16.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Οι παλιές αγάπες πάνε… Πόλη (videos)

Η μοίρα έφερε την Φενέρμπαχτσε στον δρόμο του Παναθηναϊκού, στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και το Basketa.gr παρουσιάζει τους πρωταθλητές Τουρκίας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς...

Ξεκινώντας η σεζόν, άπαντες πίστευαν ότι η ομάδα της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε το μεγάλο φαβορί για να τερματίσει στην κορυφή της κανονικής περιόδου αλλά και για την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς το Φάιναλ Φορ θα λάβει χώρα στην Πόλη. Κι αν δεν συνέβαινε αυτό, ελάχιστοι θα ήταν εκείνοι που θα πόνταραν τα χρήματά τους στο να τερματίσει η Φενέρ κάτω από την πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό όμως έγινε και η ομάδα του «Ζοτς» έμεινε πέμπτη. Η μέτρια «πτήση» της την φέρνει απέναντι στο «τριφύλλι» και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας.

Η πρωταθλήτρια Τουρκίας και περσινή φιναλίστ της Ευρωλίγκας ήταν εντυπωσιακή στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της στη διοργάνωση πετυχαίνοντας ισάριθμες νίκες. Εκεί που οι περισσότεροι ένιωσαν δικαιωμένοι, ήρθαν τρεις σερί ήττες να... προσγειώσουν τους πάντες. Και μετά άλλες τέσσερις νίκες σ' ένα ασταμάτητο «σκωτσέζικο ντους». Από εκείνο το σημείο και μετά, η Φενέρ είχε σταθερά... σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Ο τραυματισμός του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς αποδείχτηκε καθοριστικός, καθώς δίχως τον κορυφαίο παίκτη της δεν ήταν πια φόβητρο. 

Παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει εκείνοι την τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας αν δεν «αυτοκτονούσαν» στην τελική ευθεία της regular season. Οι δύο σερί εντός έδρας ήττες από Μπασκόνια και Μακάμπι έγιναν καταστροφικές σε συνδυασμό με τις αποτυχίες μακριά από το γήπεδό τους, αφού έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι από την έδρα της Εφές και της Ρεάλ Μαδρίτης. Η δύσκολη νίκη στην παράταση επί της Μπαρτσελόνα τους έφερε απλώς στην πεντάδα.

Οι δύο φετινές συναντήσεις

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Φενέρ στην έδρα του και κατάφερε να τη νικήσει 81-70 πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα όμως οι παίκτες του «Ζοτς» πήραν την εκδίκησή τους διαλύοντας τους «πράσινους» με 84-63. Η έδρα δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο τα τελευταία χρόνια στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Αν συμβεί αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση τότε η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα πάει στην Πόλη.

Το «όπλο»

Ο 57χρονος προπονητής των Τούρκων αποτελεί την κορυφαία φιγούρα του κλαμπ. Το καλοκαίρι του 2013 ο Ομπράντοβιτς πήγε στην Πόλη μ' έναν και μόνο σκοπό. Να οδηγήσει τους γείτονες στην κορυφή της Ευρωλίγκας. Τα βήματα γίνονται αργά και σταθερά. Το 2015 πέρασαν στο Φάιναλ Φορ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το 2016 έπαιξαν στον πρώτο τους τελικό και φέτος ελπίζουν σε κατάκτηση της κούπας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να περάσουν από το ΟΑΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ομπράντοβιτς και Πασκουάλ συναντήθηκαν το 2011 στα προημιτελικά, με τον Σέρβο να οδηγεί τότε τον Παναθηναϊκό στην πρόκριση και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας, απέναντι στους διοργανωτές του Φάιναλ Φορ εκείνης της σεζόν.

Το ρόστερ

Πολύ «πλούσιο» είναι το έμψυχο δυναμικό της Φενέρ, με παίκτες που θα μπορούσαν να είναι βασικά στελέχη σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης. Ηγέτης είναι ο Μπογκντάνοβιτς ο οποίος κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην περιφέρεια έχει ο Κώστας Σλούκας αλλά και ο Μπόμπι Ντίξον, ενώ κοντά στη θέση του σμολ φόργουορντ υπάρχει η σίγουρη λύση του Τζίτζι Ντατόμε. Όσον αφορά τη γραμμή των ψηλών όπου θα γίνει μεγάλη μάχη με τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού, Έκπε Ούντο και Γιαν Βέσελι προκαλούν... τρόμο στους αντιπάλους, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Μοναδική... παραφωνία ο Νίκολα Κάλινιτς ο οποίος δεν έχει δικαιώσει σε καμία περίπτωση τις προσδοκίες, ειδικά στην επίθεση όπου παρουσιάζεται απλά κακός.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΦΕΝΕΡ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΕΔΩ.

Δείτε βίντεο από κάποιους φετινούς αγώνες της Φενέρ μεταξύ των οποίων και οι δύο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό!

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ