21.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες του ΝΒΑ

Οι Μπρούκλιν Νετς έχουν καινούριο ιδιοκτήτη. Και μάλιστα όχι όποιον κι όποιον. Ο Τζο Τσάι από την Ταϊβάν είναι ο νούμερο 147 πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την πάντα έγκυρη λίστα του Forbes, αλλά και ο τρίτος πιο πλούσιος σε όλο το ΝΒΑ. Πιο πλούσιος ακόμα και από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη των Νετς, τον Ρώσο Μιχαΐλ Πρόχοροφ, ο οποίος ήταν επίσης μέσα στη δεκάδα των πλουσιοτέρων της λίγκας.

Με αφορμή την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας του Μπρούκλιν, ψάξαμε και βρήκαμε τη λίστα με τους 10 πιο πλούσιους ιδιοκτήτες ομάδων του ΝΒΑ. Κάθε σύγκριση με το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ... απαγορεύεται.

10. Τζέιμς Ντόλαν (Νιου Γιορκ Νικς) - 1,5 δισ. δολάρια

Ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική, αλλά τελικά o πατέρας του, Τσαρλς, ιδρυτής του συνδρομητικού καναλιού Cablevision, τον έβαλε στη δουλειά και συνέχισε το έργο του. Λίγο καιρό αφού τον διαδέχθηκε στην προεδρία του καναλιού, αγόρασε την εταιρεία Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, στην οποία ανήκουν και οι Νικς. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

9. Οικογένεια Ντεβός (Ορλάντο Μάτζικ) - 4 δισ. δολάρια

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Ρίτσαρντ Ντεβός, ήταν αυτός που έκανε τα λεφτά. Ίδρυσε τον κολοσσό Amway, εταιρεία η οποία πωλεί διάφορα καταναλωτικά είδη με τη μορφή πυραμίδας, και αγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του '90 τους Μάτζικ. Πέθανε πέρυσι πλήρης ημερών, αφήνοντας τα πάντα στην οικογένειά του. Τους δυο γιους του, Νταγκ και Ντικ, και τη σύζυγο του τελευταίου, Μπέτσι. Όλοι αυτοί ασχολούνται με ένα σωρό επενδύσεις, πέραν της Amway, και η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια.

8. Μαρκ Κιούμπαν (Ντάλας Μάβερικς) - 4,1 δισ. δολάρια

Είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Ξεκίνησε φτιάχνοντας τη δική του εταιρεία software στο Ντάλας, τη MicroSolutions, όταν απολύθηκε από το κατάστημα στο οποίο δούλευε, επειδή αντί να καθαρίσει το μαγαζί, είχε κλείσει συμφωνία 15.000 δολαρίων με πελάτη! Κατάφερε μετά από λίγο καιρό να πουλήσει τη MicroSolutions έναντι 6 εκ. δολαρίων και στη συνέχεια τα πράγματα πήραν το δρόμο του. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και του θεαμάτος και η προσωπική του περιουσία σήμερα ανέρχεται στα 4,1 δισ. δολάρια.

7. Τομ Γκόρες (Ντιτρόιτ Πίστονς) - 5,6 δισ. δολάρια

Γεννήθηκε το 1964 στη Ναζαρέτ του Ισραήλ από πατέρα με ελληνική καταγωγή και μητέρα Λιβανέζα. Η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν αυτός ήταν τεσσάρων ετών και μεγάλωσε στο Μίσιγκαν. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Μίσιγκαν Στέιτ και σε ηλικία 30 ετών ίδρυσε την εταιρεία Platinum Equity με αντικείμενο την εξαγορά επιχειρήσεων. Από αυτή τη δουλειά πλούτισε και σήμερα η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 5,6 δισ. δολάρια.

6. Νταν Γκίλμπερτ (Κλίβελαντ Καβαλίερς) - 6,5 δισ. δολάρια

Γεννημένος στο Ντιτρόιτ, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν Στέιτ κι εκεί απέκτησε άδεια για να κάνει real estate. Αντί να πουλάει και να αγοράζει σπίτια όμως, αποφάσισε να πουλάει δάνεια για όσους θα ήθελαν να αγοράσουν σπίτι. Και θησαύρισε! Η εταιρεία του Rock Financial, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Quicken Loans, πουλάει στεγαστικά δάνεια μέσω ίντερνετ, είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται και στις 50 πολιτείες. Όσο για τον Γκίλμπερτ, η περιουσία του φτάνει πλέον τα 6,5 δισ. δολάρια.

5. Μίκι Άριζον (Μαϊάμι Χιτ) - 8,4 δισ. δολάρια

Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ και μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία με τον πατέρα του και τα αδέρφια του στη Φλόριντα. Ο πατέρας του, Τεντ, ίδρυσε τη δεκαετία του '70 την εταιρεία Carnival Corporation, που δραστηριοποιείται στο χώρο της θαλάσσιας κρουαζιέρας, έχοντας μόνον ένα καράβι. Ο Μίκι μπήκε από μικρός σε αυτή τη δουλειά, έφτασε να γίνει CEO της εταιρείας και όταν πέθανε ο πατέρας του, αυτή πέρασε στα χέρια του και γιγαντώθηκε. Σήμερα η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 8,4 δισ. δολάρια.

4. Στάνλεϊ Κρένκε (Ντένβερ Νάγκετς) - 9,7 δισ. δολάρια

Είναι ένας κολοσσός του real estate. Υπολογίζεται ότι είναι κύριος ακινήτων συνολικού εμβαδού 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο η Κρήτη δηλαδή κι ακόμα πιο πολύ! Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα είναι εμπορικά κέντρα δίπλα σε πολυκαταστήματα της αλυσίδας Walmart, άλλωστε είναι παντρεμένος με την κληρονόμο του ιδρυτή των Walmart. Δραστηριοποιείται επίσης στα σπορ, καθώς εκτός από τους Νάγκετς, είναι ιδιοκτήτης των L.A. Rams (NFL), Colorado Avalanche (NHL), Colorado Rapids (MLS), αλλά και της Άρσεναλ. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει σχεδόν τα 10 δισ. δολάρια.

3. Τζο Τσάι (Μπρούκλιν Νετς) - 10,1 δισ. δολάρια

Ο νέος ιδιοκτήτης των Νετς κατάγεται από την Ταϊβάν, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ, όπου πήγε από μικρός, φοίτησε στο γυμνάσιο και στη συνέχεια στο φημισμένο πανεπιστήμιο Γέιλ. Είναι συνιδρυτής του Alibaba, που είναι κάτι σαν το Amazon στην Κίνα. Ο μεγαλύτερος κόμβος λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο δηλαδή. Χάρη στο Alibaba ο Τσάι έχει προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 10,1 δισ. δολάρια.

2. Τζόντι Άλεν (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς) - 20,3 δισ. δολάρια

Ιδιοκτήτης των Μπλέιζερς ήταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ο Πολ Άλεν. Ο συνιδρυτής μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, της εταιρείας που έφερε την επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής και είναι ακόμα και σήμερα κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά. Δυστυχώς, όμως, πέθανε και οι Μπλέιζερς έχουν περάσει έκτοτε στα χέρια της αδελφής του, Τζόντι Άλεν. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σε αυτήν έχει περάσει και ο έλεγχος της κολοσσιαίας περιουσίας του, που τη στιγμή του θανάτου του έφτανε τα 20,3 δισ. δολάρια. Ο Πολ Άλεν έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ως ο 21ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

1. Στιβ Μπάλμερ (Λ.Α. Κλίπερς) - 52,3 δισ. δολάρια

Το 1980 άφησε το μεταπτυχιακό που έκανε στο Στάνφορντ για να πιάσει δουλειά στη Microsoft. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2000, προήχθη σε CEO της Microsoft, από την οποία έφυγε το 2014 για να αγοράσει αμέσως μετά τους Κλίπερς. Σε αυτές τις τρεις δεκαετίες κατάφερε να αυγατίσει την περιουσία του και να γίνει ένας από τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ