιο.

Μάρκο Γκούντουριτς - Μέμφις Γκρίζλις (25χρ.,1.98μ.,γκαρντ)

Ακόμη ένας παίκτης που κούνησε... μαντήλι το καλοκαίρι του 2019 στη Φενέρ του Ζέλκιο Ομπράντοβιτς ήταν ο συμπατριώτης του, Μάρκο Γκούντουριτς. Ακολούθησε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα με τον άλλοτε συμπαίκτη του Νίκολο Μέλι. Πήγε το 2017 στην Τουρκία όπου παρέμεινε για δύο χρόνια και μετά πήρε το αεροπλάνο με προορισμό το ΝΒΑ και στην Δυτική Περιφέρεια με τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις. Πριν λάμψει το «αστέρι» του στη Εuroleague πέρασε τέσσερα χρόνια στον Ερυθρό Αστέρα αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Είναι ένας παίκτης που δίνει σημαντική βαρύτητα στα αμυντικά του καθήκοντα και αυτό ήταν ένα προσόν που... τράβηξε τον Ζέλικο όμως και στην επίθεση δίνει βροντερό παρών, τελειώνοντας φάσεις από μέση και μακρινή απόσταση. Σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη από τους πέντε αθλητές όπου είχε πρόταση από το ΝΒΑ και έκανε πραγματικότητα το όνειρο του κάθε μπασκετμπολίστα. Ο head coach των Γκρίζλις, Τέιλορ Τζένκινς, του εμπιστεύτηκε μία θέση στην περιφέρεια της ομάδας όπου υπήρχε πολύ... ζωντάνια και λίγη εμπειρία (Τζο Μοράντ, Τάιους Τζόνσον,Γκρέισον Άλεν).

Παρότι υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός για την συγκεκριμένη θέση κατάφερε να κερδίσει με το... σπαθί του λεπτά συμμετοχής στους αγώνες, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε 42 αγώνες πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος και σημείωσε 4.0 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 11.3 λεπτά. Η εμφάνιση που θα θυμάται σίγουρα από την regular season του περσινού πρωταθλήματος θα είναι ο αγώνας με τους Χόρνετς όπου βοήθησε να φτάσει στη νίκη η ομάδα του με τους 17 προσωπικούς του πόντους (4/6τρ.). Στη «φούσκα» πέρασε την περισσότερη ώρα στον πάγκο, καθώς μπήκε ως αλλαγή σε δύο ματς ενώ δεν έμεινε στο παρκέ πάνω από 5 λεπτά. Ο Σέρβος έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο με τις «αρκούδες», οπότε δεν φαίνεται την επόμενη σεζόν να το κουνάει από το ΝΒΑ.

Βενσάν Πουαριέ - Μπόστον Σέλτικς (27χρ.,2.13μ.,σέντερ)

Ο Βενσάν Πουαριέ είναι δίχως αμφισβήτηση η μεγαλύτερη απογοήτευση και ο πιο άτυχος της συγκεκριμένης κατηγορίας. όχι επειδή υστερεί μπασκετικά από τους υπόλοιπους αλλά του εναντίον. Όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο ΝΒΑ πήγε με μεγάλες προσδοκίες ώστε να... κερδίσει και τον κόσμο του ΝΒΑ και να αποτελέσει μέλος του βασικού κορμού των Μπόστον Σέλτικς. Οι εντυπωσιακές δύο σεζόν με τη Μπασκόνια εύλογα οδήγησαν τον Μπραντ Στίβενς να δώσει το "οκ" για να αποκτήσουν οι «Κέλτες» τα δικαιώματά του, έχοντας ήδη δοκιμάσει την πετυχημένη ευρωπαϊκή λύση του Ντάνιελ Τάις. Πώς γινόταν να κάνουν τα στραβά μάτια οι Σέλτικς όταν έβλεπαν έναν παίκτη να κινεί τα νήματα μιας ολόκληρης ομάδας στη Εuroleague και να σημειώνει νούμερα σχεδόν double-double (11.9ποντ.,8.3ριμπ.) και να δείχνει «διψασμένος» για νέες προκλήσεις. Η επιθυμία του έγινε... διαταγή όμως υπολόγιζε δίχως τους αναπάντεχους τραυματισμούς και την ανοδική εξέλιξη συμπαικτών του στην ίδια θέση.

Η πρώτη προσπάθεια του Πουαριέ για το ΝΒΑ έγινε δίχως κανένα αποτέλεσμα στο draft του 2015. Τέσσερα χρόνια μετά πήρε την ευκαιρία από μία εκ των υποψηφίων ομάδων για την  κατάκτηση του πρωταθλήματος. Λίγο οι συνεχόμενοι τραυματισμοί που τον άφηναν στα... πιτς, λίγο η ανοδική απόδοση του Ρόμπερτ Ουίλιαμς και του Ντάνιελ Τάις, ήταν οι αιτίες να κόψουν απότομα τα φτερά του Γάλλου σέντερ ο οποίος πηγαινοερχόταν στη G-League με τους Maine Red Claws όπου σε 4 παιχνίδια απέδειξε ότι δεν είχε ανταγωνισμό εκεί. Ο Μπραντ Στίβενς συνέχιζε να μην τον εμπιστεύεται και πολλές φορές δεν τον είχε καν στον πάγκο. Εν τέλει πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις 21 αγώνες με 5.4 μέσο όρο λεπτά συμμετοχής, μετρώντας 1.9 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 0.3 ασίστ. Στη «φούσκα» συνέχισε να φοράει το σακάκι του και πάτησε το πόδι του σε μόλις δύο παιχνίδια, παρότι οι Σέλτικς έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Ανατολής. Μπορεί ο Γάλλος σέντερ να θέλει να ξεχάσει αυτή τη σεζόν έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με τους Σέλτικς όπου θα του αποφέρει 2.6 εκατ. δολάρια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ